Go to content

Błyskawiczny obiad z dosłownie kilku składników – pokochasz ten smak

Szukasz pomysłu na szybki obiad? Ten przepis podbije twoje serce i… podniebienie. Nie trzeba bać się tofu – można z niego wyczarować niesamowite rzeczy.

Przepis pochodzi z książki Konrada Budzyka „Totalnie tofu”. Spróbujcie!

Składniki:

  • 2 kostki naturalnego tofu
  • 300 g mrożonego zielonego groszku
  • 1 marchewka
  • 5 ząbków czosnku
  • 2–3 cm świeżego imbiru
  • 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego

    Sos orzechowy
  • 350 ml wody
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu sriracha
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

    Dodatkowo
  • garść niesolonych prażonych orzeszków ziemnych
  • 1 pęczek zielonej cebulki
  • ryż jaśminowy

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
  2. Tofu odsącz z zalewy i pokrój w kostki o boku dłu- gości 2–3 centymetrów.
  3. Do miseczki wlej olej i sos sojowy, dodaj pokrojo- ne tofu i wymieszaj. Następnie stopniowo doda- waj skrobię ziemniaczaną i mieszaj, aby dokładnie oblepiła kosteczki.
  4. Tofu rozłóż na blasze. Piecz 20–25 minut.
  5. Gdy tofu się piecze, przygotuj sos: wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i blenduj aż do uzyskania jednolitej
    konsystencji.
  6. Czosnek oraz imbir obierz i posiekaj. Marchewkę obierz, umyj i pokrój obieraczką we wstążki. Zie- loną cebulkę
    umyj i posiekaj.
  7. W woku lub dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj czosnek oraz imbir i smaż przez minutę.
  8. Dodaj marchewkę i groszek i smaż jeszcze przez minutę.
  9. Do podsmażonych warzyw wlej sos, dodaj upie- czone tofu i całość bardzo dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.
  10. Do miseczek wyłóż ugotowany ryż i tofu w sosie. Posyp orzeszkami ziemnymi i zieloną cebulką.