Domek z piernika – na samą myśl o niej, uśmiech pojawia się na naszej twarzy. Trudno jednoznacznie stwierdzić co jest tego główną przyczyną: spektakularny, bajkowy wygląd czy pyszny smak, przywołujący wspomnienia z dzieciństwa. Przygotowanie jej wbrew pozorom nie zajmuje wiele czasu, a może stanowić główny element świątecznej dekoracji. Święta to czas pełen magii, dlatego podpowiadamy jak wyczarować pyszne, efektowne słodkości, które zachwycą Twoich bliskich.
Domek z piernika
Ciasto:
- 1 opakowanie pierniczków Delecta
- 100 g masła
- 50 g mąki pszennej
- 1 jajo
Nadzienie:
- 90 g białka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 445 g cukru pudru
- 1 łyżeczka herbaty matcha lub zielonego jęczmienia w proszku
- 1 opakowanie polewy smak ciemniej czekolady Delecta
- 1 opakowanie posypki kamyczki czekoladowe Delecta Decorada
- 1 opakowanie innej ulubionej posypki Delecta Decorada
- 1 opakowanie Fajny Pisak XXL – biały Delecta
- 1 opakowanie Fajny Pisak XXL – czerwony Delecta
- 1 opakowanie Fajny Pisak XXL – zielony Delecta
- 1 opakowanie Fajny Pisak XXL – żółty Delecta
Dekoracje:
- kilka lasek cynamonu
- igliwie
- dodatkowe pierniczki wycięte foremkami
Trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez pierników. Dzięki temu przepisowi określenie „domowy piernik” nabierze zupełnie nowego znaczenia.
Mieszankę do wypieku pierniczków mieszamy z mąką, masłem i jajem. Zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce (ok. 20 minut). W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC (z termoobiegiem). Szablon chatki z piernika drukujemy z tego linku i wycinamy poszczególne elementy.
Po wyjęciu z lodówki schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i rozkładamy na nim poszczególne elementy chatki. Nożem wycinamy z ciasta kontury domku, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 12 minut. Z resztek ciasta wycinamy dowolnymi foremkami pierniczki, które wykorzystane zostaną do dekoracji chatki i „otoczenia”. Lukier przygotowujemy mieszając ze sobą 90 g białka, 445 g cukru pudru oraz 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny.
Składniki miksujemy na średnich obrotach przez 15 minut, aż lukier będzie lejący. Na końcu odkładamy 2 łyżki do miseczki i dosypujemy do niego herbatę matcha, aby zabarwić lukier na zielono.
Upieczone ściany i dach chatki dekorujemy według uznania za pomocą polewy, zielonego lukru, pisaków XXL i ulubionych posypek Delecta, a następnie sklejamy za pomocą białego lukru.
Chatkę wykańczamy dodatkowymi dekoracjami: wstążeczkami, laskami cynamonu i pierniczkami.
Chatka z piernika to nie tylko piękna i smaczna dekoracja, ale także miły świąteczny upominek. Na pewno spodoba się – i zasmakuje – zwłaszcza najmłodszym!
Pobierz szablon tutaj – Delecta – chatka z piernika
Więcej świątecznych inspiracji można znaleźć na delektujemy.pl