Kosmetyki Uroda

Makaron ze szpinakiem, kurczakiem, tuńczykiem i inne, pyszne przepisy

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
6 lipca 2020
Makaron - z kurczakiem, szpinakiem, serem, tuńczykiem i pesto
Fot. iStock
 

Makaron to produkt, którego w kuchni nie może zabraknąć. Można z nim wyczarować wiele szybkich i smacznych dań. Do kanonu klaski wpisał się makaron z kurczakiem, szpinakiem czy serem. Serca miłośników kuchni podbił także w wydaniu z tuńczykiem lub z pesto. Jak przyrządzić najlepsze danie z makaronu?

Makaron jest przygotowuje się z wysokoglutenowej mąki, wody, i często jaj, co zależne jest od konkretnego przepisu. Można wyróżnić następujące typy makaronu:

  • zwykły – przygotowane z mąki pszennej typ 850, z dodatkiem wody oraz soli bez uszlachetniaczy;
  • jajeczny – przygotowane z mąki pszennej typ 580 z 1-2 jajami na 1kg mąki
  • wyborowy – przygotowane z mąki pszennej typu 580 + 4 jaja na 1kg
  • przygotowany z mąki graham.
makaron

Fot. Pixabay / Oldmermaid / CC0 Public Domain

Makaron może przybierać różne długości i kształty, np: pióra, kokardki, gniazdka, wstążki, rurki, świderki, muszle, a nawet całe płaty, ja te, wykorzystywane do zapiekania lasagne.

Niezależnie od kształtu i składników wykorzystanych do zrobienia makaronu, sam makaron nie czyni jeszcze wspaniałej potrawy. Sosy do makaronu i różne dodatki sprawiają, że dania z makaronu cieszą się w kuchni prawdziwym uwielbieniem.

Przepis na makaron ze szpinakiem 

Makaron ze szpinakiem to jedna z tych potraw, która mimo zastosowania prostych składników, zachwyca smakiem. Przygotowanie nie wymaga wiele zachodu.

Sos śmietanowy - do makaronu, kurczaka, pizzy , z pieczarkami

Fot. iStock

Przepis makaron ze szpinakiem – przepis

Składniki:

  • 400 g dowolnego makaronu
  • 250 g świeżych liści szpinaku (opakowanie)
  • cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 3 żółtka jaj
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Wstaw wodę na makaron i gotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W tym samym czasie rozgrzej oliwę z oliwek na patelni.
  3. Cebulę poszatkuj, czosnek pokrój w plasterki i przesmaż chwilę na patelni.
  4. Po chwili wrzuć umyte i pozbawione twardych łodyżek liście szpinaku, dodaj sól, pieprz, smaż 2-3 minuty do czasu, aż szpinak zmięknie.
  5. Zmniejsz ogień pod patelnią i dolej śmietankę zmieszaną z surowymi żółtkami jaj. Ciągle mieszając poczekaj aż się zagotuje i od razu wyłącz.
  6. Od razu polej sosem gorący makaron, posyp z wierzchu świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Przepis na makaron z kurczakiem i pieczarkami

To połączenie smaków sprawdza się zawsze. Prosty w wykonaniu przepis przydaje się, gdy najdzie ochota na proste, smaczne i sycące danie na obiad.

Makaron - z kurczakiem, szpinakiem, serem, tuńczykiem i pesto

Fot. iStock

Makaron z kurczakiem i pieczarkami – przepis

Składniki:

  • 300 g makaronu
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 400 g pieczarek
  • duża cebula
  • śmietana 30%
  • sok z cytryny
  • masło
  • mąka
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka umyj, pokrój w kostkę, delikatnie obsyp przyprawą do kurczaka.
  2. Cebulę poszatkuj na małą kostkę, pieczarki pokrój w paski.
  3. Rozgrzej łyżkę masła na patelni, zeszklij na niej cebulę, dorzuć pierś, podsmaż chwilę razem. Dodaj pieczarki, podlej wszystko szklanką wody i podduś razem pod przykryciem. Gdy składniki zmiękną, wlej śmietanę zmieszaną z mąką, dodaj sól, pieprz.
  4. W międzyczasie ugotuj makaron.
  5. Makaron wyłóż na talerze, polej sosem z kurczakiem i pieczarkami, posyp z wierzchu poszatkowaną pietruszką, jeśli lubisz.

Przepis na makaron z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem to propozycja dla osób kochających zdecydowane smaki.

