Cierpisz na alergię lub nietolerancję pokarmowe? Jeśli tak, to doskonale wiesz jak ciężko przygotować posiłek, który będzie równocześnie pyszny, ale i zdrowy. Oto propozycja specjalnie dla Ciebie, czyli szybkie w przygotowaniu placuszki bananowe bez glutenu i laktozy.
To danie jest idealnym pomysłem na fantazyjne śniadanie we dwoje, jak i szybki podwieczorek. Bohaterem dzisiejszego przepisu jest oczywiście, banan. Nie dość, że smaczny to jeszcze zdrowy i niezastąpiony przy wielu dolegliwościach. Dlaczego warto dodać banana do naszej diety, niezależnie od postaci?
Banany są cenione nie tylko przez sportowców oraz osób mających problemy z sercem, ponieważ regularne jedzenie bananów chroni układ krążenia. Są bowiem źródłem potasu, obniżającego ciśnienie tętnicze krwi. Co więcej stanowią bogate źródło aminokwasu, z którego wytwarzana jest serotonina, czyli hormon poprawiający samopoczucie. Jak wcześniej wspomniałam osoby uprawiające sport kochają banany. Jedzenie przynajmniej jednego dziennie odżywia organizm i wspomaga jego regenerację. Taka przekąska zjedzona tuż po treningu szybko dodaje sił. Dostarcza cukrów, które są zastrzykiem energii dla mięśni.
Jeśli nie lubicie banana w tradycyjnej postaci, wypróbujcie tego proste przepisu:
SKŁADNIKI:
- dojrzałe banany (2 lub3)
- jajko
- olej kokosowy
- borówki do dekoracji
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowanie tych placuszków jest niezwykle łatwe. Na pierwszy ogień idą banany. Należy delikatnie obrać je ze skórki i rozgnieść na jednolitą masę. Następnie należy wbić jajko. Wszystko mieszamy. W następnej kolejności rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego na małej patelni. Smażymy malutkie (według uznania) placuszki po każdej stronie, aż się zarumienią. Na koniec wykładamy je na talerz i zasypujemy odrobiną cukru pudru i borówkami.
Smacznego!
Zobacz więcej przepisów na moim blogu