Chyba każda mama usłyszała pytanie: mamoo, co mi kupiłaś? I oczywiście najwięcej radości dają słodycze oraz przekąski. Bo dzieci je uwielbiają! Jednak kupnych produktów powinno być jak najmniej w diecie dziecka. W ich składzie znajduje się mnóstwo tłuszczu, cukru i niezdrowych substancji. Dlatego zmodyfikuj dietę swojego dziecka i włącz do niej domowe przekąski. Są banalnie proste w przygotowaniu, a twoje dziecko będzie zachwycone.
Mrożony jogurt z borówek
Przekąska banalnie prosta w przygotowaniu. Potrzebujesz trzech składników: 250g jogurtu greckiego, 250g zmrożonych borówek (bądź innych owoców) i łyżki miodu. Zblenduj wszystko ze sobą do uzyskania jednolitej masy. Przełóż do miseczek i posyp owocami. Jeśli chcesz, żeby był bardziej zmrożony, możesz włożyć go jeszcze na chwilę do zamrażarki.
Jabłka z masłem orzechowym
Czas przygotowania: niecała minuta:) Przekrój jabłka na pół i posmaruj je masłem orzechowym. Możesz przygotować domowe masło. Orzeszki ziemne praż w piekarniku przez ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni. Uważaj, żeby ich nie przypalić, bo masło będzie gorzkie. Po wyjęciu ostudź je i wrzuć do blendera. Zmiel z dodatkiem soli. Gotowe.
Jabłkowe muffiny z rodzynkami
Doskonała słodka przekąska dla dzieci. Potrzebujesz: 100g rodzynek, 1 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczki cynamonu, 50g mąki, trochę cukru, 2 jajek, 125ml mleka, 4 łyżek oleju, 2 jabłek. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. W tym czasie połącz składniki. Zetrzyj na tarce jabłka i wrzuć do masy. Dodaj także rodzynki. Zmieszaj wszystko razem i przelej do foremek. Piecz przez ok. 25 minut.
Serek wiejski z dodatkami
Serek wiejski to źródło wapnia i białka, które pomagają dziecku zdrowo się rozwijać. Dlatego zadbaj o to, żeby nie zabrakło nabiału w codziennym menu. Jeśli twoje dziecko ma ochotę na coś słodkiego, podaj mu serek wiejski połączony z ulubionymi owocami np. truskawkami, morelami bądź borówkami, dorzuć rodzynki i dodaj łyżkę miodu.
Chipsy z jarmużu
Jeśli twoje dziecko jest fanem chipsów, zaproponuj mu zdrowe chipsy z jarmużu. Jest on źródłem witaminy A, C, wapnia i zawiera wiele antyoksydantów. Liście należy umyć, porwać na mniejsze kawałki, skropić oliwą i posypać przyprawami. Aby uzyskać chrupiące chipsy, piecz w piekarniku przez ok. 20 minut.
Rozpieść swoje dziecko pysznymi przekąskami, szczególnie w dniu jego święta:) Na pewno domowe wersje przypadną do gustu nawet największym fanom słodyczy.