Psychologia

Depresja to cichy i podstępny wróg, zmienia nawet nasz sposób mówienia

Ewa Raczyńska
Ewa Raczyńska
22 lipca 2018
Fot. iStock/cassinga
 

Czy kiedykolwiek zetknęliście się z depresją? Może wy się z nią zmagaliście, może ktoś z waszych bliskich? Depresja jest jak cichy, podstępny wróg, który z rozmysłem zaczyna kontrolować każdy aspekt naszego życia. Zmienia wszystko do czasu aż to, co dawało radość i przyjemność, przestaje zupełnie istnieć. Wpływa na nas  nie tylko mentalnie, a także fizycznie, zaczynamy inaczej spać, jeść, a nawet poruszać się i mówić.

Często ulegamy złudzeniu, że pierwsze objawy depresji to zniechęcenie do życia, brak sił, by podnieść się z łóżka, apatia. Nic bardziej błędnego. Depresja atakując powoli mydli nam oczy, ten, kto się z nią zmaga walczy już wtedy, gdy my niczego nie podejrzewamy. Do dzisiaj specjaliści próbują ustalić, jakie są te zupełnie początkowe, na pozór niezauważalne sygnały depresji. Dlaczego kochamy teksty piosenek Kurta Cobaina? Dlaczego tak silnie oddziałuje na nas twórczość artystów samobójców?

Wszyscy mamy swój własny, niepowtarzalny głos, który jest widoczny w sposobie mówienia i pisania. Liczy się przede wszystkim styl i treść. To właśnie te elementy pozwalają zwrócić uwagę na zmianę w komunikacji, porozumiewaniu się ze światem osób cierpiących na depresję. Lata badań wykazały, że ci, którzy zmagają się z tą ciężką chorobą używają bardzo często słów takich jak:

  • wszyscy
  • nigdy
  • ciągle
  • zawsze

Dzieje się tak dlatego, ponieważ depresja wypacza obraz świata, który staje się dla chorujących czarno-biały. Jeśli przejrzycie fora, grupy osób lękowych i depresyjnych, zauważycie że w 50% te słowa i im podobne są używane, w 80% na forach samobójczych.

Ponadto ci, którzy zmagają się z depresją, często wyrażają jedynie negatywne emocje, mają tendencję do używania przysłówków i przymiotników takich jak: „smutny”, „samotny”, „nieszczęśliwy”. Mówią także w pierwszej osobie: ja, mnie, moje i bardzo rzadko posługują się trzecią osobą – to  oznacza, że oddalają się od innych, że skupiają się na swoim światem wewnętrznym, że mało ich interesuje, co dzieje się na zewnątrz.

Światowa Organizacja Zdrowia oszacowała, że obecnie na świecie ponad 300 milionów ludzi zmaga się depresją. Ona zabija powoli, jeśli w porę nie zareagujemy, nie pomożemy lub sami, jeśli jest taka potrzeba, nie poprosimy o pomoc, może zebrać tragiczne żniwo. Warto mieć oczy i uczy otwarte, reagować na zmiany w zachowaniu naszych najbliższych i nie usprawiedliwiać ich jedynie zmęczeniem i stresem.


Psychologia

Miks kolorów czy geometryczne wzory? Najmodniejszy manicure tego lata

Redakcja
Redakcja
22 lipca 2018
Następny

Wczasy last minute pod palmami? Wyprawa górskim szlakiem? A może wymarzona podróż do Azji? Jedno jest pewne! Niezależnie od tego dokąd jedziesz, 12 absolutnie wyjątkowych kolorów lakierów hybrydowych z kolekcji hi vibes idealnie podkreślą Twoje letnie stylizacje, a Ty będziesz eksplodować dobrymi emocjami! Poznaj 3 wakacyjne inspiracje w stylu hi hybrid!

