Go to content

Wszystko, co powinnaś wiedzieć o matchy grzybowej

zielona herbata - właściwości, matcha, w ciąży, parzenie
Fot. iStock/zielona herbata

Matcha grzybowa szturmem podbiła świat wellness, oferując połączenie korzyści zdrowotnych tradycyjnej herbaty matcha z unikalnymi właściwościami grzybów leczniczych. Planujesz zakup matchy grzybowej, ale nie wiesz, na co zwrócić uwagę? Przygotowaliśmy dla ciebie świetny przewodnik.  

Matcha grzybowa – czym kierować się przy zakupie?

Jakość składników

Jakość składników jest najważniejszym aspektem, na który należy zwrócić uwagę przy wyborze matchy grzybowej. Szukaj produktów, które wykorzystują organiczną, niemodyfikowaną genetycznie matchę i grzyby. Wysokiej jakości matcha powinna mieć żywo zielony kolor, który świadczy o dużej zawartości chlorofilu. Wykorzystane grzyby powinny pochodzić od renomowanych dostawców.

Zaopatrzenie i zrównoważony rozwój

Zrównoważone praktyki pozyskiwania surowców gwarantują wysoką jakość produktu. Wybieraj marki, które w przejrzysty sposób informują o swoich metodach pozyskiwania. Zrównoważone praktyki rolnicze, takie jak uprawa matchy w zacienieniu, pomagają zachować zawartość składników odżywczych w liściach i wspierają bioróżnorodność.

Certyfikaty i testy

Certyfikaty i testy przeprowadzone pod kątem zanieczyszczeń i metali ciężkich, gwarantują, że produkt przeszedł rygorystyczne testy i spełnia wysokie standardy jakości i bezpieczeństwa. Coraz więcej konsumentów wybierając produkty, zwraca uwagę na certyfikaty i testy jakości.

Zobacz także: Zielona herbata – co w sobie kryje i jak wpływa na organizm?

Matcha grzybowa – właściwości

Matcha grzybowa dzięki dużej zawartości składników odżywczych dostarcza organizmowi przeciwutleniaczy i niezbędnych aminokwasów. Wzmacnia odporność i poprawia samopoczucie. Niektóre grzyby np. soplówka jeżowata, posiadają działanie przeciwzapalne, ułatwiają trawienie i skracają proces gojenia ran. Poprawiają funkcje poznawcze np. pamięć, koncentrację, zdolność do uczenia się.

Katechiny dostępne w matchy, są związkami polifenolowymi zaliczanymi do flawonoli. Katechiny działają antybakteryjnie, antywirusowo i przeciwgrzybicznie. Usuwają metale ciężkie i spowalniają proces starzenia się organizmu. Jedne z badań wykazują również związek między opóźnieniem rozwoju nowotworów a regularnym piciem matchy. Katechiny EGCG zapobiegają powstawaniu reaktywnych form tlenu, do których należą nadtlenki i wolne rodniki.

Co ciekawe, matcha posiada działanie odchudzające. Pomaga spalić nadmiar kalorii, a także poniża poziom glukozy we krwi. Regularne picie matchy korzystnie wpływa na nasze samopoczucie i przyspiesza spalanie tłuszczu.

Jak dowodzą przeprowadzone badania, katechiny zawarte w matchy zapobiegają chorobom sercowo-naczyniowym. Mają dobroczynne działanie na układ krążenia i pracę serca. Jak mówi jeden z autorów badania, Yoshihiro Kokubo:  „Regularne picie zielonej herbaty poprawia pracę układu krążenia, ponieważ zapobiega formowaniu się zakrzepów”.

Japońska matcha pomaga zachować dobrą kondycję kości i zapobiega rozwojowi osteoporozy. Regularne picie matchy poprawia zdrowie kości i gęstość tkanki kostnej.

Źródło: providr.com