Makijaż Uroda

Rozświetlacz do twarzy – jak go używać? Jaki wybrać?

Redakcja
Redakcja
5 sierpnia 2020
Rozświetlacz do twarzy – jak go używać? Jaki wybrać?
 

Mało który kosmetyk zrobił w ostatnich latach tak zawrotną karierę, jak rozświetlacz do twarzy. Po latach dążenia do matowego wykończenia twarzy kobiety przestały bać się blasku i dziś z zapałem poszukują produktów o właściwościach rozświetlających. Makijaż rozświetlaczem to jednak sztuka – trzeba wiedzieć jak go używać, a także jak dobrać odpowiedni produkt. Potrzebujesz pomocy w tym zakresie? Koniecznie czytaj dalej!

Czym jest rozświetlacz do twarzy?

Rozświetlacz to produkt, który bardzo szybko zdobył popularność kilka lat temu, gdy namiętnie zaczęły stosować go gwiazdy. To produkt, który daje efekt świetlistej cery – naturalnego „glow”, które nie ma jednak wiele wspólnego z nadprodukcją sebum. Dzięki rozświetlaczowi skóra wygląda bardzo zdrowo i promiennie. Modę na jego stosowanie zapoczątkowała m.in. Kim Kardashian, która dla wielu osób jest wyznacznikiem trendów w makijażu i stylu. „Rozświetlony” makijaż uwielbia też Jennifer Lopez. Za paniami szybko podążyły inne kobiety ze świata showbiznesu, a także miłośniczki makijażu z całego świata.

Obecnie dostępne na rynku rozświetlacze różnią się formułą, a także efektem, jaki pozwalają uzyskać. Oznacza to, że w drogerii znajdą coś dla siebie zarówno miłośniczki wyrazistego, niemal brokatowego blasku, jak i zwolenniczki subtelnego „glow”, które idealnie podkreśla koloryt cery. Popularne są zarówno produkty w pudrze, jak i w sztyfcie, kremie lub płynie. Tylko od Twoich preferencji zależy, jaki produkt wybierzesz.

Jak wybrać rozświetlacz?

W zależności od typu cery oraz efektu, jaki chcesz uzyskać, możesz zdecydować się na różne rozświetlacze. Jakie?

  • Rozświetlacze w kamieniu lub pudrze łatwo się nakłada za pomocą pędzla (lub nawet palca). Zwykle dają subtelny efekt, są jednak również dostępne kosmetyki zapewniające diamentowy blask. Takim produktem jest np. rozświetlacz Wibo Diamond Illuminator.
  • Rozświetlacze w płynie łatwo stawiają się z podkładem, przez co mogą dawać bardziej naturalny efekt. Można je dodawać do podkładu, by rozświetlić całą twarz lub używać do ciała – np. do podkreślenia kości obojczyka.
  • Produkty w kremie są nieco gęstsze, dlatego łatwiej je nałożyć tylko na wybrane miejsca. W tym przypadku świetnie sprawdza się aplikacja palcami.
  • Kosmetyki rozświetlające w sztyfcie są najprawdopodobniej najwygodniejsze w aplikacji. Świetnie sprawdzają się też w podróży.

Pamiętaj również, by starannie dobrać kolor kosmetyku. Rozświetlacze zazwyczaj dostępne są w kilku odcieniach, dzięki czemu można dopasować je do cery. Chłodne typy urody będą dobrze wyglądać z rozświetleniem srebrzystym lub np. w odcieniu zimnego różu. Z kolei ciepła cera aż prosi się o tonację złota czy brzoskwini. Dostępne są też kolory neutralne – np. szampańskie.

Jak nakładać rozświetlacz?

Zasada dotycząca stosowania rozświetlacza jest dość prosta – należy nim podkreślić te obszary twarzy, które mają się wydawać bardziej „wypukłe”. Miłośniczki makijażu w stylu „glow” chętnie nakładają tego rodzaju kosmetyki przede wszystkim na szczyt kości policzkowych – dzięki temu wydają się mocniej zarysowane, szczególnie jeśli tuż pod nimi nałożysz bronzer. Idealnie sprawdza się również rozświetlenie skóry tuż pod łukiem brwiowym, które optycznie otwiera i powiększa oko. U większości kobiet świetnie wygląda również rozświetlający kosmetyk nałożony na czubek i grzbiet nosa. Jeśli jednak nie lubisz tej części ciała, zrezygnuj z jej podkreślania. Ponadto warto nałożyć odrobinę produktu na środek czoła, brodę i tzw. łuk kupidyna, czyli miejsce tuż nad górną wargą. Jeśli tylko nie przesadzisz, Twoja twarz z takim makijażem będzie wyglądać świeżo i młodzieńczo.


