Go to content

Jak działa kawiarka i jak prawidłowo zaparzyć w niej kawę?

Fot. unsplash / Kevin Schmid

Kawiarka, zwana często makinetką, a oryginalnie „moka”, jest niewielkim, ciśnieniowym czajnikiem służącym do parzenia kawy. Te urządzenia stały się najbardziej popularne we Włoszech i stamtąd rozpoczęły ekspansję na cały świat. Za wynalazcę uznaje się Alfonso Bialettiego.

Był on włoskim inżynierem zajmującym się obrabianiem aluminium. Właśnie ten materiał oryginalnie wykorzystywano do tworzenia makinetek, choć dzisiaj często można spotkać na przykład odpowiedniki ze stali nierdzewnej. Dlaczego akurat aluminium zostało wybrane przez twórcę kawiarki? Jest to materiał nie zmieniający smaku tworzonego naparu. Co ciekawe, Bialetti tworząc urządzenie inspirował się pralką!

Kawiarka – zasada działania

Alfonso Bialetti zauważył, że woda w pralce jest wypychana przez parę i postanowił stworzyć urządzenie pracujące na tej samej zasadzie. Po wielu próbach i błędach udało mu się dojść do perfekcji i powstała znana do dziś kawiarka. Jak działa ten czajnik?

Kawiarka posiada kształt klepsydry i składa się z kilku ważnych elementów. Idąc od dołu jest to zbiornik na wodę, przedział na kawę, a następnie pojemnik z pokrywą, w którym znajdzie się gotowy napar. Pod wpływem gotowania woda zaczyna przedostawać się do góry pod sporym ciśnieniem. Przechodzi przez zmieloną kawę i wydobywa z niej aromat oraz esencję, a następnie trafia do zbiornika w postaci gotowego napoju. Warto zaznaczyć, że wspomniany główny zbiornik posiada na środku wysoką rurkę zakończoną otworami, z których wylewać się będzie zaparzona kawa. To ważne, ponieważ dzięki temu napar nie powróci na sam dół urządzenia.

Kawiarka – jak parzyć?

Prosta obsługa kawiarki sprawiła, że urządzenie to swego czasu stało się wręcz obowiązkowym asortymentem każdego włoskiego domu.

Z tego urządzenia wychodzi bardzo aromatyczne espresso, dlatego jeżeli lubisz kawę, również w Twoim domu powinna pojawić się kawiarka (kupisz ją tutaj – https://swiezopalona.pl/kategoria/44/kawiarki). Instrukcja obsługi jest nieskomplikowana. Przede wszystkim należy nalać wodę do dolnego zbiornika (będzie w nim zaznaczone, dokąd powinien sięgać poziom wody). Następnie do przedziału na kawę powinno się do pełna wsypać zmielone ziarna kawowca, dokręcić górny zbiornik i wstawić makinetkę na kuchnię. Zależnie od modelu, czas parzenia może być różny. Zwykle jest to kilka minut. Dobrze jest pilnować kawiarki, ponieważ zbyt długie trzymanie jej „na ogniu” może spowodować szybsze niszczenie urządzenia i gorszy smak naparu.

Trzeba zaznaczyć, że nie powinno się wsypywać do kawiarki mniej kawy, niż wymaga tego pojemnik. Jeżeli chce się wykonać słabszy napar, konieczne będzie skorzystanie z tak zwanego reduktora. Objętość wymaganej kawy zależna jest od pojemności zbiornika na wodę, ponieważ zawsze z makinetki powstaje espresso. To w ilości owego espresso liczy się pojemność kawiarki (np. 1 espresso, 2, 6 itd.). Warto przy tym wiedzieć, że jedna porcja espresso to około 20-30 ml.

Jaki model kupić?

Kiedy wiesz, jak przebiega parzenie kawy w kawiarce, nie zostaje nic innego, jak zaopatrzyć się w urządzenie! Pamiętaj, żeby kupować makinetki z pewnego źródła. Materiał niskiej jakości może powodować nieszczelność.

W sklepie swiezopalona.pl znajdziesz wiele kawiarek wysokiej jakości. Pewnym zakupem zawsze będzie model marki założonej przez twórcę tego małego ekspresu – Bialetti. Warto wspomnieć, że dobrze jest dokupić różnego rodzaju akcesoria, ponieważ nawet w przypadku najlepiej wykonanej kawiarki, po czasie może dojść do zniszczenia/zużycia uszczelki, filtra itd. Co ciekawe, sklepy oferują również elektryczne kawiarki, które posiadają na przykład funkcję automatycznego wyłączenia i podtrzymania temperatury naparu.


Artykuł sponsorowany