Lifestyle

Jak zachować młode spojrzenie i opóźnić powstawanie zmarszczek wokół oczu?

Redakcja
Redakcja
25 marca 2021
Fot. iStock
 

Oczy są zwierciadłem duszy. Piękne i zadbane są także jednym z najważniejszych atutów urody. Z wiekiem cienka i delikatna skóra wokół może zdradzać naszą metrykę. Jak sprawić by długo pozostała młoda i zdrowa radzi Anna Nocoń, kosmetolożka, kreatorka ruchu kosmetyki pozytywnej i masażu anty-aiging.

Skóra wokół oczu

Nasza skóra wokół oka jest niezmiernie delikatna, wrażliwa, przez co jest podatna na działanie czynników zewnętrznych. Dzieje się tak dlatego, że ma zaledwie 0,5 mm grubości. Skóra wokół oczu charakteryzuje się tym, że ma dużo mniej włókien kolagenowych i elastynowych. Nie w niej praktycznie komórek tłuszczowych. Bywa, że jest nawet do czterech razy cieńsza niż skóra w innych okolicach twarzy. Dlatego dbanie o jej pielęgnacje i wyrobienie w sobie dobrych nawyków ma ogromne znaczenie. Jej kondycja często decyduje o naszym wyglądzie na długie lata.

Co szkodzi skórze wokół oczu?

Nasze oczy to najwrażliwszy element naszej fizjonomii. Na skórze wokół nich potrafi odbijać się każda nieprzespana noc oraz godziny wysiedziane przed monitorem. Na niej najszybciej można zobaczyć nasze małe grzeszki (szaleństwa dietetyczne, jak i imprezowe). Szkodzą jej palenie papierosów, nieodpowiednio dobrane kosmetyki oraz kurz, pyłki i ogólnie zanieczyszczenie środowiska. Najgorszą rzeczą, jaka możemy zrobić swojej skórze wokół oczu to położyć się spać bez wykonania demakijażu!!! Powieki, to najszybsze mięśnie w ludzkim organizmie, które wykonują w ciągu naszego życia ogromną pracę. Wystarczy uświadomić sobie, że średnio w ciągu doby mrugamy ponad 5 milionów razy. Właśnie one te liczne i ruchliwe mięśnie mają wpływ na szybsze starzenie się skóry wokół oczu.

Kiedy oczy puchną

Komu nie zdarzyły się próby doprowadzania swoich oczu do „normalnego” stanu po kilku godzinach snu? Opuchnięcie oczu jest jednym z najczęstszych objawów zmęczenia, jak i braku snu. Stoją za nim zastoje limfy i wody. Zatrzymywanie wody w tkankach może także (choć nie musi) wynikać z zaburzeń funkcjonowania układu krążenia oraz nerek.

Po to by zapobiec puchnięciu okolic oczu warto wykonywać każdego dnia rytuał demakijażu oczu połączony z odpowiednim nakładaniem pielęgnacji. Każdy preparat do oczu nakładamy na opuszki palców i wklepujemy delikatnymi ruchami na skórę pod oczami i na powieki. Nakładając wybrany specyfik na górną powiekę, poruszamy się od wewnętrznego kącika do zewnętrznego, a na powiece dolnej odwrotnie. Krem do pielęgnacji oczu (serum etc.) nakładamy zarówno rano, jak i wieczorem!!!

Zmęczone i zaczerwienione oczy

Zdarza się, że nasze oczy męczą się i ulegają zaczerwienieniu. Warto wtedy sięgnąć po dobry kosmetyk oraz krople. Na zmęczone oczy pomaga świetlik, rumianek, chaber etc. O ile na rynku znajdziemy wiele preparatów do pielęgnacji oka z postaci kremu czy serum, to zupełnie od niedawna można kupić je w formie kropli. Krople Anjan ajurwedyjskiej marki kosmetyków LAKSHMI przynoszą ulgę zarówno w przypadku zaczerwienienia jak i przemęczenia. Można je stosować jako kompres (umieszczając kilka kropli na płatkach kosmetycznych) oraz tradycyjnie wklepując je w wymagające kuracji okolice oczu.

