Lubimy pić soki. Szczególnie świeżo wyciskane są dla nas skarbnicą cennych składników odżywczych, które wchłaniają się aż w 90%. Dzięki temu lepiej dbamy o nasze zdrowie, samopoczucie, urodę oraz figurę.
Samodzielne wyciskanie soków, nie wymaga od nas wielkiego zachodu. Wystarczy dobra wyciskarka do soków oraz składniki, które znajdą się w naszej szklance. Aby sok był jak najzdrowszy, owoce i warzywa wybrane do niego powinny być świeże, dojrzałe, o nieuszkodzonej skórce. Idealnie kupować je prosto od lokalnych producentów, na znanym ryneczku lub przywozić z działki czy sadu. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że owoce będą pełnowartościowe, ekologiczne i zdrowe. W zamian za kilka minut szybkiej i przyjemnej pracy otrzymamy witaminową bombę, która doda energii od samego rana.
Przepisy na proste i smaczne soki
Jeśli nie jesteś mistrzynią kuchni, i tak do końca nie wiesz, jakie połączenie warzyw i owoców będzie smakowało wyśmienicie, szukaj inspiracji w gotowych przepisach. Nie musisz stale trwać przy trzech stałych produktach. Bądź otwarta na eksperymenty smakowe i daj się zaskoczyć tym, czego być może wcześniej nie wzięłabyś pod uwagę.
1. Sok z jarmużu poprawia odporność
Jarmuż jest warzywem, które zawiera wiele cennych substancji, takich jak wapń (tyle, co w mleku), witaminy K, A, C, żelaza, doskonale wspiera system immunologiczny i zapobiega rozwojowi nowotworów.
- 5 liści z jarmużu (120g)
- 1 ogórek (200g)
- 1 gruszka (200g)
Przygotowanie:
- umyj składniki
- odetnij łodygi jarmużu i wykorzystaj liście
- usuń gniazda nasienne z gruszki
- pokrój gruszkę i ogórek na mniejsze części
- wyciśnij jarmuż, ogórek i gruszkę.
2. Niecodzienny sok marchwiowy, zwalcza objawy stresu
Marchew warto jeść jak najczęściej. jest ona skarbnicą witamin A, B1, B2, PP, KK, zawiera wapń, potas, żelaz, miedź, fosfor, jod. Poprawia stan skóry i wzroku, jest niskokaloryczna, dobra dla osób będących na diecie.
- 2 gałązki selera naciowego (160g)
- 1 marchewka (160g)
- 1 ogórek (200g)
Przygotowanie:
- umyj i obierz składniki
- pokrój na kawałki marchew i ogórek
- gałązki selera przekrój na dwa słupki
- seler, ogórek i marchewkę wyciśnij dokładnie w tej kolejności
3. Sok pomidorowy, na poprawę kondycji skóry
Pomidory zawierają w sobie wiele likopenu, witaminy C, E, błonnik, fawonoidy. Doskonale chronią one przed nowotworami, chorobami serca oraz procesem starzenia się organizmu.
- 3 pomidory (180g x 3)
- 2 gruszki (500g)
- 1/4 cytryny (30g)
- garść szpinaku (60g)
- 1/2 pęczka natki pietruszki (10g)
- cebula (10g)
Przygotowanie:
- umyj składniki
- pomidory pokrój, usuń ogonki
- pokój gruszkę i usuń gniazdo nasienne wraz z ogonkiem
- cytrynę i cebulę obierz ze skórki i pokrój
- wyciśnij kolejno: pomidory, cebulę, natkę pietruszki, szpinak, gruszkę i cytrynę
4. Sok z ogórka, idealny na upały
Niepozorne ogórki składają się w ponad 90% z wody, doskonale zapobiegają odwodnieniu, obniżają także poziom cholesterolu we krwi.
- 1 ogórek (200g)
- garść sałaty rzymskiej (180g)
- 1 melon (280g)
- 2 gruszki (500g)
Przygotowanie:
- umyj składniki
- obierz i pokrój ogórek, melon i gruszki
- wyciśnij w kolejności: sałatę, ogórek, melon, gruszki
5. Sok pomarańczowo-buraczany, witalizujący
Pomarańcze są źródłem witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Wpływają na wzmocnienie odporności i są doskonałym źródłem antyoksydantów. Buraki cechują się zbawiennym wpływem na system krwiotwórczy, dzięki zawartości kwasu foliowego, witamin z grupy B i błonnika.
- 2 pomarańcze (340 x 2)
- 1/4 buraka (50g)
- pęczek brokułów (300g)
- 1/2 cytryny (60g)
Przygotowanie:
- umyj składniki
- cytrusy obierz i pokrój na cząstki
- pokrój brokuły
- wyciśnij: buraki, brokuły, pomarańcze i cytrynę
6. Sok szpinakowy, zapobiega anemii
Szpinak zawiera wapń, żelazo, witaminy: C, E, K, B1, B2, B6 a także jod i mangan. Pozytywnie wpływa na spowolnienie procesu starzenia, chroni mózg oraz jest niskokalorycznym warzywem.
- garść szpinaku (60g)
- jabłko (180g)
Przygotowanie:
- umyj składniki
- jabłko pokrój na kawałki, usuń ogonek
- włóż składniki do wyciskarki
7. Soki z jednego gatunku owoców – winogrona, gruszki, jabłka, granaty i in.
- dowolne owoce (ok 500g)
Przygotowanie:
- dowolne owoce umyj
- obierz, jeśli jest taka konieczność, pokrój na części
- wrzuć do wyciskarki
To szybkie i proste przepisy na soki owocowe, warzywne i łączone. Jeśli wpadnie ci do głowy inna kombinacja składników i smaków, koniecznie ją wypróbuj. To nie kosztuje wiele zachodu, a efekt może cię pozytywnie zaskoczyć. Więcej przepisów, nie tylko na soki, znajdziesz na stronie kuvingspolska.pl, oraz zdroweimarkowe.pl