Artykuł sponsorowany


Makijaż Uroda

Kapary – jakie właściwości mają i z czym można je jeść? Przepis na „polskie kapary z nasturcji

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
5 sierpnia 2020
Kapary - właściwości, zastosowanie, jak zrobić polskie kapary
Fot. iStock
 

Kapary są charakterystyczne dla kuchni śródziemnomorskiej, jednak zdobywają coraz większą popularność i u nas. To dodatek do potraw, któremu nie można odmówić ciekawego smaku. Jednak kapary są nie tylko smaczne, ale także mają pewne właściwości dla zdrowia, o których warto wspomnieć. Czym dokładnie są kapary i w jaki sposób można je zastosować?

Co to są kapary i jak smakują?

Kapary to pączki kwiatowe kapara, krzewu, który niekiedy traktowany jest niczym wszędobylski chwast porastający mało zasobne gleby, pokrywający murki i schody. Kwiaty kaparów kwitną zaledwie przez część dnia, by nazajutrz przekwitnąć i przekształcić się w owoce. Żeby pozyskać pąki, zbiera się je zawsze o poranku, zanim się rozwiną. Następnie zebrane pąki są marynowane w solance, occie winnym lub oliwie, i wtedy nabierają charakterystycznego smaku.

Kapary - właściwości, zastosowanie, jak zrobić polskie kapary

Fot. iStock

Często pojawia się pytanie, jak smakują kapary? Są one z koloru i kształtu nieco podobne do maleńkich oliwek. Tak jak one są mają kolor zielonkawy, a w smaku są określane na dość korzenne, cierpkie, ostre, trudne do jednoznacznego określenia. Co ciekawe kapary były u nas znane już od wieków średnich, choć prawdziwą popularnością cieszą się w krajach śródziemnomorskich.

Kapary — wartości odżywcze, właściwości dla zdrowia

Kapary w 80% składają się z wody i zawierają niewielkie ilości białka, tłuszczów, węglowodanów oraz cukrów prostych. Są również niskokaloryczne — w 100 g kaparów znajdują się 22 kcal, co sprawia, ze można je dodawać do dań bez wyrzutów sumienia. Kapary zawierają także błonnik, który wspiera pracę układu pokarmowego. Nie brakuje w nich witamin z grupy B, witaminy C, E, oraz witaminy K. Nie brakuje tu składników mineralnych takich jak cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo.

Kapary - właściwości, zastosowanie, jak zrobić polskie kapary

Fot. iStock

Kapary posiadają zawierają niemałą ilość przeciw utleniaczy, opóźniających procesy starzenia, oraz zapobiegających uszkodzeniom komórek. Obecna w nich rutyna ma silne właściwości antyoksydacyjne i ochronne. Rutyna jest flawonoidem, który uszczelnia naczynia krwionośne, zmniejsza ich kruchość i wzmacnia je. Chroni przed  powstawaniem siniaków, obrzękami kończyn, niewydolnością żylną oraz bolesnymi hemoroidami. Wzmacnia także układ odpornościowy, wspierając go w walce z przeziębieniem.

Jedzenie kaparów jest dobre dla układu pokarmowego — pomaga wzmocnić wątrobę i załagodzić uporczywe wzdęcia. Wykazują także właściwości przeciwreumatyczne i łagodzące bóle stawowe.

Kapary traktowane były w starożytności jako afrodyzjak, który miał chronić mężczyznę przed kłopotami z potencją.

Jak używać kaparów w kuchni?

Kapary zdecydowanie urozmaicają smak potraw, dodając im wyrazistości. Co prawda nie da się ich zjeść na raz w dużej ilości, ale dodane do potraw takich jak pizza, sosy, sałatki, makarony, mięsa, jajka, czy pasty do chleba, zdecydowanie się sprawdzą. Nie należy jednak kaparów gotować, ponieważ tracą one w ten sposób swój smak.

