Dom i wnętrze Inspiracje

Ravioli – sprawdzone przepisy na pyszne, włoskie pierożki ze szpinakiem, mięsem lub z grzybami

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
1 lipca 2020
Ravioli - ze szpinakiem, z mięsem, z grzybami - przepis
Fot. iStock
 

Ravioli to delikatne pierożki, które we Włoszech są tak popularne, jak w Polsce pierogi z kapustą i grzybami. Wbrew pozorom nie wymagają poświęcenia więcej czasu w przygotowaniu. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć do kuchni włoskiej i przyrządzić pierogi nieco inaczej, niż zazwyczaj – tradycyjnie. Jak zrobić ravioli ze szpinakiem i serem ricotta, mięsem lub grzybami, by zachwycało smakiem?

Ravioli coraz śmielej pojawia się na polskich stołach. Serwowane z różnym nadzieniem mają szansę trafić w gusta kulinarne nie tylko osób kochających włoską kuchnię. Te niewielkie i pyszne pierożki nadziewa się nieco innym farszem, niż w przypadku tradycyjnych polskich pierogów. Skoro jednak miłośników szpinaku czy sera ricotta nie brakuje, warto sięgnąć po przepis na ravioli i spróbować czegoś nieco innego. Jeśli jednak wolicie nieco bardziej klasyczny farsz – nic nie stoi na przeszkodzie, by zaszaleć i połączyć lekkość ravioli z tradycyjnymi polskimi smakami.

Ravioli – przepis na ciasto

Fot. iStock/ravioli

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • odrobina ciepłej wody

Przygotowanie ciasta:

  1. Mąkę wsyp do miski lub do misy robota kuchennego. Dodaj jajka i rozpocznij wyrabianie ciasta. Gdy składniki się połączą, dolej do masy nieco ciepłej wody i dalej wyrabiaj ciasto, do chwili, aż stanie się gładkie i twarde. Pod sam koniec wyrabiania dolej troszkę oliwy z oliwek, ciasto wyłóż na stolnicę, chwilę jeszcze zagniataj i uformuj je na kształt kuli.
  2. Zawiń w folię spożywczą, przełóż do lodówki na kilkanaście minut, by odpoczęło.

Gdy ciasto znajdzie się w lodówce, przystąp do przygotowania wybranego farszu, z przepisów przedstawionych poniżej.

Ravioli ze szpinakiem i serem ricotta – przepis na farsz

Ravioli ze szpinakiem to klasyczna odsłona tego włoskiego dania. Warto po nie sięgnąć nie tylko ze względu na smak, ale i zalety szpinaku. To niepozorne zielone warzywo zawiera witaminę A, C, K, witaminy B1, B2, B6, beta-karoten, selen, magnez, potas, żelazo, wapń, foliany i błonnik. A i to nie wszystko, co kryje się w szpinaku. Jeśli cenisz sobie kuchnię zarazem smaczną i odżywczą, przepis na ravioli ze szpinakiem będzie dobrym wyborem.

Ravioli - ze szpinakiem, z mięsem, z grzybami - przepis

Fot. iStock/ravioli

Farsz do ravioli ze szpinakiem i serem ricotta – składniki:

  • 500 gramów szpinaku (świeży lub mrożony)
  • 200 gramów sera ricotta
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól,
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • masło lub oliwa z oliwek do polania gotowych pierożków
  • odrobina parmezanu lub innego twardego sera do posypania

