Kariera Kursy i szkolenia

Stań na własnych nogach, załóż swój wymarzony biznes

Redakcja
Redakcja
26 czerwca 2019
Fot. Materiały prasowe
 

„Stań na własnych nogach” – to nowa akcja firmy Rossmann zachęcająca kobiety do zakładania własnych biznesów. Ruszyły zgłoszenia do programu!

Wiele kobiet hobbystycznie szyje dziecięce ubranka, wyrabia domowe maseczki, zdobi świece czy ramki na zdjęcia. Obdarowują nimi rodzinę, przyjaciół i znajomych przyjaciół. Akcja Rossmanna to szansa na to, by przestać działać „po godzinach” i „na boku”, ośmielić się rozpocząć działalność na  większą skalę. Sprawić by pasja stała się źródłem utrzymania.

„Stań na własnych nogach” ma zachęcić kobiety do pochwalenia się swoimi wyrobami. Granty, które mogą dzięki temu zdobyć, umożliwią im udoskonalenie produktów i rozwój własnego biznesu. Pomogą w tym członkowie Klubu Rossmann oraz Fundacja Mamo Pracuj, która od lat wspiera aktywizację zawodową kobiet i właśnie dlatego została partnerem merytorycznym akcji.

Posiadaczki aplikacji Rossmann PL, będące osobami fizycznymi bądź prowadzącymi jednoosobową działalność gospodarczą, mogą zgłaszać swoje pomysły na biznes za pośrednictwem strony internetowej www.rossmann.pl/stannawlasnychnogach. Aby to zrobić należy: zaakceptować regulamin konkursu, wypełnić formularz zgłoszeniowy, dołączyć fotografię lub filmik o produkcie, a także jego opis. Do zgłoszenia należy także dodać tzw. biznesplan, ale uspokajamy: na stronie będzie dostępny specjalny dokument, który ułatwi jego samodzielne przygotowanie. Co ważne – biznesplan jest wyłącznie dla wiadomości jury i nie będzie publikowany – wiadomo: konkurencja nie śpi. Produkty można zgłaszać w pięciu kategoriach: uroda, zdrowie, moda i akcesoria, drobne artykuły wyposażenia wnętrz oraz artykuły dla dzieci. Na zgłoszenia klubowiczki mają czas do 20 lipca.

Kolejnym etapem konkursu będzie głosowanie na jeden z (maksymalnie) 50 najlepszych, zdaniem jury, zgłoszonych projektów. W komisji zasiądą przedstawiciele firmy Rossmann oraz Fundacji Mamo Pracuj. Oceniane będą: oryginalność, innowacyjność, walory użytkowe i artystyczne produktów. Od 1 sierpnia do 5 września wszyscy posiadacze aplikacji Rossmann PL będą mogli głosować na jeden z projektów. Nazwiska trzech wygranych poznamy we wrześniu.


Kariera Kursy i szkolenia

Ubóstwia lody i nienawidzi ludzi, którzy karmią się padliną. Wakacyjny express z bezkompromisową Magdą Gessler

Agnieszka Żukowska
Agnieszka Żukowska
26 czerwca 2019
Fot. TVN, materiały prasowe
 

Jest bez wątpienia jedną z najważniejszych postaci polskiego showbiznesu – bezkompromisowa, odważna, kolorowa i apodyktyczna. Dzisiaj już nie sposób wyobrazić sobie bez niej „Kuchennych rewolucji”, o jej wyjątkowym programie „Odkrycia Magdy Gessler” w Food Network nie wspominając!  Właśnie zainwestowała w kolejny biznes, a nam opowiedziała o swoich ukochanych lodach z dzieciństwa…

Agnieszka Żukowska: Pani pierwsze lody, jaki miały smak?

Magda Gessler: To były lody waniliowe, zrobione wspólnie z dziadkami w domu, a ja miałam wtedy trzy latka.

Pani dzieciństwo, wspaniałe, magiczne, ukształtowało Panią. Co trzeba dostać, żeby przez całe życie iść tak odważnie po swoje marzenia?

Nie wiem czy odważnie ale rzeczywiście dostałam wszystko, o czym marzyłam i pragnęłam. Wychowała mnie babcia z dziadkiem. Czułam się księżniczką od urodzenia, byłam kochana i ubóstwiana. Nie znaczy to, że byłam lepsza od innych ale wiedziałam, że to, co myślę jest ważne i należy się tego trzymać, i że nikt mi mojego zdania nie zmieni. Miałam sześć lat, mieszkałam na Muranowie, było normalnie. Nie było lepiej ani gorzej ale ja z całą pewnością byłam księżniczką dla swoich bliskich.

A Pani córka? Czy Lara też jest księżniczką?

Nie, ona jest księżną. Ona jest bardzo serio, oficjalna i bardzo odpowiedzialna. To ja jestem bardzo dziecinna.

A gdyby Pani miała czarodziejską moc i mogła wpłynąć na innych… Co by to było?

Na pewno zażyczyłabym sobie, żeby zniknęła nienawiść, brak liberalności wobec innych, inwalidów, dzieci, żeby Polska była pełna kolorowych ludzi. Nienawidzę nienawiści, nienawidzę hejtu, nienawidzę ludzi, którzy karmią się padliną. A tych ludzi jest strasznie dużo, bo są bardzo nieszczęśliwi. Życzę im szczęścia.

Czego się Pani nie dotknie, zamienia Pani w złoto. Biznes lodowy, to kolejne wyzwanie i pewnie kolejne spełnienie marzeń? Jakie będą Pani lody? Gdzie je będziemy kupować?

