Ziemniaki – gotowane, pieczone, frytki, puree. Eh, można je jeść na wiele sposobów. Co z tego, skoro składając się z węglowodanów są jedną z pierwszych rzeczy, z których rezygnujemy, chcąc stracić kilka kilogramów.
Okazuje się jednak, że ziemniaki mogą być doskonałym uzupełnieniem zdrowej diety, jeśli gotujesz je w prawidłowy sposób.
Ziemniaki dostarczają wielu ważnych składników odżywczych, w tym przeciwutleniaczy, błonnika, potasu, witaminy C i witaminy B6. Oczywiście mogą wpływać na poziom cukru we krwi, ale jak bardzo ziemniaki zwiększają jego poziom, zależy od tego, jak je przygotujesz.
Pieczony ziemniak
Jednym z najzdrowszych sposobów przyrządzania ziemniaka w jego najczystszej formie, gdy jest pieczony cały, ze skórką. Pieczenie minimalizuje utratę składników odżywczych. Ziemniaki można upiec w całości lub pocięte można je upiec jak frytki.
Gotowane ze skórką
Gotowanie ziemniaków i innych warzyw może obniżyć ich wartość odżywczą. Niektóre składniki odżywcze, takie jak witaminy z grupy B i witamina C pozostają nie w warzywach, ale w wodzie, w której się gotowały. Gotowanie ziemniaków w skórce pomaga utrzymać składniki odżywcze, co więcej zmniejszenie czasu gotowania jest także korzystne. Dlatego unikaj gotowania ziemniaków w bardzo wysokiej temperaturze przez długi czas i używaj minimalnej ilości wody.
Ziemniaki a przyrost wagi
Wielu z nas uważa, że jedzenie ziemniaków powoduje tycie, a to nieprawda. Spożywanie ziemniaków w ramach zrównoważonej, niskoenergetycznej diety nie zwiększa ryzyka przybrania na wadze.
W badaniu przeprowadzonym w 2014 r. (2) 90 pacjentów z nadwagą uczestniczyło w jednej z trzech diet przez 12 tygodni. Wszyscy uczestnicy mieli jeść od 5 do 7 porcji ziemniaków tygodniowo. Po trzech miesiącach nikt nie przybrał na wadze, co więcej – każdy odnotował spadek masy ciała. Sugeruje to, że ziemniaki nie są przyczyną tycia, ale ogólna dieta jest kluczem.
Zatem – jeśli myślicie: „Nie dam rady żyć bez ziemniaków” – wcale nie musicie się ich wyrzekać. Jedzcie na zdrowie w ich najlepszej formie.
źródło: caloriesecrets.net