Jeśli chcesz cieszyć się pięknymi paznokciami przez cały czas trwania letniego urlopu, manicure hybrydowy idealnie się sprawdzi W przeciwieństwie do tradycyjnych lakierów nie odpryskuje, a kolor utrzymuje się nawet 14 dni! Na trwałość lakierów hybrydowych hi hybrid  nie mają wpływu: słona woda morska, piasek czy inne czynniki atmosferyczne, towarzyszące nam podczas licznych podróży.

Wakacje to czas odpoczynku i relaksu, dlatego pozwól sobie na odrobinę szaleństwa….na paznokciach!!! Poznaj 3 najgorętsze trendy tego lata!

Psychologia

Jak gotować bób?

Hanna Szczygieł
Hanna Szczygieł
22 lipca 2018
Jak gotować bób?
Fot. iStock – Jak gotować bób?

Jak gotować bób? Jak gotować mrożony bób?Jak długo gotować bób?Czy bób jest zdrowy? Jak przyrządzić bób? ♦ 

Najsmaczniejszy jest ten świeży, ugotowany al dente. Wtedy wystarczy lekką ścisnąć go palcami i sam wyskakuje ze skórki. Najlepsza, zdrowa przekąska na lato. Jeśli kochasz jego smak, delektuj się bobem całe lato, a na zimę zrób solidne zapasy w zamrażarce. Z bobu przygotujesz pyszne zupy, pasty do kanapek lub podasz go z daniem głównym. Jest genialny solo i jako składnik wielu potraw. A jak go ugotować?

Jak gotować bób?

  1. Świeży bób dokładnie wypłucz zimną wodą
  2. Zalej wodą. Użyj 2 części wody na jedną część bobu – czyli: 1 szklanka bobu- 2 szklanki wody
  3. Do gotowania dodaj 1 łyżeczkę cukru – 1 łyżeczka cukru na 1 kilogram bobu
  4. Do gotowania dodaj 1 łyżeczkę soli  – 1 łyżeczka soli na 1 kilogram bobu
  5. Gotuj na dużym ogniu pod przykryciem
  6. Młody bób gotuj ok 10- 15 minut
  7. Starsze nasiona należy gotować nawet 30-50 minut
  8. Gdy nasiona są gotowe, odcedź je i przelej krótko zimną wodą. Gotowe.

Jak gotować mrożony bób?

Procedura różni się tylko na początku. Jeżeli gotujesz mrożony bób, nie płuczesz go.

  1. Wrzuć mrożony bób do wrzącej, gotującej się wody
  2. Użyj 2 części wody na jedną część bobu – czyli: 1 szklanka bobu- 2 szklanki wody
  3. Do gotowania dodaj 1 łyżeczkę cukru – 1 łyżeczka cukru na 1 kilogram bobu
  4. Do gotowania dodaj 1 łyżeczkę soli  – 1 łyżeczka soli na 1 kilogram bobu
  5. Gotuj na dużym ogniu pod przykryciem
  6. Nasiona należy gotować nawet 20-50 minut. Spróbuj, czy twój bób jest gotowy kosztując jedną fasolkę.
  7. Gdy nasiona są gotowe, odcedź je i przelej krótko zimną wodą. Gotowe.

Jak sprawdzić, czy bób jest już dobry?

Po prostu spróbuj jednej „fasolki”. 🙂

Jak rozpoznać świeży bób?

Jest zielony, nie ma ciemnych, brązowych przebarwień na łupinkach. Skórka jest gładka i ładnie pachnie.

Pamiętaj, że bób musisz wyłuskać z grubej skórki, najłatwiej zrobić to, gdy jest jeszcze ciepły. Bób nie należy do „łatwostrawnych” – nie jedź go na noc.

Z bobu możesz przyrządzić pyszną zupę krem. Smacznego!

Jak gotować bób

Fot. iStock / zi3000

 


Zobacz także

Dlaczego osoby wrażliwe przyciągają toksycznych partnerów?

Karuzela z singielkami

100 pytań, które musisz zadać, zanim zdecydujesz się wyjść za mąż… Potem będzie za późno