Kuchnia Lifestyle

Włoskie paluchy drożdżowe

Komu dokładkę?
Komu dokładkę?
23 listopada 2015
 

Nie wszystkie produkty musimy kupować w sklepie, możemy je zrobić w zaciszu domowej kuchni. Chyba większość z nas zna popularne paluchy włoskie, zwane również grissini. Te domowe niczym nie odstają od tych kupionych, a co więcej – wiemy, co jemy.  Nadają się doskonale jako przekąska oraz jako dodatek np. do zup. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:

– Drożdże 30 gram
– Woda ciepła 150 ml
– Olej 2 łyżki
– Mąka pszenna 500 gram
– Jajko 1 szt.
– Sól 1/2 łyżeczki
– Cukier 1 łyżeczka
– Dowolne przyprawy – do posypania
– Odrobina mleka – do posmarowania paluchów

Sposób przygotowania:

1. Do miski wlewamy ciepłą wodę, olej oraz wsypujemy rozkruszone drożdże, cukier i sól. Całość mieszamy, aby sypkie składniki rozpuściły się. Przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy ją w ciepłe miejsce na 20 minut.

2. Po tym czasie do rozczynu drożdżowego wsypujemy mąkę i wbijamy jajko. Wszystko zarabiamy na ciasto i ponownie odstawiamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut.

3. Z ciasta formujemy cienkie paluszki o długości ok. 20 cm. Za pomocą pędzelka smarujemy je mlekiem i posypujemy ulubionymi przyprawami/dodatkami (np. papryka słodka mielona, sezam, sól morska, zioła prowansalskie, mak, etc.).

4. Paluchy układamy na blachę, która jest wyłożona papierem do pieczenia (między paluchami najlepiej robić odstępy, bo ciasto będzie rosło w czasie pieczenia). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut do zarumienienia (czas pieczenia zależy od grubości paluchów).


Kuchnia Lifestyle

Kolorowe ciasteczka z drażetkami

Komu dokładkę?
Komu dokładkę?
28 listopada 2015
 

Ciasteczka są bardzo podobne do popularnych piegusek, ale zamiast kawałków czekolady są drażetki, zwane również lentylkami. Samo ciastko nie jest zbyt słodkie, ale słodyczy nadają mu właśnie drażetki. Bardzo fajnie smakują z poranną kawą lub z kubkiem mleka.

Składniki:

– Margaryna 1 kostka
– Cukier wanilinowy 1 opakowanie
– Cukier puder 3/4 szklanki
– Mąka pszenna 2,5 szklanki
– Jajka 2 szt.
– Aromat do pieczenia Delecta (śmietankowy)
– Proszek do pieczenia Delecta 1 łyżeczka
– Drażetki 1 szklanka

Kolorowe ciasteczka z drażetkami

Sposób przygotowania:

1.Do miski wkładamy miękką margarynę, dodajemy cukier puder i cukier wanilinowy. Ucieramy to na gładką masę. Do powstałej masy wbijamy jajka i wlewamy kilka kropel aromatu do pieczenia.

2.W osobnej misce mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszane składniki dodajemy stopniowo do miski, w której miksowane były pozostałe składniki (ciągle miksując). Powstała masa powinna być bardzo gęsta.

3.Do miski z ciastem wsypujemy drażetki i mieszamy je dokładnie łyżką.

4.Na blachę wyścieloną papierem do pieczenia kładziemy łyżką ciasto i lekko je spłaszczamy. Ciastka najlepiej układać w odstępach, bo w czasie pieczenia będą trochę rosły. Blachę z ciastkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy je ok. 15 minut. Z podanej porcji wychodzi ok. 23 sztuki.


Kuchnia Lifestyle

Pizza z patelni

Komu dokładkę?
Komu dokładkę?
18 listopada 2015

Pewnie niejednej z was zdarzyło się, że wasze dziecko zjadłoby pizzę, a wy nie miałyście czasu stać przy kuchni. Jest na to rozwiązanie! Szybka pizza z patelni, której przygotowanie zajmuje kwadrans. U mnie pomysł jej zrobienia zrodził się z chwilowego braku sprawnego piekarnika. Przecież potrzeba jest matką wynalazku. 

Składniki:

– 1 szklanka mąki pszennej
– 0,5 łyżeczki soli
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 5-6 łyżek ciepłej wody
– 6 plasterków szynki
– 6 plasterków sera żółtego
– 1 cebula
– 5 sztuk pieczarek
– 3 plasterki pomidora
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– czosnek granulowany
– zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

1. Pieczarki obieramy i kroimy w trochę grubsze talarki. Podsmażamy je na oliwie z oliwek i odkładamy do osobnego naczynia. Obieramy cebulę i przekrawamy ją na pół. Każdą połówkę kroimy w cienkie paseczki. Lekko je solimy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię polaną oliwą z oliwek i podsmażamy. Odkładamy do osobnego naczynia.

2. Do miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę. Dodajemy olej, wodę i sól. Wszystko ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Rozwałkowujemy ciasto do wielkości patelni.

3. Rozgrzewamy patelnię polaną odrobiną oliwy z oliwek. Kładziemy na nią ciasto i smażymy na małym ogniu, aż spód się zarumieni. Przewracamy na drugą stronę i zdejmujemy na chwilę z ognia.

4. Wierzch ciasta smarujemy przecierem pomidorowym. Układamy ser, szynkę, pomidory, wcześniej podsmażoną cebulę oraz pieczarki (kolejność i ilość dowolna, wg uznania). Całość posypujemy czosnkiem granulowanym i ziołami prowansalskimi. Patelnię kładziemy z powrotem na mały ogień i smażymy pizzę, aż jej spód się zarumieni.

 

Składniki na wierzch pizzy oczywiście można zastosować inne, ulubione. Najlepiej tylko te twardsze najpierw podsmażyć (tak jak cebulę i pieczarki), gdyż podczas smażenia pizzy nie osiągną one odpowiedniej miękkości i mogą okazać się surowe.