Lifestyle

Są rzeczy, które opowiadamy, żeby przetrwać. I te, które grzebiemy milczeniem. Wszystkie kwiaty Alice Hart

Oh!Books
Oh!Books
14 czerwca 2018
Fot. iStock / Eva Katalin Kondoros
 

Zniewalająca powieść, o tym, jak nas prześladują przemilczane historie – i o historiach, które sobie opowiadamy, aby przetrwać.

W rodzinnej tragedii dziewięcioletnia Alice traci rodzinę, psa i dom. Przestaje też mówić. Trafia na położoną na odludziu farmę, gdzie jej babcia, o której istnieniu nie miała pojęcia, uprawia australijskie kwiaty, przyjmuje pod swój dach kobiety szukające nowego początku i sama zmaga się z demonami przeszłości.

Dziewczynka czyta książki i powoli dochodzi do siebie. Uczy się mowy kwiatów, języka, który pomaga jej nazwać to, czego nie umie wyrazić słowami. Dorasta, cierpliwie czekając, aż babcia opowie jej tragiczną historię rodziny.

Zdradzona, ucieka na przesiąkniętą magią pustynię środkowej Australii, by rozpocząć samodzielne życie i znaleźć ukojenie. Tam zdaje sobie sprawę, że istnieją historie, których nie wyrażą kwiaty. Niestety, zakochuje się w mężczyźnie wyjątkowo niebezpiecznym. Żeby się wyzwolić, musi zawrócić – poznać rodzinne tajemnice i odzyskać swoją przeszłość. Musi znaleźć w sobie odwagę, by zgłębić najpotężniejszą historię, jaką zna: swoją.

Wszystkie kwiaty Alice Hart

kwiaty_front_300

Autor: Holly Ringland

Tłumaczyła: Ewa Penksyk-Kluczkowska
Premiera: 16 czerwca 2018
Format: 135 x 210 mm
Oprawa: miękka ze skrzydłami
Stron: 400
Cena: 39,90 zł

O książce:

Holly Ringland jest utalentowaną, naturalną gawędziarką, a jej książka o poszukiwaniu magii w ciemnościach, o potędze wolności i sile opowieści– daje otuchę. Fascynujący, poruszający debiut.
Brooke Davis, autorka bestsellera Zgubiono znaleziono

Ta powieść mieni się odwagą, sercem i miłością. Przepełniona surowością i wrażliwością, pięknem i ciepłem rodzimych kwiatów, przywołuje wspaniałe historie o utracie, życzliwości i szukaniu swojego miejsca na ziemi.
Ashley Hay, autorka The Railwayman’s Wife
Zaskakująco dojrzały debiut! To historia o miłości, stracie, zdradzie i zbawczej mocy opowiadania osadzona w ogłuszająco upalnym, pradawnym i mitycznym krajobrazie środkowej Australii. W tej napisanej z wdziękiem i wrażliwością powieści znajdziemy i ból, i afirmację życie, gdy Alice odkrywa w sobie siłę, dzięki której wyjdzie z zaklętego kręgu przemocy.
Kate Forsyth, autorka cyklu Cygańska Korona

O autorce:

Holly Ringland wychowywała się w tropikalnym ogrodzie, jako dziecko przez dwa lata podróżowała z rodziną kamperem po parkach narodowych Ameryki Północnej, a później przez cztery lata pracowała z rdzenną ludnością w środkowej części Australii. W 2009 roku zamieszkała w Anglii, gdzie ukończyła kurs kreatywnego pisania na uniwersytecie w Manchesterze. Jej eseje i krótkie opowiadania ukazywały się wielu antologiach i czasopismach literackich. Obecnie mieszka i w Wielkiej Brytanii, i w Australii. Kiedy w dzieciństwie pytano ją, co będzie robić, gdy dorośnie, zawsze odpowiadała, że pisać.

Wszystkie kwiaty Alice Hart to debiutancka powieść Holly Ringland, którą zachwycili się wydawcy na całym świecie – książka ukaże się w 20 krajach.


Artykuł powstał we współpracy z Wydawnictwem Marginesy


Lifestyle

Sto prostych przepisów kuchni wegetariańskiej z łatwo dostępnych składników. Może skusicie się na wegetariański twist w waszej kuchni?

Oh!Books
Oh!Books
15 czerwca 2018
Fot. iStock / KarpenkovDenis
 

Mówię: „Kuchnia wegetariańska” i myślę: „O matko, ależ tu się trzeba nakombinować”. Nadal panuje dość powszechne przekonanie, że wegetariańskie posiłki wymagają sporo wysiłku, a przede wszystkim umiejętnego znajdowania produktów. Przecież rzadko kiedy na co dzień trzymamy w kuchni soczewicę, ciecierzycę i tofu i wiemy jak to (do diabła) przyrządzić.

