Temat diet i innych sposobów na zrzucenie niechcianych kilogramów został już chyba wyeksploatowany we wszystkich możliwych kierunkach. A jednak za każdym razem pojawiają się nowe doniesienia o kolejnych rewolucyjnych dietach, które mają pomóc w schudnięciu i utrzymaniu szczupłej sylwetki.
Nie warto się jednak łudzić, że nie zawsze sprawdzone pomysły faktycznie pomogą stracić na wadze. Już od jakiegoś czasu pojawia się temat tzw. ujemnych kalorii. Brzmi to bardzo obiecująco, ale czy faktycznie „ujemne kalorie” staną się kluczem do osiągnięcia sukcesu?
”Ujemne kalorie” to nie bajka
Określenie „ujemnych kalorii” wbrew nazwie nie odnosi się do sytuacji, gdy dany produkt ma ich mniej niż zero. To określenie dotyczy pożywienia, które powoduje ujemny bilans energetyczny podczas jego trawienia. Polega to na tym, że organizm na strawienie i przyswojenie składników z jedzenia, zużywa więcej energii niż otrzyma jej z pokarmu. Najbardziej efektownym warzywem, które posiada minusowy bilans jest seler naciowy. Aby strawić 100g selera (13kcal), organizm potrzebuje aż 95 kcal na godzinę. Wytwarza się deficyt, który zostaje uzupełniony poprzez spalanie tkanki tłuszczowej — to są właśnie kalorie „na minusie”. Oczywiście przykładów takich produktów jest więcej i jeśli ktoś zainteresowany jest takim sposobem redukcji kaloryczności posiłków, może bez obaw po nie sięgać.
Lista 10 produktów z „ujemnymi kaloriami”
Najwięcej ich znajdziemy w owocach i warzywach, które w dużej mierze składają się z wody. Im więcej produkt ma wody, tym mniejszy ładunek energetyczny w sobie zawiera:
1. Seler naciowy
W ok. 75% składa się z wody i jest świetnym źródłem błonnika. Poza tym zawiera witaminę C (ma jej dwa razy więcej niż owoce cytrusowe), A, PP i witaminy z grupy B. Obecne są także minerały: fosfor, potas, wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan i cynk. 100g tego warzywa zawiera 13 kcal, a cały seler to ok. 52 kcal.
2. Melon
Jest niskokaloryczny (połówka żółtego melona to ok. 100 kcal), zawiera dużo wody (ponad 80%), oraz błonnik i cytrulinę, która przyspiesza spalanie tłuszczu. Jest cennym źródłem witaminy C i beta-karotenu, potasu, magnezu i fluoru.
3. Arbuz
To cenne źródło błonnika, witaminy C i witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6, kwasu foliowy, beta-karotenu, wapnia i potasu. Arbuz jest niskokaloryczny (w 100 gramach 36 kcal) i aż 92 proc. składa się z wody. Dzięki działaniu moczopędnemu poprawia przemiany materii i przyspiesza usuwanie toksyn. Zawiera także cytrulinę, enzym przyspieszających spalanie tłuszczów.
4. Grejpfrut
Ten owoc o specyficznym smaku przyspiesza przemianę materii, wspomaga pracę jelit, reguluje trawienie, obniża poziom glukozy we krwi. Obecny w nim likopen przeciwdziała nowotworom i chorobom sercowo-naczyniowym, a duża ilość błonnika na długo utrzymuje uczucie sytości. W dużej części składa się z wody – ok. 90% i pół żółtej odmiany grejpfruta to niecałe 50 kcal, a cały grejpfrut czerwony ma ich 109.
5. Ananas
Ananas zawiera bromelinę, tzn. grupę enzymów proteolitycznych, które rozkładają białka do aminokwasów. Bromelina przyspiesza odchudzanie i usuwanie toksyn z organizmu, działa przeciwzapalnie, przeciwdziała chorobom układu krążenia. Jeden plasterek owocu zawiera 43 kcal i dużo błonnika.
6. Sałata
Sałata obfituje w witaminy z grupy B, E i C, potasu, żelaza, magnezu, wapnia i manganu, zawiera dużą ilość wody. Jeden liść sałaty masłowej to 1 kcal oraz 0,1 grama błonnika, natomiast jeden liść sałaty lodowej ma ok. 6 kcal i 0,5 grama błonnika.
7. Brokuły
Bogate są w witaminy A, B1, B2, C i PP, fosfor, żelazo, siarkę, potas, wapń. Obecność sulforafanu, beta-karotenu i chlorofilu sprawia, że wykazują one właściwości przeciwnowotworowe. Porcja brokułów zawiera ok. 30 kcal (cały ma ok. 130 kcal), obfituje w białka i w błonnik.
8. Szparagi
Są bardzo niskokaloryczne (100 gram szparagów to 18 kcal), zawierają witaminy C i K, z grupy B, żelazo, potas, fosfor, selen i magnez. Zawiera sporo białka i błonnika, które gwarantują sytość i brak chęci podjadania.
9. Ogórek
Ogórek w ok. 96% składa się z wody, a jeden duży ogórek gruntowy liczy sobie odrobinę ponad 20 kcal. Poza tym zawiera witaminy A, C, K, z grupy B oraz minerały: potas, magnez, mangan, siarkę i fosfor. Idealnie nadaje się do wykorzystania w diecie odchudzającej.
10. Chili
Papryczka chili to dodatek do dań, który zaostrza smak oraz pomaga zachować szczupłą sylwetkę. Zawarta w chili kapsaicyna, jest substancją odpowiadającą za charakterystyczny smak papryczki i wykazuje właściwości antynowotworowe. Kapsaicyna stymuluje również organizm do spalania tkanki tłuszczowej o ok. 25% szybciej.
Ujemnych kalorii dostarczysz sobie również jedząc: buraki, jarmuż, kapustę, marchewkę, kalafior, kukurydzę, szpinak, zieloną fasolkę i groszek cukrowy, cebulę, por, cukinię. Szukaj kalorii na minusie również w jabłkach, jagodach, żurawinie, malinach, mango, truskawkach, poziomkach, cytrusach, brzoskwiniach, śliwkach. Jeśli masz taką możliwość, jedz je najlepiej w stanie surowym lub gotowane na parze, by nie traciły wielu cennych substancji.
Efekty diety z „ujemnymi kaloriami”
Dzięki zastosowaniu tej diety poprawia się metabolizm, trawienie oraz następuje oczyszczenie przewodu pokarmowego. Można również zrzucić kilka kilogramów. Jednak samo stosowanie diety „ujemnych kalorii” nie jest zalecane na czas dłuższy niż dwa tygodnie. Organizm do prawidłowego funkcjonowania na co dzień potrzebuje także innych substancji, np. nienasyconych kwasów tłuszczowych i białek, które są istotnym budulcem naszych ciał. Nie powinny jej stosować osoby osłabione, ciężarne, seniorzy i dzieci do okresu dojrzewania.
źródło: bonavita.pl, zdrowie.wp.pl