Kapary - właściwości, zastosowanie, jak zrobić polskie kapary

Fot. iStock

Mówiąc o kaparach, trudno pominąć „polskie kapary”, czyli owoce nasturcji, które, podobnie jak jej liście i kwiaty, są jadalne. Można je najpierw ukisić w soli, a następnie zamarynować tak, jak klasyczne kapary. Ich również można używać jako dodatek do różnych dań, podkreślający ich smak.

Przepis na „polskie kapary” z nasturcji

Dojrzałe, jeszcze zielone owoce nasturcji, zbiera się w sierpniu i wrześniu.

Składniki:
  • nasiona nasturcji
  • sól
Marynata:
  • 2 miarki octu winnego
  • 1 miarka wody
  • cukier (ok. 50 g na 1 szklankę octu)
  • goździki
  • pieprz czarny w ziarnach
  • ziele angielskie
Przygotowanie:
  1. Nasiona nasturcji jeśli są zabrudzone ziemią umyj, osusz i zasyp solą.
  2. Odstaw na dobę do lodówki.
  3. Nasiona przełóż do garnka, dodaj wodę, tak, aby zakryła nasiona. Gotuj 10 minut, odcedź, przełóż do słoiczków.
  4. Zagotuj składniki marynaty i zalej nasturcję gorącą zalewą.
  5. Słoiczki  odwróć do góry dnem i przykryj ściereczką lub ręcznikiem do chwili aż ostygną.

źródło:  magazyn-kuchnia.pl ,www.przyslijprzepis.pl ,www.poradnikzdrowie.pl 

Makijaż Uroda

Przytul mnie, a powiem ci, jak jest między nami. To, w jaki sposób kogoś obejmujesz, mówi wiele o waszym związku

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
5 sierpnia 2020
Fot. iStock/AleksandarNakic

Zdrowa, dobra relacja między dwojgiem ludzi jest jedną z najlepszych rzeczy, jakie mogą nam się w życiu przytrafić. Jednak kochając często nie zdajemy sobie sprawy z wielu, ukrytych nieco głębiej, problemów w naszym związku. Psychologowie odkryli, że przytulanie może być doskonałym wskaźnikiem tego, czego w naszej relacji brakuje, lub co wymaga naprawy.

Oto trzy sposoby, na jakie możecie się obejmować, a które zasługują na większą uwagę. Jeśli jedno z was:

♥ Przytula tak, jakby miał nastąpić koniec świata

Ten uścisk jest najbardziej znany pod nazwą „zatrzask” – obejmujecie się tak ciasno i mocno, jakbyście się bali, że druga osoba zniknie, jeśli rozluźnicie uścisk. Przypisuje mu się dość niepokojące znaczenie (o ile nie następuje jako powitanie po długim okresie, ale codziennie). Może świadczyć o tym, że  ty lub twój partner odczuwacie realny lęk przed rozstaniem, odejściem jednego z was. Warto zastanowić się nad tymi obawami i znaleźć, jak najszybciej, ich źródło.

♥ Przytula tak, by kontakt był jak najmniejszy

Przytulanie, które angażuje jak najmniejszą powierzchnię naszych ciał, szczególnie w dolnej części, jest z pewnością sygnałem ostrzegawczym. Oznacza, że jedna strona związku, lub nawet obie, czują się ze sobą niekomfortowo.  Jeśli tak właśnie się przytulacie, zastanówcie się co do siebie czujecie, jakie emocje towarzyszą waszym spotkaniom, rozmowom, waszemu przebywaniu ze sobą. Ten rodzaj uścisku wskazuje, że ktoś w waszej relacji ma problemy z bliskością.

♥ Przytula owijając nogi wokół talii partnera (siedząc za nim)

Ten uścisk jest oznaką dużego pociągu fizycznego między partnerami i mówi o namiętności w  związku. Jeśli tak właśnie się przytulacie, można zakładać, że macie ciekawe i spełnione życie erotyczne.


Źródło: dailyhealthgen.com

 


Zobacz także

Zakochaj się w kiełkach! Sprawdź, dlaczego warto jeść kiełki i jak je uprawiać

Siła wypełniacza hialuronowego!

To nie stres, a perfekcjonizm zmusza cię do … obgryzania paznokci