Szukasz pomysłu na szybki obiad? Ten przepis podbije twoje serce i… podniebienie. Nie trzeba bać się tofu – można z niego wyczarować niesamowite rzeczy.
Przepis pochodzi z książki Konrada Budzyka „Totalnie tofu”. Spróbujcie!
Składniki:
- 2 kostki naturalnego tofu
- 300 g mrożonego zielonego groszku
- 1 marchewka
- 5 ząbków czosnku
- 2–3 cm świeżego imbiru
- 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
Sos orzechowy - 350 ml wody
- 4 łyżki masła orzechowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sosu sriracha
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Dodatkowo - garść niesolonych prażonych orzeszków ziemnych
- 1 pęczek zielonej cebulki
- ryż jaśminowy
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
- Tofu odsącz z zalewy i pokrój w kostki o boku dłu- gości 2–3 centymetrów.
- Do miseczki wlej olej i sos sojowy, dodaj pokrojo- ne tofu i wymieszaj. Następnie stopniowo doda- waj skrobię ziemniaczaną i mieszaj, aby dokładnie oblepiła kosteczki.
- Tofu rozłóż na blasze. Piecz 20–25 minut.
- Gdy tofu się piecze, przygotuj sos: wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i blenduj aż do uzyskania jednolitej
konsystencji. - Czosnek oraz imbir obierz i posiekaj. Marchewkę obierz, umyj i pokrój obieraczką we wstążki. Zie- loną cebulkę
umyj i posiekaj. - W woku lub dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj czosnek oraz imbir i smaż przez minutę.
- Dodaj marchewkę i groszek i smaż jeszcze przez minutę.
- Do podsmażonych warzyw wlej sos, dodaj upie- czone tofu i całość bardzo dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.
- Do miseczek wyłóż ugotowany ryż i tofu w sosie. Posyp orzeszkami ziemnymi i zieloną cebulką.