Ravioli ze szpinakiem i serem ricotta – przygotowanie

  1. Ciasto przygotuj zgodnie z instrukcją przedstawioną powyżej, w przepisie na ciasto do ravioli.
  2. Gdy ciasto będzie odpoczywać w lodówce, szpinak umyj dokładnie, pozbaw go twardych łodyżek, odsącz. Przysmaż go chwilę na patelni, na oliwie z oliwek do chwili, gdy zmięknie. Jeśli masz do dyspozycji mrożony szpinak, wrzuć go z opakowania na rozgrzaną patelnię i smaż do chwili, gdy zmięknie.
  3. Przestudzony szpinak odcedź, jeśli wydzielił się nadmiar wody, posiekaj i wymieszaj z przeciśniętym przez praskę (lub drobniutko poszatkowanym) czosnkiem. Ilość ząbków (1-2) zależy od tego, jak bardzo lubisz wyrazisty smak czosnku.
  4. Ostudzony szpinak z czosnkiem wymieszaj z ricottą, dodaj sól, pieprz i gałką muszkatołową.
  5. Przygotowane ciasto wyjmij z lodówki, cieniutko rozwałkuj i podziel na 4 paski. Ostrożnie posmaruj je rozmąconym jajkiem.
  6. Na jedną połowę paska ciasta nałóż farsz łyżeczką, postaraj się zachować odległość 3 cm od kulek farszu. Tak przygotowany pasek nakryj drugą połową. Dociśnij, by skleić ze sobą końce. Zwykłym ostrym nożem lub nożem do pizzy powycinaj kwadratowe pierożki tak, by farsz znalazł się w środku każdego z nich.
  7. Pierożki gotuj we wrzącej osolonej wodzie z niewielką ilością oliwy z oliwek. Gdy wypłyną wypłyną na wierzch (po ok. 4 minutach), wyjmij je przy pomocy łyżki cedzakowej. Serwuj jeszcze gorące, polane oliwą z oliwek lub masłem, posypane startym parmezanem.

Ravioli z mięsem – przepis na farsz

Przepis na farsz do ravioli z mięsem jest prosty w przygotowaniu i z pewnością trafi w smak osób lubiących sycące, mięsne potrawy.

Ravioli - ze szpinakiem, z mięsem, z grzybami - przepis

Fot. iStock/ravioli

Farsz do ravioli z mięsem – składniki:

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta oregano
  • odrobina tymianku lub rozmarynu
  • pieprz
  • sól
  • garść startego sera żółtego (najlepiej parmezanu)
  • odrobina oliwy z oliwek

Ravioli z mięsem – przygotowanie:

  1. Ciasto przygotuj zgodnie z instrukcją przedstawioną na początku, w przepisie na ciasto do ravioli.
  2. Gdy ciasto będzie odpoczywać w lodówce, przygotuj farsz. Na rozgrzanej patelni podsmaż mięso z czosnkiem i przyprawami. Odstaw do wystygnięcia. Dodaj do mięsa większość startego sera, wymieszaj dobrze składniki.
  3. Przygotowane ciasto wyjmij z lodówki, cieniutko rozwałkuj i podziel na 4 paski. Ostrożnie posmaruj je rozmąconym jajkiem.
  4. Na jedną połowę paska ciasta nałóż farsz łyżeczką, postaraj się zachować odległość 3 cm od kulek farszu. Tak przygotowany pasek nakryj drugą połową. Dociśnij, by skleić ze sobą końce. Zwykłym ostrym nożem lub nożem do pizzy powycinaj kwadratowe pierożki tak, by farsz znalazł się w środku każdego z nich.
  5. Pierożki gotuj we wrzącej osolonej wodzie z niewielką ilością oliwy z oliwek. Gdy wypłyną wypłyną na wierzch (po ok. 4 minutach), wyjmij je przy pomocy łyżki cedzakowej. Serwuj jeszcze gorące, polane oliwą z oliwek , posypane pozostałym startym serem.

Ravioli z grzybami – przepis na farsz

Ten specjał będzie ozdobą stołu jesienią, gdy świeżych, aromatycznych grzybów leśnych jest pod dostatkiem. Do tego przepisu można wykorzystać także grzyby zamrożone, gdy sezon na świeże grzyby już minął.

