Dynia to prawdziwa królowa jesiennych warzyw. Ma nie tylko piękny kształt, ale i stanowi źródło wielu cennych witamin oraz przeciwutleniaczy. Istnieje jej ponad 40 różnych odmian, które powinny na zawsze zadomowić się w Twojej kuchni. Dlaczego dynia jest taka niezwykła?
Jesień w Polsce jest naprawdę piękna. Ujmują nie tylko niesamowita kolorystyka przyrody, dywany wielobarwnych liści w lasach, ale również bogactwo jesiennych skarbów. Jednym z najcenniejszych jest właśnie dynia. Jej wartości odżywczych nie sposób przecenić. Dynia to warzywo bogate w witaminy i minerały, a przy tym ma niewiele kalorii.
Dlaczego warto jeść dynię?
- Dobrze wpływa na wzrok – dzięki dużej zawartości beta-karotenu ma pozytywny wpływ na wzrok. Często zaleca się jej spożywanie osobom, które nadwerężają swoje oczy, pracując przy komputerze.
- Oczyszcza i odkwasza – dostarcza wielu pierwiastków, które przywracają równowagę kwasowo-zasadową, jak magnez i wapń.
- Obniża ciśnienie – potas to jeden z najcenniejszych dla naszego serca składnikiem. Dynia zawiera go bardzo dużo.
- Zmniejsza obrzęki – dynia zawiera składniki moczopędne, a przy tym niewielką ilość sodu, co powoduje, że w organizmie nie zatrzymuje się woda. Takie działanie pozwala pozbyć się obrzęków i opuchlizn, spowodowanych zatrzymaniem płynów w ciele.
- Lek na skurcze – w dyni można znaleźć spore ilości magnezu, które zalecane są sportowcom oraz wszystkim, którzy skarżą się na nocne skurcze.
- Cynk na piękne włosy – to jesienne warzywo jest prawdziwą bombą cynku, który pozytywnie wpływa na wygląd naszej cery, włosów i paznokci.
- Dynia dla Panów – jak już wcześniej wspomnieliśmy dynia jest warzywem bogatym w cynk, który podnosi męską sprawność seksualną, a jego odpowiednie ilości wywierają działanie ochronne na prostatę.
- Dynia na pomarańczową skórkę – jest niskokaloryczna i dostarcza dużo błonnika pokarmowego, dlatego pomaga w odchudzaniu. Poza tym sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn, co przekłada się na redukcję pomarańczowej skórki.
- Dobra na odporność – dynia wspomaga organizm w walce z przeziębieniem, a jedzona w formie zupy kremu z dodatkiem chilli na pewno rozgrzeje nas w jesienne wieczory.
Warto wiedzieć, że można znaleźć ponad 40 gatunków dyni w różnych kolorach, nie tylko pomarańczową. Te najsmaczniejsze znajdziemy na targach. Dobrze jest wybierać duże, symetryczne i ciężkie. Dynia posiada aromatyczny smak, który nie każdemu może smakować. Jeśli nie lubicie miąższu, polecam jedzenie pestek tego warzywa. Można je zabrać jako przekąskę do pracy. To pyszne i zdrowe urozmaicenie jesiennego menu.
Odwiedź mnie na blogu Sportowe Głodomory