Odnoszę jednak wrażenie, że coraz częściej eksperymentujemy w kuchni, chcemy odkrywać nowe smaki, próbować nowych potraw. W mojej osobistej lodówce i lodówkach znajomych i przyjaciół właściwie już na stałe gości dość spora ilość warzyw i to nie tylko pomidorów i ogórków, ale też szpinak, różnego rodzaju kiełki, awokado, jarmuż. Na parapetach rośnie obok bazylii, kolendra, oregano, mięta. Tak, dla tych, którzy lubią gotować, możliwość korzystania z produktów, które jeszcze nie tak dawno były trudno dostępne, to prawdziwe szczęście. Rozumiemy też, że nasza i najbliższych nam osób dieta powinna być bogata w to, co zdrowe. Coraz częściej na szczęście porzucamy wysoko przetworzone produkty. Bywa jednak, że brakuje nam pomysłu. Coś byśmy chcieli ugotować nowego, ale co?

Ha, może to czas, by sięgnąć do wegetariańskich przepisów. Nie mam zamiaru miłośników mięsa namawiać do jego porzucenia. Kuchnia wegetariańska może być jednak miły urozmaiceniem posiłków, do tego zdrowym i niezwykle pomysłowym, co, wbrew pozorom, naprawdę nie wymaga od nas spędzania ogromne ilości czasu na poszukiwaniu produktów. Sarah Britton – uznana dietetyczka holistyczna, autorka popularnego bloga kulinarnego mynewroots.org postanowiła przybliżyć nam kuchnie wegetariańską w swojej książce: „Naturalnie i zdrowo”. To w niej znajdziemy sto przepisów na dania z łatwo dostępnych składników. Sarah podpowiada jak organizować się w kuchni, by każdego dnia w naszej diecie gościło coś zdrowego i sytego.

W wielu przepisach nie sposób się nie zakochać, a przebierać naprawdę jest w czym – w zupach, sałatkach, przystawkach i przekąskach, daniach głównych, a także zaskakujących słodkościach.

Nie wiecie na przykład jak przyrządzić jarmuż? A może skusi was przepis na sałatkę z ugniatanego jarmużu, którą można podać podczas choćby grillowanego spotkania z przyjaciółmi. Moje dzieci uwielbiają risotto, a w „Naturalnie i zdrowo” znajduje się propozycja na risotto słonecznikowe, a także to z dynią i szałwią – które na pewno wypróbuję. Pomysłów na makarony znajdziecie bez liku, podobnie jak na zupy. A może zechcecie zaskoczyć swoich gości pieczoną fetą z oliwkami, pomidorami i papryką? Grillowanym szczypiorem (kto by pomyślał!) z ciecierzycą? A jak na deser podacie podwójnie czekoladowe ciastka bez grama mąki, to efekt WOW macie gwarantowany.

Kuchnia wegetariańska nie musi już straszyć trudnymi do zdobycia produktami. Nawet dania obiadowe, choć może lekko przestraszają nazwą – tak jak ciecierzycowo-grzybowe ragout, są proste do wykonania, a już sam przepis wygląda bardzo smacznie.

Wegetarian do kuchni wegetariańskiej i sięgania po nowe przepisy zachęcać nie trzeba. Ale tych, którzy chcieliby wprowadzić do swojej kuchni trochę więcej wegetariańskiego twista – zachęcamy do sięgnięcia po książkę „Naturalnie i zdrowo” Sarah’y Britton.


Lifestyle

Wiedźma duszona w winie… Książka idealna, bo babska!

Oh!Books
Oh!Books
13 czerwca 2018
Fot. Materiały prasowe

Bożena – stateczna pani menadżer jednego z banków – prowadzi uporządkowane, choć dość przewidywalne życie, w którym nie ma miejsca na szaleństwa. Nieoczekiwanie dziedziczy po wuju nieruchomość w małym miasteczku i odtąd już nic nie będzie takie samo. Tym bardziej, że nieruchomość jest dość nietypowa i ma swoje tajemnice. Zawsze elegancka Bożena stawia się na miejscu i musi zmienić pantofelki na gumiaki. I nie tylko.

Zmiany w jej życiu zajdą na znacznie głębszych płaszczyznach i będą dotyczyć serca, które (dotychczas zimne i nieporuszone) zaczyna bić mocniej. A są ku temu… dwa dorodne powody.

Bożena musi więc mądrze wybrać, choć ma coraz mniej czasu. W odziedziczonym budynku działa małe bistro, w którym może sprawdzić się jako kucharka – podejmuje więc wyzwanie. Okazuje się również, że miasteczko tylko pozornie jest oazą spokoju: dojdzie w nim do szeregu zdarzeń, które wstrząsną mieszkańcami.

Bożena ma z tym ścisły związek…

Wiedźma duszona w winie

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

MARTA OBUCH

OPRAWA MIĘKKA,
500 STRON,
FORMAT 135×205,
ISBN 978-83-8075-479-9,
PREMIERA 13.06.2018 ,
CENA DETALICZNA 39,90


Artykuł powstał we współpracy z Wydawnictwem Filia