Dom i wnętrze Inspiracje

Ziemniaki w mundurkach – gotowane lub pieczone. Jak je przyrządzić?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
17 marca 2021
Ziemniaki w mundurkach - gotowane, z piekarnika, z boczkiem
Fot. iStock
 

Ziemniaki w mundurkach, czyli gotowane lub pieczone w łupinach, to jedno z tych dań, które darzymy szczególnym sentymentem.  Szczególnie smaczne są młode ziemniaki, podawane w prosty sposób — z masłem i solą. Ich smak, zdaniem wielu, przewyższa smak obieranych i krojonych ziemniaków z wody do obiadu. Jak przygotować ziemniaku w mundurkach, które pamiętamy z dzieciństwa?

Ziemniaki w mundurkach to klasyka polskiej kuchni. Nie przysparzają żadnego problemu w wykonaniu, można je serwować jako samodzielny posiłek lub też dodatek do pełniejszego obiadu. Rewelacyjnie smakują ze wspomnianym wcześniej masłem i solą, posypane drobno posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem. Zazwyczaj serwowane są ze zsiadłym mlekiem bądź kefirem naturalnym. Stanowią także podstawę klasycznej sałatki jarzynowej lub śledziowej. Aby wyszły smaczne, ziemniaki powinny mieć tę samą wielkość, by gotowały się lub piekły w tym samym czasie. Jeśli mają różną wielkość, większe można nakłuć wykałaczką, aby gotowały się szybciej. Ponieważ ziemniaków w tym przypadku się nie obiera, należy je dokładnie wyszorować z ziemi. Wybierając starsze ziemniaki do gotowania ze skórką, należy unikać tych, które przybierają zielonkawą barwę i zaczynają kiełkować. Właśnie w kiełkach i skórce znajduje się najwięcej trującej solaniny, która powoduje nudności, wymioty, ból brzucha, ból głowy oraz biegunkę.

Ziemniaki w mundurkach - gotowane, z piekarnika, z boczkiem

Fot. iStock

Ziemniaki w mundurkach — zalety

Ziemniaki w mundurkach, zarówno pieczone jak i gotowane, zachowują pod skórką więcej błonnika i cennych witamin, niż ziemniaki przygotowywane po obraniu. Im młodsze bulwy, tym smaczniejsze i bardziej wartościowe dla zdrowia. Poza tym ziemniaki zawierają białko i węglowodany, zasoby witaminy C. Ziemniaki dostarczają również witaminy z grupy B, oraz minerały takie jak: magnez, fosfor, potas, wapń, żelazo, sód i cynk. Gotowane w mundurkach, serwowane bez masła lub innych dodatków, nie są szczególnie kaloryczne – w 100 g dostarczają 80 kcal.

Ziemniaki w mundurkach z piekarnika — przepis

Aby ziemniaki piekły się krócej i nabrały ciekawego smaku, można je przed pieczeniem podgotować w osolonej wodzie, lub mleku w i wodzie (proporcja pół na pół). Od momentu zagotowania się wody, ziemniaki gotuj 10 min, po czym odcedź. Ten sposób możesz pominąć, po prostu wrzucając surowe ziemniaki do piekarnika.

Ziemniaki w mundurkach - gotowane, z piekarnika, z boczkiem

Fot. iStock/Ziemniaki w mundurkach

Ziemniaki w mundurkach z piekarnika — składniki: 

  • 1 kg niewielkich młodych ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • 100 gramów masła 82%
  • sól

Przygotowanie:

  1. W wersji klasycznej, bez podgotowania, ziemniaki dokładnie wymyj i wypłucz, by nie zostały na nich drobinki ziemi lub innych zabrudzeń. Nie obieraj i przekrój każdy ziemniak na 4 części. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
  2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, dodaj go do  masła i dobrze wymieszaj. Kawałki masła poukładaj na ziemniakach, posyp całość posiekanym koperkiem. Przemieszaj delikatnie ziemniaki.
  3. Wstaw naczynie z ziemniakami do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, aż będą miękkie (dokładny czas zależy od wielkoci ziemniaków). Podawaj gorące.

Miłośnicy ziemniaków zapiekanych z przyprawami mogą dodać do nich także rozmaryn, tymianek, oregano, cząber lub majeranek, a także gotową przyprawę do ziemniaków.

Ziemniaki w mundurkach z wody — przepis

Ziemniaki w mundurkach - gotowane, z piekarnika, z boczkiem

Fot. iStock/Ziemniaki w mundurkach

Ziemniaki w mundurkach z wody — składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • pęczek koperku
  • masło 82%
  • sól
  • ew. mleko

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki dokładnie wymyj i wypłucz z ziemi. Nie obieraj i zostaw je w całości. Włóż je do osolonej wody, lub mieszanki wody i mleka  w proporcji pół na pół. Gotuj do czasu zmięknięcia — zależy on od wielkości ziemniaków.
  2. Ugotowane ziemniaki podawaj gorące, z masłem i solą, posypane koperkiem.

Jeśli chcesz, by danie miało ciekawszy smak, przygotuj masło czosnkowe lub ziołowe. Po prostu wymieszaj ulubione przyprawy lub rozgnieciony czosnek z masłem, by uzyskać aromatyczny dodatek do ziemniaków.