Cienie pod oczami

Cienka skóra wokół oczu bywa bardziej unaczyniona i to one tworzą cienie, które próbujemy tuszować make-upem. Najczęściej pojawiają się, gdy jesteśmy zmęczeni, zestresowani, ale zdarza się, że są objawem zaburzeń w metabolizmie. W takim wypadku warto to sprawdzić u specjalisty. Dla osób, które borykają się z tym problemem, idealnym rozwiązaniem będzie nowość – maska BLUE MASK z serii dedykowanej okolicom oczu – LAKSHMI NETRA. Ma działanie drenujące i tonizujące. Ze względu na swój bogaty skład (chaber, świetlik, rumianek, kofeina, ksylitol, granat, kwiaty lotosu i malwy) skutecznie walczy z workami i cieniami pod oczami. Wystarczy miesięczna kuracja by skutecznie pozbyć się tego uciążliwego problemu na stałe.

„Kurze łapki”

Wbrew pozorom mogą dotyczyć już osób bardzo młodych nawet tych dwudziestokilkuletnich. Powstają najczęściej w wyniku starzenia się skóry, ale mogą także być konsekwencją nieodpowiedniego stosowania ochrony przeciwsłonecznej (okulary i preparaty z filtrami) oraz genetyki – wrodzonej mimiki. Dlatego bardzo wymagająca wrażliwa skóra wokół oczu wymaga codziennej, regularnej pielęgnacji najlepiej dobrej jakości naturalnymi preparatami. Dla osób, które borykają się z takim problemem, albo wiedzą, że mają predyspozycje, polecane są kosmetyki o bogatym składzie w formie serum, balsamu, czy maski. Wartym uwag jest preparat z serii LAKSHMI NETRA – serum liftingujące i odbudowujące okolice oczu, które ma składzie wyciąg z macierzystych komórek winogron o udowodnionym działaniu regenerującym i przeciwstarzeniowym. Innym nowatorskim preparatem jest ultra wzbogacony balsam LAKSHMI NETRA na bazie olejów roślinnych m.in. z róży damasceńskiej, avocado, jojoba, kiełków pszenicy i masła shea. To prawdziwy sprzymierzeniec w walce z suchością i niedożywieniem skóry w okolicach oczu.

Na co dzień

Aby nasza skóra wokół oczu pozostała długo w dobrej kondycji, warto przestrzegać kilku zasad jakie ułożyła nasza ekspertka.

KROKÓW ANNY NOCOŃ DO MŁODEGO WYGLĄDU SKÓRY WOKÓŁ OCZU

  1. Codziennie wykonywanie dokładnego demakijażu odpowiednio dobranymi preparatami do rodzaju naszej skóry (wiek, rodzaj). Najszybciej skóra wokół oczu starzeje się od pozostałości, które pomijajmy i zostawiamy na niej podczas demakijażu. Ważne jest by pamiętać o zasadzie „nie tarcia” oka oraz o kierunku nakładania pielęgnacji – delikatne ruchy wklepujące opuszkami placów od wewnętrznego kącika oka do zewnętrznego na górnej powiece i od zewnętrznego do wewnętrznego na dolnej.
  2. Nawilżanie i odżywianie skóry wokół oka rano i wieczorem.
  3. Każdego dnia spacerowanie na świeżym powietrzu przynajmniej przez 20 minut. Unikanie zanieczyszczeń. Spokojny nocny pomiędzy 23:00 a 6:00.
  4. Gimnastyka oczu, joga oczu oraz delikatny masaż palcami lub specjalnymi jadeitowymi rollelami.
  5. Używanie ochrony przeciwsłonecznej (okulary i kremy) przez cały rok!

