Kariera Samorozwój

Uszka – jak przygotować to sztandarowe wigilijne danie na cztery sposoby?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
1 grudnia 2020
Uszka - z kapustą i grzybami, z mięsem, pieczarkami
Fot. iStock
 

Uszka to potrawa, bez której trudno wyobrazić sobie wigilijny stół. Wymagają nieco czasu i zaangażowania, ale ich niepowtarzalny smak wart jest zachodu. Jak przygotować wigilijne uszka w wersji z kapustą i grzybami, z mięsem lub samymi pieczarkami?

Uszka to tradycyjne świąteczne danie, które serwuje się najczęściej w towarzystwie czerwonego barszczu. Te niewielkie pierożki, przypominające kształtem ucho, można faszerować na wiele sposobów. Gotowe można zjeść samodzielnie, lub też jako wkładkę do czerwonego barszczu, podawanego w postaci czystej zupy. Wigilijny barszcz z uszkami jest dla wielu osób daniem, bez którego nie można zaliczyć świąt do udanych. Warto mieć pod ręką przepis na uszka z kapustą i grzybami, z mięsem lub samymi pieczarkami.

Wigilijne uszka z kapustą i grzybami — przepis 

Uszka - z kapustą i grzybami, z mięsem, pieczarkami

Fot. iStcok/uszka

Wigilijne uszka z kapustą i grzybami — składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • jajko
  • łyżeczka soli

Farsz:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1/2 szklanki grzybów suszonych
  • średniej wielkości cebula
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe

Przygotowanie:

Kapusta z grzybami:

  1. Grzyby zalej 300 ml wrzątku i odstaw do ostudzenia. Po tym czasie przełóż je z wodą do kapusty tak, by kapusta była zanurzona w wodzie, ale nie pływała w niej.
  2. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i duś do miękkości pod przykryciem.
  3. Cebulę drobno posiekaj, posól i podsmaż na maśle.
  4. Miękką kapustę odcedź, wyrzuć liście laurowe i ziele angielskie.
  5. Kapustę i grzyby drobno posiekaj, zmieszaj z zeszkloną cebulą, po czym podziel na 2 części. Jedną część przekręć przez maszynkę.
  6. Obie części kapusty połącz i wymieszaj. Jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem.

Ciasto:

  1. Do mąki z solą wbij jajko i wymieszaj. Gdy mąka połączy się z jajkiem i powstaną niewielkie grudki, partiami wlewaj gorącą wodę i wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut. Odłóż je na ok. 20 minut, by odpoczęło (nie jest to konieczne). Gotowe ciasto włóż do woreczka, lub nakryj ściereczką, by nie wyschło.
  2. Ciasto podziel na 4 części. Trzy przykryj ściereczką, a pierwszą część rozwałkuj na grubość ok. 3 mm i wykrój z niej kwadrat i podziel go na mniejsze kwadraciki ok. 4×4 cm. Możesz także wyciąć kieliszkiem kółka.
  3. Na każdy kwadracik nałóż niewielką ilość farszu (1/3 — 1/2 łyżeczki), i sklej go wzdłuż przekątnej — powstanie trójkąt równoramienny. Jego  przeciwległe końce sklej ze sobą, wkładając w uszko mały palec, by ułatwić zadanie.
  4. Uszka gotuj przez ok. 3-4 minuty od chwili wypłynięcia. Można je od razu zamrozić, lub wykorzystać do barszczu.

Uszka z grzybami — przepis 

Uszka - z kapustą i grzybami, z mięsem, pieczarkami

Fot. iStcok/uszka

Uszka z grzybami — składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 3 garści suszonych borowików
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • sól
  • pieprz mielony

Przygotowanie: 

Farsz:

  1. Suszone grzyby zalej wodą i odstaw na godzinę. Po tym czasie przełóż je do garnka wraz z wodą z moczenia. Grzyby ugotuj  miękkości, na małym ogniu.
  2. Po ugotowaniu przecedź grzyby, odlewając kilka łyżek wywaru — gdyby trzeba było podlać kapustę podczas duszenia.
  3. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na maśle, a pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  4. Połącz cebulę z grzybami i zmiel je maszynką do mięsa na największych oczkachi. Dodaj bułkę tartą, sól i pieprz, dokładnie wymieszaj. Farsz nie powinien być zbyt mokry — jeśli tak się stanie, odparuj go na rozgrzanej patelni.