Będziemy kupować w dziesięciu miejscach w całej Polsce do końca roku, a potem dalej! Ubóstwiam lody. Nigdy w życiu nie jadłam lepszych lodów niż na Kubie i w Komorowie u mojej babci. Tam narodziło się to pragnienie. Pamiętam dźwięk dzwonka, kiedy jechały lody. Moje ukochane były kokosowe.

W ilu smakach będzie można je u Pani kupić?

A w ilu Pani zechce! Na razie jest czternaście ale będzie dwadzieścia, zawsze dziesięć stałych. Wiadomo wanilia, śmietanka z prawdziwej polskiej śmietany z mleczarni, z prawdziwego mleka, jajka eko, do tego wszystkiego kogiel-mogiel, najlepsze truskawki, czekolada, pistacja, orzech włoski, biała czekolada z maliną. Obłęd! I do tego lody dla dorosłych – proseco, malina z bordo, camparii z sokiem pomarańczowym, pinakolada. Wspaniałe, prawda?


Kariera Kursy i szkolenia

Dobry i zły cholesterol – jakie są normy? [Poradnik]

Redakcja
Redakcja
26 czerwca 2019
Fot. Materiały prasowe

Cholesterol jest tłuszczem, należy więc do organicznych związków chemicznych. W organizmie człowieka pełni on niezwykle ważną funkcję, ponieważ stanowi budulec komórek i hormonów. Bierze również udział w procesie wytwarzania witaminy D3. Badania naukowe wykazały, że transport cholesterolu w organizmie odbywa się za pomocą cząsteczek złożonych z tłuszczy i białek, tzw. lipoprotein. Należą do nich dwie frakcje: LDL oraz HDL, które różnią się między sobą zarówno budową, jak i właściwościami.

Dobry cholesterol (HDL)

HDL należy do frakcji lipoprotein o wysokiej gęstości. Dobry cholesterol zawdzięcza swą nazwę pozytywnej roli, jaką gra w organizmie. Jego zadanie polega na wiązaniu zbędnego cholesterolu i transportowaniu go do wątroby. Tam, po przetworzeniu, cholesterol zostaje zmagazynowany lub wydalany z żółcią.

Zły cholesterol (LDL)

Frakcję lipoprotein o niskiej gęstości tworzy LDL. Odpowiada on za transport cholesterolu z wątroby do komórek ciała. Jeśli zostanie zaburzona proporcja pomiędzy frakcjami dobrego i złego cholesterolu na korzyść LDL, dochodzi do kłopotów ze zdrowiem. Zbyt wysoki poziom LDL we krwi powoduje, że cholesterol osadza się w naczyniach krwionośnych, tworząc złogi, które zmniejszają światło naczyń wieńcowych. Z czasem może to doprowadzić do miażdżycy, zawału serca, a nawet udaru mózgu.

Normy cholesterolu

W organizmie zdrowego człowieka prawidłowe stężenie poziomu cholesterolu we krwi nie powinno przekraczać 200 mg/dl, dobrego cholesterolu powinno być większe niż 40 mg/dl, natomiast frakcja LDL nie powinna być większa niż 100 mg/dl. W celu określenia poziomu cholesterolu wykonuje się tzw. lipidogram, czyli pomiar stężenia poszczególnych substancji tłuszczowych (lipidów) we krwi, a więc LDL, HDL, trójglicerydów oraz cholesterolu całkowitego. Badanie to wykonuje się na czczo, po upływie co najmniej 12 – 14 godzin od ostatniego posiłku, przez pobranie próbki krwi żylnej. Najważniejsze jest zachowanie odpowiedniej proporcji pomiędzy HDL i LDL. U osób obciążonych różnym stopniem ryzyka oraz zażywającymi niektóre leki, wartości te mogą odbiegać od normy, dlatego interpretację wyników zawsze powinien dokonywać lekarz. Więcej informacji na ten temat można znaleźć na stronie https://dietadlaserca.pl/artykuly/wszystkie/normy-cholesterolu-hdl-ldl-i-trojglicerydow/.

Jak obniżyć cholesterol?

Badania naukowe wykazały, że ograniczenie stężenia cholesterolu LDL jednoznacznie zmniejsza ryzyko powstania miażdżycy, zawału serca, czy udaru mózgu. Lekarze zalecają przede wszystkim aktywność fizyczną, higieniczny tryb życia (rezygnację z palenia papierosów, ograniczenie picia alkoholu i unikanie sytuacji stresowych) oraz stosowanie odpowiedniej diety. Bardzo ważne jest, aby nie spożywać produktów zawierających tłuszcze trans, czyli fast foodów, ciastek i wyrobów cukierniczych. Wskazane jest spożywanie produktów zawierających błonnik, ponieważ ogranicza on wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego. Należą do nich m.in. pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, rośliny strączkowe, orzechy, warzywa i owoce. Zaleca się ograniczenie spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego, zawierające tłuszcze nasycone. Należy je zastąpić tłuszczami roślinnymi – np. olejem rzepakowym, oliwą z oliwek, czy olejem lnianym. Wskazane jest zwiększenie spożycia tłustych ryb morskich, które zawierają cenne, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w artykule: „Jak obniżyć cholesterol„.

Pamiętajmy, że włączenie do diety odpowiednich produktów oraz rezygnacja z innych, niezdrowych, zawsze się opłaca. Warto zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe, jeśli są nieodpowiednie. Warto jednak dietę skonsultować wcześniej z lekarzem.


Artykuł sponsorowany


Zobacz także

15 wskazówek, jak zostawić pracę… w pracy. Nie przenoś biura do domu

Chcesz iść po podwyżkę? 6 argumentów, które możesz wykorzystać

Kobieto zrób coś dla siebie!