Ziemniaki w mundurkach z boczkiem — przepis

Fot. iStock/Ziemniaki w mundurkach

Ziemniaki w mundurkach z boczkiem — składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 30 dag boczku wędzonego
  • 10 dag mozzarelli
  • żółty starty ser
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki dokładnie wymyj i wypłucz z ziemi. Nie obieraj, podgotuj w całości  (10-15 min) w osolonej wodzie, by nieco zmiękły. Przestudź.
  2. Cebulę obierz i poszatkuj, podsmaż z boczkiem na patelni. Dodaj czosnek, sól i pieprz, jajko i mozzarellę. Wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
  3. Ziemniaki przekrój na pół, wydrąż łyżeczką miąższ i włóż farsz w powstałe miejsce. Poukładaj ziemniaki w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia i zapiecz w piekarniku rozgrzanym do  180ºC przez ok. 20-25 minut. Pod koniec pieczenia posyp serem żółtym i poczekaj, aż się roztopi.
  4. Podawaj gorące z ketchupem lub sosem czosnkowym.

źródło:  beszamel.se.pl,www.przyslijprzepis.pl

 


Dom i wnętrze Inspiracje

Jak się rozstać tak, by nie spalić za sobą mostów i dlaczego to jest ważne

Redakcja
Redakcja
16 marca 2021
Fot. iStock/martin-dm

Niektóre rzeczy po prostu wiemy: nie rozstajemy się przez SMS, e-mail, telefon czy list. O zerwaniu rozmawiamy w cztery oczy Dlaczego ? Jeśli nie ma wirtualnych miłości, to wirtualne rozstania też nie istnieją. Miłość istnieje tylko wtedy, gdy jest rzeczywiście doświadczana fizycznie. Z rozstaniem jest tak samo – niezależnie od tego, czy kochaliśmy, byliśmy przyjaciółmi, czy znaliśmy się tylko na stopie zawodowej.

Nie czuj się winna za to, że chcesz odejść

Zerwanie nie jest łatwe. Więc nie przenoś, dla wygody i komfortu psychicznego, odpowiedzialności za nie na drugą osobę. Nie wymyślaj wad, które nie istnieją, ani argumentów, które niewiele mają wspólnego z rzeczywistością. Masz prawo odejść, skończyć daną relację. Więc nie wymyślaj dodatkowych powodów, by się usprawiedliwiać.

Nie obwiniaj też drugiej strony

Czym jest związek, jeśli nie wzajemnym pragnieniem bycia razem? Jeśli to pragnienie zniknie w jednym z dwojga partnerów, wtedy związek przestaje istnieć.  Więc nie musisz się usprawiedliwiać. Ale bądz szczera: nie przypisuj drugiej stronie win, których nie ma. To, że się zmieniłaś, że masz inne pragnienia i że zmieniło się również twoje wyobrażenie o związku, nie jest winą twojego partnera.

Co więc powiedzieć?

Mów tylko o tym, co stworzyło związek, a czego już nie ma: o uczuciu i wspólnych doświadczeniach. Mów szczerze o tym, co sprawia, że dla ciebie ta relacja jest zakończona. Używaj jednoznawczych sformułowań i nie udawaj, że możecie jeszcze kiedyś być razem, jeśli marzysz o tym, by nigdy więcej go nie spotkać, by nie mieć z nim nic wspólnego.

Na koniec pamiętaj, że zerwanie jest w pewnym sensie błogosławieństwem. Pozbawienie kogoś możliwości uczestniczenia w nim osobiście, pozbawienie go rozmowy zw cztery oczy oznacza skazanie go na pozostanie więźniem tego, czego już nie ma… Bez pytań, bez odpowiedzi.

Po burzy przychodzi spokój

Jeśli osoba, z którą zerwałaś, zareagowała nerwowo, mimo twojej delikatności i jasnego wyrażenia twoich powodów i emocji, nie czuj się zobowiązana do ponownej rozmowy. W każdym razie nie w tej chwili. Zerwanie wiąże się z separacją i ciała i umysłu. Nie osiągniesz tego, wciąż widując daną osobę. Średnio potrzebujemy około sześciu miesięcy, by emocje związane z rozstaniem i dawnym partnerem opadły, wyciszyły się.

Dlaczego ważne jest, by nie palić za sobą mostów

Zerwałaś z kimś, zakończyłaś relację. Nie spiesz się do innego związku. Dobrze posmakuj tego czasu po zakończeniu relacji – wszystkich emocji i refleksji, jakie on ze sobą przynosi. Jeśli udało ci się rozstać bez dramatów – możesz w końcu w spokoju skupić się na procesie uzdrawiania samej siebie. W przeciwnym wypadku nigdy nie osiągniesz tego etapu.

Zerwałaś. Jesteś szczęśliwa i przygnębiona jednocześnie. Ale jeśli nie doświadczasz tych emocji – nie obwiniaj się.  Jeśli związek był prawdziwy, po części identyfikowałaś się ze swoim partnerem. Zatem zerwać z nim, to także oddzielić się od części tego, kim byłaś przez jakiś czas. Pamiętaj, że taka melancholia sprzyja refleksji i pracy – intelektualnej lub artystycznej. Wykorzystaj ten moment jak najlepiej potrafisz.


Zobacz także

Jak urządzić małą łazienkę? Siedem przydatnych trików

Kilka stóp nad ziemią. Poczuj się lekko i błogo w hamaku

choinkowe trendy

Tego jeszcze nie było, ale jest bosko! Zobaczcie koniecznie najnowsze, choinkowe trendy