Ciasto:

  1. Mąkę z solą przesiej do miski. Podgrzej mleko, by było gorące, i wlewaj do miski z mąką, mieszając składniki drewnianą łyżką.
  2. Gdy ciasto nieco przestygnie dodaj olej i jajko, zagnieć ciasto podsypując niewielką ilością mąki, aż będzie dobrze odchodziło od rąk i miski. Miskę nakryj wilgotną ściereczką i odstaw na ok. 15 minut.
  3. Ciasto podziel na 4 części. Trzy przykryj ściereczką, a pierwszą część rozwałkuj na grubość ok. 3 mm i wykrój z niej kwadrat i podziel go na mniejsze kwadraciki ok. 4×4 cm.
  4. Na każdy kwadracik nałóż niewielką ilość farszu (1/3 — 1/2 łyżeczki), i sklej go wzdłuż przekątnej — powstanie trójkąt równoramienny. Jego  przeciwległe końce sklej ze sobą, wkładając w uszko mały palec, by ułatwić zadanie.
  5. Uszka gotuj przez ok. 2-3 minuty od chwili wypłynięcia. Woda nie może mocno wrzeć. Po ugotowaniu uszka można zahartować na durszlaku w zimnej wodzie, a następnie odcedzić.

Uszka z mięsem — przepis 

Fot. iStock/uszka

Uszka z mięsem — składniki:

Ciasto:

  • 750 g mąki pszennej typ 500
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki gorącej wody
  • jajko
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Farsz:

  • 700 g mięsa z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 2 cebule
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz mielony

Przygotowanie:  

Farsz:

  1. Mięso kurczaka ugotuj w bulionie do miękkości (lub wykorzystaj kurczaka z rosołu), pieczarki oczyść, pokrój i podsmaż, by zmiękły. Cebulę obierz i podsmaż. Gotowe mięso, cebulę i pieczarki zmiel, dodaj bułkę tartą i smaż na oleju mieszając, by się nie przypaliło. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem mielonym.

Ciasto: 

  1. Gorącą wodę połącz z mlekiem.
  2. Mąkę przesiej z solą, powoli dolewaj mieszankę mleka i wody, siekając nożem ciasto. Posiekane ciasto polej olejem oraz wbij jajko. Siekaj nadal, do połączenia składników, i zagnieć gładkie ciasto. Odłóż je na ok. 20- 30 minut, by odpoczęło — miskę lub sama ciasto na blacie przykryj ściereczką, lub szklanym naczyniem, by nie wyschło.
  3. Ciasto podziel na 4 części. Trzy przykryj ściereczką, lub naczyniem, a pierwszą część rozwałkuj na grubość ok. 3 mm i wykrój z niej kwadrat i podziel go na mniejsze kwadraciki ok. 4×4 cm.
  4. Na każdy kwadracik nałóż niewielką ilość farszu (1/3 — 1/2 łyżeczki), i sklej go wzdłuż przekątnej — powstanie trójkąt równoramienny. Jego  przeciwległe końce sklej ze sobą, wkładając w uszko mały palec, by ułatwić zadanie.
  5. Uszka gotuj przez ok. 2-3 minuty od chwili wypłynięcia. Woda nie może mocno wrzeć.

Uszka z pieczarkami do barszczu — przepis 

Uszka - z kapustą i grzybami, z mięsem, pieczarkami

Fot. iStock/uszka

Uszka z pieczarkami do barszczu — składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 2 jajka
  • gorąca woda
  • szczypta soli

Farsz:

  • 500 g pieczarek
  • cebula
  • marchewka
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Farsz:

  1. Cebulę drobno pokrój i podsmaż na oleju. Pieczarki oczyść, drobno pokrój i dodaj do cebuli. Marchew zetrzyj na drobnej tarce i dodaj do cebuli i pieczarek — smaż do miękkości. Dopraw solą i pieprzem.