Ravioli - ze szpinakiem, z mięsem, z grzybami - przepis

Fot. iStock/ravioli

Farsz do ravioli z grzybami – składniki:

  • 400 g grzybów leśnych
  • 1 ugotowany ziemniak
  • 3 łyżki starego parmezanu (lub innego twardego sera)
  • 1 mała cebula
  • garstka posiekanej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Do sosu:

  • szklanka śmietany
  • odrobina posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Tym razem zacznij od przygotowania farszu – możesz to zrobić nawet dzień wcześniej:
  • Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodaj pokrojone na małe kawałki świeże grzyby. Gdy wydzieli się z nich woda, dodaj posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Duś kilka minut, aż woda wyparuje. Zdejmij z ognia i wystudź.
  • Chłodne grzyby poszatkuj drobniutko, dodaj ugotowany i przeciśnięty przez praskę ziemniak, starty parmezan. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj farsz i odstaw go na kilka godzin do lodówki.

2. Ciasto przygotuj zgodnie z instrukcją przedstawioną na początku, w przepisie na ciasto do ravioli.

3. Przygotowane ciasto wyjmij z lodówki, cieniutko rozwałkuj i podziel na 4 paski.

  • Następnie ostrożnie posmaruj je rozmąconym jajkiem. Na jedną połowę paska ciasta nałóż farsz łyżeczką, postaraj się zachować odległość 3 cm od kulek farszu. Tak przygotowany pasek nakryj drugą połową. Dociśnij, by skleić ze sobą końce. Zwykłym ostrym nożem lub nożem do pizzy powycinaj kwadratowe pierożki tak, by farsz znalazł się w środku każdego z nich.
  • Pierożki gotuj we wrzącej osolonej wodzie z niewielką ilością oliwy z oliwek. Gdy wypłyną wypłyną na wierzch (po ok. 4 minutach), wyjmij je przy pomocy łyżki cedzakowej.

4. W międzyczasie przygotuj sos:

  •  Śmietanę przełóż do małego garnka lub na patelnię, na mały ogień. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i sól. Delikatnie wymieszaj i poczekaj, aż sos zgęstnieje. Polej sosem gorące ravioli, posyp startym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl

Dom i wnętrze Inspiracje

Dlaczego nie dam nam jeszcze jednej szansy. List do męża

Listy do redakcji
Listy do redakcji
1 lipca 2020
Fot. iStock/kieferpix

Mogłabym, prawda? Przecież jesteśmy małżeństwem. Umawialiśmy się, a nawet przysięgaliśmy sobie „na dobre i na złe”. Dziś czuję się z tej obietnicy zwolniona. Nie walczę o nasze małżeństwo. Nie zależy mi na nim, zrezygnowałam. Oburzasz się? Nie rozumiesz, jak tak można? Jesteś zdziwiony, prawda? To nie stało się z dnia na dzień, Pozwól mi wytłumaczyć sobie, ostatni raz. Bez osądzania, bez żalu, bez gniewu. Same fakty.

Nie, nie musimy do siebie „wrócić”.  Idziemy już innymi ścieżkami, drogami, które prowadzą w zupełnie innych kierunkach. Z mojej drogi nie ma powrotu, czuję się na niej pewnie i – pierwszy raz od dawna – czuję, że mam wpływ na moje życie. W każdym z nas czas, który razem spędziliśmy, zapisał się inaczej. Inaczej to w sobie „przetrawiliśmy”, inne rzeczy pamiętamy, inne są dla nas ważne.  Ty stwierdziłeś, że jednak chcesz być ze mną, ja zrozumiałam, że jednak nie chcę. I że mogę nie chcieć.

Nie, nie muszę ci już wybaczać, bo dawno wybaczyłam. Nieważne, ile kwiatów przyniesiesz, ile maili i SMS-ów wyślesz, ile prezentów zostawisz pod drzwiami, to już nic nie zmieni.  Nie mam do ciebie żalu, uwierz mi wreszcie. Ale czuję, że wymuszasz na mnie zmianę decyzji, a tak nie może być.