Fot. Materiały prasowe

Więcej porad znajdziesz na blogu Anny Nocoń: https://www.annanocon.pl/blog/


Lifestyle

Biała kiełbasa – pieczona w piwie, sosie chrzanowym, zaparzana. Najlepsze przepisy na wielanocny stół

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
25 marca 2021
Biała kiełbasa - pieczona w piwie, sosie chrzanowym, zaparzana
Fot. iStock

Biała kiełbasa to obowiązkowy element, który powinien pojawić się na wielkanocnym stole. Można ją podawać przyrządzoną samodzielnie, np. podaną z chrzanem, w sosie, czy dodaną do żurku. Jakkolwiek nie zostanie przygotowana, biała kiełbasa na świątecznym stole to niezachwiana tradycja, więc warto znać przepisy, które dopełnią wielkanocne menu.

Biała kiełbasa — co to jest?

Biała kiełbasa to jedna z najbardziej lubianych przez Polaków kiełbas. Jest pyszna, aromatyczna, oraz odpowiednio wilgotna. Można ją wykorzystać na różne sposoby — parzoną, grillowaną, zapiekaną, gotowaną w wodzie, czy w żurku. Do jej przygotowania wykorzystuje się mięso wieprzowe (łopatka, podgardle, boczek), z dodatkiem wołowiny i odpowiednich przypraw: czosnku, majeranku i pieprzu. Można ją kupić w dwóch wersjach:

  • surową —  o jasnoróżowej barwie pochodzącej od mięsa i tłuszczu;
  • parzoną — o nieco szarym zabarwieniu.
Biała kiełbasa - pieczona w piwie, sosie chrzanowym, zaparzana

Fot. iStock/Biała kiełbasa

Jak poznać dobrą białą kiełbasę?

Najlepiej przeczytać jej skład, natomiast gdy nie ma takiego, trzeba zwrócić uwagę na jej kolor. Jeśli biała kiełbasa parzona ma nadal różowy kolor, oznacza to, że dodano do niej sporo soli peklowanej. Jeśli po ugotowaniu kiełbasy nadal pozostaje ona różowa, można podejrzewać, ze do jej składu trafiły konserwanty lub inne niepożądane dodatki, jak wzmacniacze smaku, stabilizatory, czy białko sojowe.

Biała kiełbasa — gotowanie czy parzenie?

Często pojawia się pytanie, jak długo gotować białą kiełbasę, by smakowała jak najlepiej. Białą kiełbasę zaleca się parzyć, nie gotować. Jak to zrobić? Do wody dodać sól, kilka ziarenek ziela angielskiego, liść laurowy, a także odrobinę majeranku i ząbek czosnku. Dzięki temu kiełbasa nie straci smaku i aromatu.

Biała kiełbasa - pieczona w piwie, sosie chrzanowym, zaparzana

Fot. iStock/Biała kiełbasa

Przed włożeniem do wody warto kiełbasę nakłuć wykałaczką, by skórka nie popękała. Biała kiełbasa powinna być wkładana do wody, którą zdejmuje się gazu, gdy praktycznie się zagotuje. W takiej gorącej wodzie pod przykrywką należy trzymać kiełbasę ok. 20 minut. Zamiast parzenia można także gotować, trzymając kiełbasę ok. 20 minut na minimalnym ogniu, nie pozwalając jej „buzować”.

Domowa biała kiełbasa — przepis

Alternatywą dla kupnej kiełbasy o nie do końca jasnym składzie, jest samodzielne przygotowanie białej kiełbasy. To, wbrew pozorom, wcale nie jest aż tak trudne. Dzięki temu zyskuje się pewność, co trafia na świąteczny talerz.

