Wiele kobiet zna trudy przebywania na diecie. Chcąc zrzucić klika kilogramów, stać nas na różnorakie wyrzeczenia. Cel piękny, ponieważ często poza szczupłą sylwetką, zmieniamy również nasze nawyki żywieniowe na lepsze. Podczas diet, wiele z nas sięga po suplementy, które mają pomóc w walce z kilogramami. Ale zanim sięgniecie po apteczne specyfiki, wypróbujcie moc płynącą z naturalnych produktów. Nawet nie podejrzewacie, jak wiele z nich, ma dobroczynne działanie dla walki o szczuplejszą sylwetkę.
Natura służy pomocą przy gubieniu kilogramów
Na pewno słyszałyście o roli błonnika w walce o lepszą figurę. Ale błonnik to nie wszystko, czym dysponują warzywa i owoce, które trafiają na nasz talerz. Co więc warto jeść regularnie, by podkręcić szybkość spalania kalorii?
Pomidory
Są źródłem antyoksydantów, zawierają leptynę, regulującą przemianę materii i hamuje apetyt. Zawierają także witaminę C, która stymuluje syntezę kolagenu, wpływającą na elastyczność i jędrność skóry. Indeks glikemiczny pomidorów jest bardzo niski, więc doskonale sprawdzi się to warzywo, jako niskokaloryczne w wielu dietach.
Kapusta
Jest warzywem niskokalorycznym, o charakterystycznym smaku. Przyspiesza trawienie oraz perystaltykę jelit, oczyszcza organizm z toksyn, wykazuje właściwości odchudzające i lecznicze. Aby nie powodowała wzdęć, watro jeść ją z kminkiem.
Jajka
Wbrew pozorom, są one niskokaloryczne (ok. 70 kcal) i dostarczają pełnowartościowe białko. Jedzone na śniadanie zapewnią długotrwałe uczucie sytości. Jajka zawierają cholinę, czyli substancję niezbędną do funkcjonowania i budowy komórki organizmu. Przyspiesza ona także spalanie tłuszczu w organizmie, pełniąc funkcję oczyszczającą.
Brokuły
Posiadają błonnik, który wypełnia żołądek, dając uczucie sytości na długi czas. Hamuje łaknienie, a dzięki zawartości antyoksydantów, pomaga wymieść z organizmu toksyny i wolne rodniki. Brokuły dostarczają mniej energii, niż organizm zużywa na ich strawienie (podobnie jak większość zielonych warzyw).
Sałata
Jest jednym z najmniej kalorycznych warzyw, pobudzające procesy trawienne. Zawiera sporo błonnika wspomagającego odchudzanie, a także silne przeciwutleniacze, więc odświeża i oczyszcza organizm. Sałata aż w 90 proc. składa się z wody, więc można ja jeść bez obaw.
Jogurty i inne przetwory mleczne
Od dawna wiadomo, wapń pomaga w walce z nadmiarem kilogramów. Kobiety, spożywające przynajmniej 1400 mg wapnia dziennie, spalają więcej tłuszczu niż panie niejedzące mlecznych produktów. Jogurt pomaga zatrzymać produkcję kortyzolu zwalniającego metabolizm. Proteiny (białka) zawarte w jogurcie są wolniej trawione, czyli sycą na dłużej.
Fasola
To niskokaloryczne warzywo jest źródłem błonnika i protein, które regulują trawienie i spalają tłuszcz. Fasola szybko zaspokaja głód i pomaga utrzymać prawidłową masę ciała.
Papryczki chili i pepperoni
Swój specyficzny, ostry smak zawdzięczają kapsaicynie – mającej własności rozgrzewające skórę i błony śluzowe. Pobudza wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając trawienie i spalanie kalorii i przemianę materii. Likwiduje uczucie głodu, co potwierdzili naukowcy na przykładzie papryczki chili, że pomaga ona ograniczyć apetyt na słodkie, słone oraz tłuste potrawy.
Algi
Dzięki dużej zawartości jodu, stymulują pracę tarczycy zwiększając metabolizm. Szczególnie spirulina oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich, oraz hamuje łaknienie, dostarczając składniki odżywcze.
Grejpfruty
Wpływają pozytywnie na pracę układu pokarmowego, przyspieszają spalanie tłuszczów i przemianę materii. Zawarta w nich witamina C, bierze udział w produkcji noradrenaliny, uwalniającej tłuszcz z komórek tłuszczowych, aby łatwiej było pozyskać z niego energię i spalić go. W połączeniu z witaminami B6 i B3, wpływa na tworzenie L-karnityny, potrzebnej do spalania tłuszczów.
Ananas
Zawarte w nich enzymy i kwasy owocowe przyśpieszają spalanie tłuszczów. Szczególnie bromelina rozkłada białko, pomagając w jego strawieniu, wpływa także na usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Błonnik poprawia perystaltykę jelit i zmniejsza apetyt pęczniejąc w żołądku.
Karczochy
To niskokaloryczne warzywa, cenne są ze względu na zawartość cynaryny i inuliny, które poprawiają funkcjonowanie układu trawiennego i stymulują procesy metaboliczne.
Seler naciowy
Zawiera błonnik usprawniający perystaltykę jelit, oczyszcza organizm z toksyn, pobudza metabolizm i pomaga wydalić z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii.
Marchew
Ma korzystny wpływ na przemianę materii, działa wzmacniająco, reguluje czynności jelit i działa przeczyszczająco. Podobnie jak sałata, aż w 90 proc. składa się z wody, jest więc niskokaloryczna. Duża zawartość błonnika, wpływa na regulowanie pracy układu pokarmowego.
Ogórki
Są niskokaloryczną przekąską, przyśpieszają tempo przemiany materii, usuwają z organizmu toksyny i nadmiar wody.
Zielona herbata
Jej właściwości odchudzające są znane od dawna. Zielona herbata reguluje procesy trawienne, korzystnie wpływając na metabolizm. Zawartość katechiny pozwala przyśpieszyć spalanie tłuszczów i zmniejszyć apetyt, a kofeina przyspiesza rozkład tkanki tłuszczowej.
Imbir
Dzięki olejkom eterycznym oraz olejkowi imbirowemu, poprawia przemianę materii, reguluje trawienie i zapobiega wzdęciom.
Przyprawy
Bez nich trudno sobie wyobrazić gotowanie. Przyprawy takie jak czarny pieprz, kmin rzymski, kardamon, kurkuma wpływają na szybszą przemianę materii oraz spalanie tkanki tłuszczowej.