Nawet jeśli na co dzień staramy się jeść lekkostrawne potrawy z przewagą owoców i warzyw i stosujemy różnego rodzaju diety, to na Wielkanoc zazwyczaj folgujemy sobie przy stole. Świąteczne śniadanie i obiad to festiwal smaków i popis naszych umiejętności kulinarnych. Żeby wszystkie dania wyszły zgodnie z przepisem, miały odpowiednią konsystencję i smak, potrzebujemy nie tylko wysokiej jakości składników, ale także odpowiedniego sprzętu. Dzięki naczyniom Kohersen ® wielkanocne pasty, sałatki, mięsa i ciasta przygotujemy szybciej i łatwiej, bez przypalania, za to z zachowaniem wszystkich wartości odżywczych.
Wielkanocny stół obfituje zarówno w wytrawne, jak i słodkie potrawy. Nie może na nim zabraknąć przede wszystkim jajek przygotowanych na różne sposoby, wędlin, tradycyjnej kiełbasy, żurku, mięsnych pieczeni, a także całej gamy ciast z mazurkiem i babą drożdżową na czele. By przygotowanie tak wielu potraw nie odebrało nam sił do świętowania przy świątecznym stole, warto zaopatrzyć się w proste, a zarazem smaczne przepisy oraz naczynia, które ułatwią nam gotowanie.
Nie tylko z majonezem
Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez jajek. Oznaczają nowe życie, kojarzą się z urodzajem i radością. Na Święta dekorujemy dom kolorowymi pisankami, a podczas wielkanocnego śniadania przyrządzamy najróżniejsze potrawy z jajkami w roli głównej. Alternatywą dla klasycznych jajek na twardo z majonezem są jajka faszerowane, np. pastą szpinakową.
Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Obieramy je ze skorupek, kroimy każde na pół i wyjmujemy z nich żółtka. W niewielkiej ilości wody gotujemy liście szpinaku z dodatkiem odrobiny masła. Następnie odsączamy je i blendujemy z żółtkami, czosnkiem, posiekaną bazylią, startym parmezanem, solą i pieprzem. By pasta zachowała wszystkie wartości odżywcze, warto użyć blendera próżniowego Kohersen ®.
Urządzenie to sieka, blenduje i mieli, jednocześnie ograniczając możliwość rozwoju szkodliwych dla zdrowia mikroorganizmów. Blendowanie w próżni pozwala zachować potrawom oryginalny kolor, dlatego jajka ze szpinakiem będą cieszyć nie tylko podniebienie, ale też oko. By wyglądały jeszcze efektowniej, każdą napełnioną połówkę jajka dekorujemy listkiem bazylii.
Tradycyjna kiełbasa z patelni
Ponieważ świąteczne śniadanie przeciąga się zazwyczaj do południa, oprócz zimnych przystawek zawsze podajemy danie na ciepło. Tradycyjną potrawą na Wielkanocnym stole jest biała kiełbasa z patelni. Przepis jest bardzo prosty. Surową białą kiełbasę należy umyć, osuszyć, a jej końce zawinąć nitką. Na rozgrzanym oleju smażymy kiełbasę w całości, spiralnie zwiniętą, aż się lekko zarumieni. Przed podaniem posypujemy ją majerankiem. Choć receptura jest prosta, to jak zwykle diabeł jednak tkwi w szczegółach, czyli w jakości patelni. Naczynia Kohersen ®zapobiegają przypaleniu potraw, ponieważ równomiernie rozprowadzają ciepło, co jest możliwe dzięki technologii BLACK CUBE ® . Trójwarstwowa konstrukcja TRI-PLY: stal nierdzewna – aluminium – stal nierdzewna, oraz powierzchnia czynna tych patelni o strukturze plastra miodu charakteryzuje się wysoką efektywnością w przewodzeniu ciepła. Co ważne patelnie Kohersen ® są wolne od szkodliwych komponentów PFOA oraz PFOS, dzięki czemu zapewniają zdrowe gotowanie i doskonały smak każdej potrawy.
Wielkanoc na słodko
Zgodnie z tradycją na Wielkanoc przygotowujemy fantazyjnie udekorowane mazurki, czyli ciasta na kruchym spodzie. Zagniatamy je ze szklanki mąki, 100g masła i 2 żółtek wymieszanych z 2 łyżkami cukru. Następnie pozostawiamy do schłodzenia w lodówce na pół godziny. Chłodne ciasto rozwałkowujemy, układamy na blasze i pieczemy 15 min w piekarniku w temp. 220 st. Smak mazurka zależy od tego, czym go udekorujemy. Może być to płynna czekolada, kajmak albo domowa konfitura, np. jabłkowo-pomarańczowa. Wbrew pozorom dość łatwo ją przygotować. Potrzebujemy kilka jabłek i dwie pomarańcze, obrane ze skórki. Składniki te należy najpierw poszatkować.
Pomoże nam w tym Nutri blender Kohersen ® , który ma funkcję siekania. Ponieważ nadaje się on do wyjątkowo twardych składników, możemy dorzucić również kilka orzechów włoskich. Tak przygotowane owoce mieszamy z kilkoma łyżeczkami cukru i smażymy na patelni, aż będą szkliste, cały czas mieszając. Bez obaw możemy używać do tego łyżki, gdyż powłoka DIAMOND stosowana w naczyniach Kohersen ® zabezpiecza przed zarysowaniem i jest odporna na ścieranie. Po
usmażeniu ciepłą konfiturę rozprowadzamy na upieczonym uprzednio kruchym cieście.
Porcja słodkiego mazurka będzie doskonałym dodatkiem do filiżanki kawy czy herbaty na koniec wielkanocnej uczty.
Przygotuj Wielkanocne potrawy bez trudu i z przyjemnością. Dowiedz się więcej na: https://www.kohersen.pl/