Biała kiełbasa - pieczona w piwie, sosie chrzanowym, zaparzana

Fot. iStock

Domowa biała kiełbasa — składniki na 2,5 kg kiełbasy: 

  • 1,7 kg karkówki wieprzowej lub boczku
  • 50 dag łopatki lub szynki wieprzowej
  • 25 dag wołowiny gulaszowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 20 soli kamiennej lub morskiej na kg mięsa
  • 1/2 łyżki pieprzu
  • 1/4 szklanki wody
  • jelita wieprzowe

Przygotowanie: 

  1. Łopatkę wieprzową zmiel na sitku 10 mm, karkówkę wieprzową na sitku 6 mm, wołowinę na sitku 3 mm.
  2. Wymieszaj zmieloną łopatkę z karkówką, następnie dodaj mieloną wołowinę i wymieszaj. Dodaj sól, przyprawy i wodę. Wymieszaj całość, aż masa stanie się odpowiednio kleista.
  3. Napełnij wcześniej namoczone jelita i uformuj odcinki kiełbasy od 10-do 15 cm długości.
  4. Tak przygotowane kiełbasy powieś w chłodnym miejscu na kiju, aby je ostudzić i wysuszyć.

Biała kiełbasa pieczona w piwie — przepis

Biała kiełbasa - pieczona w piwie, sosie chrzanowym, zaparzana

Fot. iStock

Biała kiełbasa pieczona w piwie — składniki:

  • 4 białe kiełbasy
  • 1 szklanka piwa
  • duża cebula
  • przyprawy: sól pieprz, majeranek, kminek mielony, papryka słodka mielona
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na patelni, na rozgrzanym oleju.
  2. Przygotuj naczynie żaroodporne, ułóż w nim kiełbasę, dodaj przesmażoną cebulkę, zalej piwem, oprósz przyprawami.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180ºC na ok. 30 minut, aż płyn częściowo odparuje.

Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym — przepis

Fot. iStock

Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym — składniki: 

  • 4 białe kiełbasy
  • 250 ml śmietany 18%
  • 2 cebule
  • 100 g chrzanu tartego ze słoiczka
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
  • olej
  • szczypiorek

Przygotowanie: 

  1. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj do niej śmietanę, chrzan i przyprawy. Duś do czasu, aż sos zgęstnieje.
  2. Gotowy sos przelej do naczynia żaroodpornego, ułóż na nim kiełbasy ponacinane od góry.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200ºC i zapiekaj kiełbaski przez 30 minut. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.

Biała kiełbasa z żurkiem — przepis

Fot. iStock

Żurek to zupa z wielowiekową tradycją, która gości na wielkanocnych stołach. Jej charakterystyczny smak i aromat wzbogacony o białą kiełbasę wspaniale uzupełnia świąteczny posiłek. Zamiast żurku można przyrządzić równie smaczny barszcz biały.

Biała kiełbasa z żurkiem — składniki:

  • 700 g białej kiełbasy
  • 1 l zakwasu w butelce lub domowego
  • 300 g wędzonego boczku
  • 350 ml śmietany 12 lub 18%
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • przyprawy: 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, majeranek, sól, pieprz
  • jajka (po jednym dla każdego)

Przygotowanie: 

  1. W dwóch litrach wody ugotuj białą kiełbasę. Po tym wyjmij ją i wlej zakwas.
  2. W międzyczasie pokrój i podsmaż na patelni boczek, po czym wrzuć go do wywaru po kiełbasie. Dodaj także przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i przyprawy.
  3. Gdy wywar będzie się gotował, ugotuj jajka na twardo. Gdy będą przestudzone, obierz je.
  4. Ostudzoną kiełbasę pokrój i wrzuć do żurku, dodaj śmietanę i łyżkę chrzanu.
  5. Gorący żurek podawaj z kiełbasą i jajkami.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl, swojskiwyrob.pl, akademiasmaku.pl

Zobacz także

Wiosenne porządki? No ludzie! Muszę, naprawdę muszę wszystko zmieniać?

Po co kobiecie młodszy kochanek? To ja wam powiem…

Wyszłam z siebie zaraz wracam. Ogłaszam dzień nieuprzejmości