Fot. iStock

Składniki:

  • 300 g makaronu
  • puszka tuńczyka
  • 2 pomidory
  • cebula
  • czosnek
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Wstaw makaron do ugotowania al dente zgodnie z instrukcją z opakowania.
  2. Cebulkę poszatkuj w drobną kostkę, zeszklij na odrobinie oliwy z oliwek lub oleju z puszki. Dodaj tuńczyka, wyciśnij czosnek przez praskę i chwilę wszystko zesmaż. Dorzuć pokrojone pomidory bez skórki (sparz je wcześniej, by skórka ładnie zeszła), duś razem kilka minut.
  3. Wrzuć makaron do tuńczyka, dopraw solą, pieprzem i na końcu posyp natką z pietruszki.

Przepis na makaron z serem i jajkiem 

To danie, wyjątkowo tanie i nieskomplikowane, jest dobrym rozwiązaniem kłopotu, gdy trzeba zrobić obiad, a nie za bardzo jest z czego.

Makaron - z kurczakiem, szpinakiem, serem, tuńczykiem i pesto

Fot. iStock

Makaron z serem i jajkiem – przepis

Składniki:

  • 500 g makaronu (opakowanie)
  • 5 jaj
  • 30 dag sera żółtego
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 kostki masła do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Makaron ugotuj  al dente (uważaj, by za bardzo nie zmiękł!), odcedź.
  2. Jajka rozmieszaj porządnie w miseczce, dodaj sól, pieprz, starty żółty ser.
  3. Cebulę zeszklij na maśle, wrzuć odcedzony makaron,
  4. Wyrzuć makaron na patelnię, zalej masą jajeczną, smaż chwilę mieszając, aż jajka się zetną a ser rozpłynie.
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem, jeśli trzeba, podawaj danie prosto z patelni.

Przepis na makaron z pesto z orzeszków pistacjowych

Aby przygotować makaron z pesto nie trzeba wiele zachodu. Konieczny będzie jedynie moździerz lub blender, by utrzeć gęstą pastę.

Makaron - z kurczakiem, szpinakiem, serem, tuńczykiem i pesto

Fot. iStock

Makaron z pesto – przepis

Składniki:

  • 300 g makaronu
  • 150 g orzeszków pistacjowych bez łupinek
  • 60 g obranych migdałów
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

  1. Zacznij od wstawienia makaronu, zaoszczędzić trochę czasu.
  2. Rozgrzej trochę piekarnik i włóż do niego orzeszki – to ułatwi zdjęcie z nich skórki.
  3. Do moździerza lub blendera wsyp wszystkie składniki OPRÓCZ oliwy. Utrzyj lub zblenduj na gładką masę. Dodaj oliwę i przyprawy do smaku. Wymieszaj, wyłóż na makaron. Gotowe.

Kurczak z makaronem sojowym

To danie kuchni orientalnej zdobywa coraz większą popularność. Makaron sojowy znakomicie komponuje się z piersią kurczaka, warzywami oraz aromatycznymi przyprawami.

Makaron sojowy z kurczakiem - kalorie, właściwości, przepisy

Fot. iStock/Olha_Afanasieva

Kurczak z makaronem sojowym – przepis

Składniki:

  • 50 g makaronu sojowego
  • pierś z kurczaka podwójna
  • 2 garści kapusty pekińskiej
  • kilka pieczarek
  • czerwona papryka
  • marchew
  • puszka kukurydzy
  • kawałek (ok 2 cm) świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 100 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta chili,
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • sos orientalny słodko pikantny.

Przygotowanie:

  1. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić do niego posiekany drobno czosnek i  starty na małych oczkach tarki imbir. Podsmażyć krótko, by nie przypalić.
  2. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, smażyć przez 5 minut.
  3. Marchew zetrzeć na tarce, paprykę pokroić w paski, pieczarki również. Najpierw dorzucić na patelnię marchew, przesmażyć ją minutę, a następnie dołożyć papryki i pieczarki.
  4. Po 2-3 minutach dorzucić poszatkowaną pekińską kapustę, oraz osączoną z zalewy kukurydzę.
  5. Do całości dodać sos sojowy z octem ryżowym i miodem, doprawić białym pieprzem i odrobiną chili. Wszystko razem podsmażyć 3 minuty.
  6. W międzyczasie makaron zalać wrzątkiem, nakryć talerzem i odstawić na 5 minut, by napęczniał. Odsączyć, pokroić i wrzucić do kurczaka i warzyw na patelnię. Podsmażyć chwilkę i dodać sos słodko pikantny.

