Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i powinien nam dostarczać nawet do 35 proc. wartości energii na całą dobę. Dlatego powinniśmy uwzględnić w nim zarówno węglowodany, białka, witaminy, jak i tłuszcze, a także błonnik.
Ponieważ rano zazwyczaj nie mamy czasu na przygotowanie skomplikowanych dań, warto skusić się na smaczne i pełne energii tosty, które są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Podstawą jest dobrej jakości toster z funkcjami, które m.in kontrolują zarumienienie chleba, umożliwiają wkładanie różnej wielkości kromek oraz są łatwe w utrzymaniu. Takie urządzenia znajdziemy w ofercie Breville.
Toster, w odróżnieniu od opiekacza, podgrzewa kromki chleba w pozycji pionowej. Do wyboru mamy wiele modeli, które różnią się wielkością i dodatkowymi funkcjami.
Na początek warto zdecydować, czy wybieramy toster, który przypieka na raz dwie czy cztery kromki. Zaletą dobrego tostera jest wyjmowana tacka na okruchy, dzięki której czyszczenie urządzenia jest łatwiejsze. Taką funkcję mają wszystkie tostery Breville. W modelu Breville Edge dzięki funkcji Lift & Look można obserwować postęp opiekania tostów bez przerywania cyklu, a funkcja wysokiego podnoszenia umożliwia wyjmowanie małych kromek bez poparzenia palców. Głębokie, regulowane szczeliny dla wszystkich grubości pieczywa pozwalają na wkładanie różnej wielkości kromek, bułek, a nawet bajgli. Regulacja stopnia przyrumienienia umożliwia opiekanie kromek zgodnie z własnymi upodobaniami. Funkcje rozmrażania pieczywa i ponownego opiekania w Breville High Gloss są idealne dla wszystkich użytkowników, chcących maksymalnie ograniczyć czas poświęcony na przygotowanie śniadania. W zestawie znajdziemy też praktyczny ruszt do rogalików i bułeczek, dzięki któremu pieczywo można lekko podgrzać. Jeśli mamy mało miejsca na blacie przyda się też zwijarka kabla, w którą wyposażone są wszystkie modele Breville.
Dzięki wysokiej jakości tosterom możemy znacznie urozmaicić nasze śniadaniowe menu, wypróbować innych przepisów i dostosować je do naszych upodobań. Wbrew pozorom oprócz klasycznych tostów z konfiturą istnieją setki przepisów na pożywne i zdrowe grzanki z warzywami, owocami, różnego rodzaju pastami, serami i przyprawami.
Na słono z awokado
Tosty ze słonymi dodatkami to świetna alternatywa dla klasycznej kanapki z wędliną czy serem. Świetnym dodatkiem do nich jest awokado. Jeśli lubisz jego smak, wypróbuj przepis na grzanki z awokado i twarożkiem. Włóż kromkę chleba do tostera. Do miseczki włóż awokado i twarożek. Rozetrzyj awokado i dobrze wymieszaj. Rozsmaruj mieszankę na tostach. Jajko rozbij na lekko natłuszczonej patelni i smaż na średnim ogniu. Przykryj patelnię i smaż jeszcze przez minutę. Ułóż jajko na wierzchu tosta. Dopraw solą i pieprzem. Na zakończenie dodaj kilka kropel limonki.
Orientalne z hummusem
Do smarowania tostów możesz zamiast masła użyć pasty z ciecierzycy, czosnku i sezamu, czyli hummusu. Rozsmaruj hummus na kromkach chleba. Dodaj pokrojone na w plasterki pomidory, pokrojoną mozzarellę, liście bazylii (możesz je posiekać, jeśli chcesz) i świeże oregano. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Na koniec dodaj odrobinę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Na słodko z owocami
Tosty z dodatkiem miodu, syropu klonowego czy słodkich owoców są o wiele zdrowsze od słodkich przekąsek kupionych w sklepie. Warto od czasu do czasu sobie na nie pozwolić. By były pełnowartościowe, możemy dodać do nich np. jogurt grecki. Wystarczy przyrumienić w tosterze dwie kromki chleba tostowego, rozsmarować na nich jogurt grecki i dodać pokrojone w plasterki truskawki oraz kilka malin. Kiedy nie ma jeszcze świeżych owoców możesz użyć domową konfiturę. Na koniec udekoruj tosty świeżymi listkami mięty. Inny pomysł to tosty z bananem i miodem. Zacznij od przypieczenia kromki chleba tostowego, następnie posmaruj ją serem ricotta, dodaj pokrojonego w plasterki banana, jedną łyżeczkę płynnego miodu i prażone migdały. Pychota!