Wegańskie i mocno czekoladowe ciacho? Oczywiście! Wypróbuj koniecznie przepis na wegańskie brownie z fasolą! Niebo w gębie.
Przepis na wegańskie brownie z dodatkiem fasoli
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej opłukanej fasoli
- 1/4 szklanki mleka orzechowego
- 1/4 szklanki mleczka kokosowego
- 1/2 szklanki syropu klonowego
- 1/2 szklanki kakao
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych Bakalland
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
- dwie garści orzechów laskowych Bakalland
Brownie zawdzięcza swoją nazwę ciemnobrązowemu kolorowi, wynikającemu z użycia dużej ilości kakao. Wszystkim miłośnikom tego amerykańskiego ciasta zdradzamy przepis na jego zdrowszą wersję.
Na początku piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). W tym czasie smarujemy keksówkę oliwą i wysypujemy mąką. Fasolę z puszki płuczemy i blendujemy. Do powstałej masy dodajemy mleko orzechowe i kokosowe (samą śmietankę) i jeszcze raz blendujemy na gładką masę. Całość łączymy z pozostałymi składnikami, na koniec dodając orzechy, jeszcze raz mieszając. Przekładamy do keksówki i pieczemy 30 minut.
Szybko, zdrowo i smacznie, czyli tak jak lubimy.
Artykuł powstał we współpracy z Delecta