Jeśli pod ręką nie ma świeżych warzyw, można z powodzeniem sięgnąć po mrożoną mieszankę orientalnych warzyw na patelnię.


źródło: dietetycy.org.pl , www.doradcasmaku.pl 
 

Kosmetyki Uroda

Botwina – zupa, w słoikach lub na surowo. Przepisy na zdrowe, młode buraczki

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
6 lipca 2020
Botwina - zupa, chłodnik, w słoikach ,na surowo
Fot. iStock

Botwina to określenie na młode korzenie, łodyżki i liście buraka ćwikłowego. Doceniana za swój smak, jest źródłem wielu witamin i minerałów ważnych dla organizmu. Botwina smakuje wybornie – pyszna jest zupa, można ją jeść na surowo lub wekować w słoikach, na zimę. Warto skusić się na przepisy, w których zdrowa botwina gra główną rolę.

Botwina – wartości odżywcze

Botwina to nic innego, niż młode buraczki czerwone (ćwikłowe), które na początku wzrostu cechują się potężną dawką witamin i minerałów, oraz smakiem, bez których trudno sobie wyobrazić kuchnię przełomu wiosny i lata. Jest ona cennym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), witaminy C, A, K oraz E. Znajdziemy w niej także minerały takie jak: potas, magnez, cynk, żelazo, mangan, miedź, siarka, selen, sód, wapń, a także ważny dla kości i zębów fosfor. Nie brakuje w botwinie kwasu foliowego, i aż 13 cennych przeciwutleniaczy chroniących przed uszkodzeniem komórki, a także błonnika niezbędnego do funkcjonowania układu pokarmowego.

Fot. iStock/botwina

Mówiąc o botwinie, nie sposób przy okazji nie poruszyć tematu stosowanych wymiennie, i zarazem błędnie, nazw: botwina, botwinka i boćwinka. Botwina to młode buraczki ćwikłowe, botwinka jest określeniem na zupę z nich przyrządzaną, a nazwą boćwinka określa się liście buraka liściowego.

Botwina – zupa z ziemniakami (botwinka)

Młodziutka botwina jest pyszna i lekkostrawna, w dodatku nie zajmuje dużo czasu podczas przygotowywania. Przepis na botwinkę nie jest skomplikowany i każdy sobie z nim bez kłopotu poradzi. Botwina może być gotowana jako zupa z ziemniakami lub bez nich, w zależności od tego, czy ktoś jest miłośnikiem lżejszej wersji zupy czy też gęstej, bardziej treściwej. Chcąc zrobić botwinkę bez ziemniaków, wystarczy je pominąć w przepisie.

Botwina - zupa, chłodnik, w słoikach ,na surowo

Fot. iStock/botwina zupa

Składniki:

  • 2-3 udka z kurczaka
  • 5 większych młodych ziemniaczków,
  • 2-3 pęczki botwiny (zależy od wielkości)
  • 2 młode marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki
  • sok z ok. 1/2 cytryny, lub ocet jabłkowy
  • pieprz,
  • cukier,
  • sól,
  • 2-3 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • śmietana 12% lub 18%
  • jajko,
  • pęczek młodego kopru lub szczypiorku.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo.
  2. W garnku przygotuj wywar z mięsa z zielem angielskim i liściem laurowym. Mięso powinno gotować się ok. 10 minut.
  3. W międzyczasie umyj botwinę myję i dokładnie wypłucz z ziemi. Obierz buraczki ze skórki i pokój na plasterki, łodyżki i liście botwiny poszatkuj.
  4. Pozostałe warzywa obierz i pokrój, wrzuć do wywaru i gotuj ok 7-10 minut. Po tym czasie dorzuć same buraczki, a gdy warzywa w garnku zaczną mięknąć (po ok. 10 minutach), dodaj łodygi i liście botwiny. Zupę gotuj ostanie 10 minut, dopraw solą, cukrem, pieprzem i na końcu cytryną, lub octem jabłkowym.
  5. Śmietanę wlej do szklanki i dodaj do niej odrobinę wrzącej zupy – mieszaj, by śmietanę zahartować. Tak przygotowaną śmietanę wlej do zupy.
  6. Koperek lub szczypiorek poszatkuj.
  7. Gorącą botwinkę serwuj razem z jajkiem, posypaną koperkiem lub szczypiorkiem.

