Go to content

Chałka drożdżowa

Patrząc na to zdjęcie, nadal czuję jej zapach i smak. Niesamowicie smakuje z kubkiem mleka. Można  ją zjeść na śniadanie w jesienny, ponury i zimny poranek, pokrojoną na kromki i posmarowaną ulubionym dżemem lub nutellą. Gwarantuję poprawę humoru na cały dzień! Mam w głowie milion pomysłów na zjedzenie jej! Ostrzegam tylko, że zjedzenie chałki silnie uzależnia. 

Składniki:

– Margaryna roztopiona 100 gram
– Mąka pszenna 500 gram
– Drożdże instant 1 opakowanie
– Cukier wanilinowy 3 łyżeczki
– Cukier 160 gram
– Jajko 1 szt.
– Woda ciepła 250 ml
– Szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy drożdże, cukier, cukier wanilinowy oraz sól. Wszystko mieszamy ze sobą.

2. Do sypkich składników, które znajdują się w misce, dodajemy jajko, ciepłą wodę, roztopioną margarynę i wyrabiamy ciasto tak, aby nie kleiło się do rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 50 minut.

3. Po tym czasie wyrabiamy jeszcze chwilę ciasto i dzielimy je na trzy części. Każdą z tych części dzielimy jeszcze na trzy małe części, z których robimy wałeczki, a następnie pleciemy warkocze (ich końce podwijamy pod spód).

4. Blachę wyścielamy papierem do pieczenia i układamy chałki w odstępach (można posypać je kruszonką). Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.