Groszek nie musi być wcale straszny, a sos nie musi być tuczący. Ten sos pasuje nie tylko do makaronu, ale również do ryżu i kasz. Jest dobrym rozwiązaniem dla osób zabieganych, nie mających dużo czasu, aby stać przy kuchni.
Składniki:
– Szynka w plastrach 20 dag.
– Cebula 1 szt.
– Czosnek 2 ząbki
– Jogurt naturalny 300 ml
– Mąka pszenna 1,5 łyżki
– Groszek konserwowy 0,5 puszki
– Makaron 20 dag
– Sól
– Pieprz czarny mielony
– Tymianek
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy ją na patelnię. Szynkę kroimy w trochę większą kostkę i wrzucamy na patelnię z cebulą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wstawiamy patelnię na średni ogień. Smażymy, aż wszystko się zarumieni.
2. Do miski wlewamy jogurt naturalny i dosypujemy mąkę. Dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek.
3. Zawartość miski wylewamy na patelnię z szynką i cebulą. Dosypujemy groszek i doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Dokładnie mieszamy i gotujemy chwilę na małym ogniu.
4. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Rozkładamy makaron na talerze i polewamy go wcześniej przygotowanym sosem.
Udostępnij
GORĄCE TEMATY
Związek
Drogi BYŁY mężu, dziękuję, że odszedłeś…
Listy do redakcji
„Jest mi bez Ciebie trudniej, ale lepiej” – list do męża
Lifestyle
Przestańcie gonić za miłością. Przestańcie bać się samotności. Macie siebie, o siebie zadbajcie i o swoje dobre życie!
Seks