Placki ziemniaczane znamy i lubimy wszyscy, a co z tymi z cukinii? Nie możesz się do nich przekonać? Spróbuj zatem podejść do nich na spokojnie – najpierw dodaj cukinię do ulubionych ziemniaczanych. Nie pożałujesz, są przepyszne!
Placki z cukinii i ziemniaków — składniki:
- cukinia średniej wielkości
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- cebula
- jajko
- 5 łyżek mąki
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach lub przy pomocy robota. Cebulę obierz i również zetrzyj.
- Cukinię zetrzyj ze skórką (jeżeli ma twardą skórę, obierz ją), dodaj cebulę, jajko, mąkę, sól i pieprz. Całość wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcję masy, i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj ze śmietaną lub sosem czosnkowym.