Papryka jest jednym z najbardziej wszechstronnych warzyw. Można ją wykorzystać na kanapki, do sałatek, zup, zapiekanek i w wielu innych, ciekawych przepisów. Lubimy ją ze względu na smak i zapach, a także kolory, które kojarzą się z dobrą, zdrową energią. Poszczególne odmiany papryk różnią się od siebie aromatem, intensywnością smaku, kształtem i kolorem.
Ostre papryczki przyspieszają proces spalania tłuszczu, rozgrzewają i dostarczają organizmowi witamin i minerałów. Łagodniejsze odmiany dbają o wygląd skóry, paznokci i włosów, poprawiają wzrok, wzmacniają naczynia krwionośne, regulują ciśnienie krwi, poprawiają kondycję układu nerwowego, kości i mięśni.
Każda świeża papryka obfituje w witaminy z grupy B i witaminę C, a także związków mineralnych: wapnia, potasu, żelaza czy magnezu. Jednak papryki w zależności od koloru, który czasem wynika po prostu ze stopnia dojrzałości tego warzywa, różnią się od siebie ilością cennych dla zdrowia i urody substancji.
źródło: zdrowie.gazeta.pl, bonavita.pl, portal.abczdrowie.pl