Nie, nie musimy do siebie wracać, ze względu na „stare dobre czasy”. To było tak dawno. Zaraz po tych „starych, dobrych czasach”, przyszły te nowe, złe, pełne smutku, gorzkich słów i twoich tajemnic. Twoich uczuć, „przeniesionych” na inną kobietę. Mojej samotności, chęci bycia dla ciebie „piękniejszą, mądrzejszą, lepszą, bardziej atrakcyjną”. Żebyś znowu wybrał mnie. O nie, zdecydowanie, przeszłość została za nami, a ja bardzo długo uczyłam się ją oddzielać grubą kreską. Teraz czuję spokój i nie chcę tego zmieniać. Jest mi dobrze. Jestem szcześliwa bez ciebie.

Nie, nie musisz do mnie wracać dlatego, że kobieta, do której odszedłeś, rzuciła cię. Nie czuj się w obowiązku sprawdzać i przekonywać się, że byłam w twoim życiu jedynym, naprawdę stałym punktem. Wiesz, i tak miałabym wrażenie, że wróciłeś do mnie tylko na chwilę, zanim nie spotkasz kogoś lepszego. Tak to już z tobą jest.

Nie musimy do siebie wracać tylko dlatego, że „nasi rodzice tego pragną”, bo to nie jest ich życie, ani ich związek, to nie ich zawiedzione zaufanie, to nie ich złamane serca. Żadne z nich nie zrozumie tego, co przeżyliśmy.

Nie musimy do siebie wracać tylko dlatego, że czujesz się samotny. Ja też mam momenty, w których brakuje mi kogoś. KOGOŚ, ale nie CIEBIE, rozumiesz? Nie tęsknię za TWOIMI dłońmi, za TWOJĄ bliskością. Tęsknię za relacją z drugim, fajnym człowiekiem, któremu będę umiała zaufać.

Nie musimy do siebie wracać, żeby udowodnić sobie, że potrafimy się sprawdzić. Jasne, mam znajomych, którzy „przetrwali kryzys”, twierdzą, że teraz ich związek jest jeszcze mocniejszy, lepszy. Ale to nie ja, wiesz? I z całą pewnością nie Ty. Ty chcesz wrócić, bo ci wstyd przed przyjaciółmi, przed rodziną. A ja nie chcę fikcji.

Powiedziałeś półżartem, że jesteśmy jak „żuraw i czapla”. Kiedy ty nie chciałeś, kiedy patrzyłeś beznamiętnie jak rozpadał nam się związek, ja próbowałam łatać w nim dziury wszystkim sposobami. Teraz to ty próbujesz mnie na siłę zatrzymać, a ja zdecydowałam, że już nie chcę wrócić. Łudzisz się, że uda ci się mnie „przekonać”. Bo skoro wcześniej byłam gotowa zrobić dla ciebie wszystko, teraz nie możesz zrozumieć, że to już nie wróci. Jak to możliwe, że mogę już cię nie chcieć, nie pragnąć, nie kochać? Możliwe. Miłość również miewa daty przydatności. Psuje się szybciej niż myślisz, gdy ją wystawisz na ciężką próbę. Uwolniłam się od poczucia, że powinnam dać ci kolejną szansę. Życzę ci jak najlepiej, ale od moich emocji trzymaj się już z daleka.

Twoja była żona


Zobacz także

Pralka idealna? Szukałam, prałam i znalazłam! Historia Pani Nieprasującej

Patyczaki - cena, hodowla, terrarium, karmienie

Patyczaki – jak hodować te ciekawe owady? Informacje, które warto znać, by odnieść sukces w hodowli

Krzewy ozdobne do ogrodu - kwitnące, zimozielone, owocowe

Krzewy ozdobne do ogrodu – kwitnące, zimozielone i owocowe. Na co warto zwrócić uwagę przy wyborze?