Go to content

Przygotuj kolację na Walentynki z Andrzejem Polanem

Fot. iStock

Obiecujemy, że będzie pysznie, romantycznie i lekko. W dodatku nie spędzicie w kuchni całego popołudnia. Zobaczcie, co Mistrz przygotował w walentynkowym menu.

Walenty pieroński

Ryba marynowana na szybko i kolorowa sałatka z avocado i mango

Składniki:

  • 100g polędwica z dorsza lub filet z łososia
  • 1 grapefruit czerwony
  • 2 limonki
  • kolendra
  • sól
  • ostra papryka chilli
  • olej rzepakowy

Rybę kroimy w cienkie plastry, owoce wyciskamy, sok łączymy z solą, kolendrą i odrobiną oleju. Plastry ryby zalewamy zalewą i odstawiamy do lodówki. W międzyczasie zabieramy się za przygotowanie sałatki.

  • 1 awokado
  • 1 mango
  • 1 szt cebula czerwona
  • 2 szt suszone pomidory
  • kilka kropel oleju z suszonych pomidorów
  • sok z limonki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • czarnuszka

Przygotowanie:

Awokado i mango kroimy w drobną kostkę, podobnie cebulę. Mieszamy, dodajemy natkę, sok z limonki, sól i pieprz oraz czarnuszkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Układamy na naczyniach.

Na sałatce podajemy rybę.

Truskawki w koglu moglu

Składniki:

  • 1 op. mrożonych truskawek
  • kilka sztuk świeżych truskawek
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukier
  • 2szt cukier wanilinowy
  • konfitura z róży
  • świeże płatki róż białych
  • cukier puder

Przygotowanie:

Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na kogel mogel. Truskawki mrożone wyjmujemy z lodówki, mieszamy z konfiturą z róży. Wykładamy na dno naczynia do zapiekania, zalewamy koglem moglem i zapiekamy w piekarniku kilka minut. Przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami  płatkami róż i miętą. Posypujemy cukrem pudrem.

Zobacz wideo i przygotuj kolację na Walentynki z Andrzejem Polanem