Ciasto:

  1. Do mąki wbij jajka, dodaj szczyptę soli i tyle bardzo ciepłej wody, aby zagnieść elastyczne ciasto. Przykryj ciasto i odstaw na kwadrans.
  2. Po upływie czasu rozwałkuj ciasto i wytnij kieliszkiem małe kółeczka.
  3. Nakładaj niewielką ilość farszu i sklej brzegi ciasta jak na pierogi. Przeciwległe końce sklej ze sobą.
  4. Uszka gotuj przez ok. 3 minuty od chwili wypłynięcia. Woda nie może mocno wrzeć.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl 

Kariera Samorozwój

Jak mieć dobry związek? Szanować się wzajemnie. I nie uważać, że miłość jest nam dana raz na zawsze

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
1 grudnia 2020
Fot. iStock/Anchiy

Oczywiście, nie ma jednej recepty dla wszystkich związków. Nie ma też pewności, że uczucie, które nas połączyło będzie trwało wiecznie. Warto jednak pamiętać o pewnych zasadach, które pomogą nam umocnić naszą relacje. Nie tłamsić wzajemnie swoich potrzeb, nie zaniedbywać ich. I wiedzieć, że każdy ma lepsze i gorsze dni, a pewnych rzeczy nigdy nie powinniśmy brać zbyt osobiście.

Jak mieć dobry związek

Nigdy nie bierz za pewnik tego, że twój partner czuje się kochany, słowa i gesty miłości są bardzo ważne.

Wspólne wyjścia od czasu do czasu to absolutny mus, nawet w związku z długim stażem.

Otwarta rozmowa o tym, co trzeba w związku zmienić jest bardzo ważna. Nie można tłumić wzajemnych pretensji, ani odkładać na pózniej tego, co może wpłynąć na jakość relacji.

Rozmawiaj o pieniądzach, nie bój się tego. Wspólne życie to wspólne wydatki. Nie tylko twoje.

Pamiętaj, że każda para przechodzi przez etap chwilowego znudzenia. To normalne. Pytanie, co z tym zrobicie…

Nie zmuszaj do szukania rozwiązań. Czasem warto wszystko dobrze przemyśleć, przeczekać. I nie podejmować decyzji zbyt pochopnie.

Nauczcię się wzajemnie języka miłości.

Będą dni, kiedy to ty będziesz musiała się bardziej starać, ale także i takie, kiedy to twoja połówka włoży więcej wysiłku w związek.

Ważne jest, by interesować się zdrowiem psychicznym twojego partnera. Czasem poczucie samotności w związku jest dojmujące.

Ważne jest, by otwarcie rozmawiać o naszych oczekiwaniach – komunikacja jest z związku kluczowa. Wielu rzeczy się po prostu nie domyślisz, on też nie.

Warto wyłączyć telefon przed pójściem do łóżka, nie koncentrować się na szklanym ekranie, ale na sobie.

Nie wszyscy postrzegamy miłość w ten sam sposób – nie denerwuj się od razu, jeśli on „nic nie rozumie”. Wytłumacz, porozmawiaj.

Kiedy się pokłócicie, nie wystarczy powiedzieć „przepraszam”. Trzeba jeszcze powiedzieć za co, a następnym razem zareagować inaczej, wyciągnąć jakieś wnioski z tej sprzeczki.

Zadawaj pytanie takie jak: Czego potrzebujesz? Co możemy zrobić, by się lepiej rozumieć? Druga osoba musi czuć się ważna.

Najważniejsze to być dla siebie, kochać się, walczyć o siebie i pokazywać sobie jak jesteśmy ważni.

Pamiętaj, miłość nigdy nie jest prosta. Ale jest warta wysiłku! A ty zasługujesz na dobry związek.

 

 

 

 

 

 


Zobacz także

10 kroków - które musisz wykonać, aby planować i osiągać cele

10 kroków – które musisz wykonać, aby planować i osiągać cele – sprawdź czy o nich pamiętasz?

Uwolnij się od stresu. Najbardziej ograniczają cię przekonania

Uwolnij się od stresu. Najbardziej ograniczają cię przekonania

Kobieta po trzydziestce szuka zmiany… tylko nie wie jakiej