Botwina w słoikach

Idealnym czasem na przyrządzanie odżywczych zup jest wiosna i lato. Nie oznacza to jednak, że zimą trzeba zapomnieć o botwinie. Można ją z powodzeniem wekować. Botwina w słoikach, odpowiednio przygotowana, będzie przyjemnym wspomnieniem lata w chłodnie, zimowe dni.

Botwina - zupa, chłodnik, w słoikach ,na surowo

Fot. iStock/botwina

Składniki:

  • 4 duże pęczki botwiny (buraczki, liście, łodygi)
  • 8 ząbków czosnku
  • pęczek koperku
  • 2 i 1/2 litra wody
  • 2 i 1/2 łyżki soli
  • 5-6 łyżek octu 10 % lub jabłkowego
  • 2 i 1/2 łyżki cukru

Przygotowanie:

  1. Botwinkę umyj dokładnie, buraczki obierz. Botwinkę pokrój w drobną kosteczkę (buraczki nieco cieńsze, łodygi i liście trochę większe).
  2. Koper umyj, osusz, a następnie posiekaj. Czosnek pokrój na części.
  3. Do czystych, wyparzonych słoików włóż botwinę, koper i czosnek.
  4. Wodę zagotowuj z cukrem, solą i octem. Gorącą zalewą zalej botwinkę w słoikach, zakręć i pasteryzuj 15 minut.

Botwina na surowo 

Delikatna w smaku botwina na surowo sprawdza się także w sałatkach, pasujących do lekkiego obiadu czy do potraw z grilla. Wystarczy kilka składników, by w mgnieniu oka wyczarować smaczny i zdrowy dodatek.

Botwina - zupa, chłodnik, w słoikach ,na surowo

Fot. iStock/sałatka z botwiny

Botwina na surowo – przepis na sałatkę 

Składniki na sałatkę: 

  • 1 pęczek liści i łodyg botwiny
  • 1 kostka sera feta
  • 0,5 czerwonej cebuli,
  • kilka sztuk pomidorków koktajlowych,
  • pestki słonecznika.

Składniki na sos musztardowo-miodowy:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka płynnego miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej lub francuskiej,
  • ząbek czosnku – nie jest konieczny,
  • sól,
  • pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Liście i łodygi botwiny umyj, osusz i pokrój na mniejsze części.
  2. Ser pokrój w kostkę, pomidorki na pół, a cebulę w delikatne piórka.
  3. Przygotuj sos: olej, ocet, miód i musztardę wymieszaj porządnie w miseczce. Jeśli lubisz, przeciśnij przez praskę ząbek czosnku, na końcu dopraw solą i pieprzem.
  4. Sałatkę posyp ziarnami słonecznika (możesz je podprażyć na patelni wcześniej) i polej sosem.

Chłodnik z botwiny

Chłodnik z botwiny to lekkie i orzeźwiające danie, idealne na gorące, letnie dni. Jest znakomitą alternatywą dla tradycyjnych zup jadanych na gorąco, należy jedynie pamiętać, że chłodnik potrzebuje kilku godzin, by uzyskać idealny smak.

przepis na chłodnik litewski, z botwiny, ogórkowy, pomidorowy, z truskawek i arbuza

Fot. iStock

Składniki:

  • 1 pęczek botwiny
  • 4-5 buraków
  • 2 ogórki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr kefiru
  • 1/2 litra maślanki
  • koncentrat z barszczu czerwonego

Przygotowanie:

  1. Botwinę wypłucz i posiekaj, buraczki obierz i pokrój w kostkę. Włóż do garnka, zalej niedużą ilością wody (ok. szklanki) i gotuj ok. 15 minut. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Chłodną botwinę wymieszaj z kefirem i maślanką, dodaj zgnieciony czosnek, koperek, szczypiorek i pokrojone w drobną kostkę ogórki i rzodkiewkę.
  3. Posól do smaku, dokwaś (gdy za słodki) lub dodaj koncentrat z barszczu. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
  4. Podawaj mocno schłodzony.

źródło: beszamel.pl, www.przyslijprzepis.pl 

Zobacz także

Idealny krem pod oczy? Ja chyba taki właśnie znalazłam i polecam

wybielanie

5 najbardziej absurdalnych pomysłów na wybielanie zebów

Chcesz poznać tajemnice niezwykłej urody Koreanek? Koniecznie to przeczytaj, tu nie ma miejsca na „bylejakość”