Lifestyle

Pyszne i szybkie ciasto dla zabieganych. Wasze przepisy wielkanocne

Listy do redakcji
Listy do redakcji
2 kwietnia 2019
Pyszne i szybkie ciasto dla zabieganych. Wasze przepisy wielkanocne
Fot. iStock / iuliia_n
 

Ten przepis bierze udział w konkursie na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną. 
Weź udział w zabawie , prześlij swój przepis i wygrywaj nagrody 🙂 Dowiedz się więcej.

Coś na słodko:-) pyszne i szybkie ciasto dla zabieganych:-) I naprawdę nie wymaga super zdolności:-)

Pyszne i szybkie ciasto dla zabieganych

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kostka margaryny 250 g ( lub masła)
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 2 opakowania cukru waniliowego Delecta

Budyń:

  • 1 litr mleka
  • 2 budynie waniliowe Delecta
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
  • Cukier ( jeśli są to budynie bez cukru)

Do wyboru: brzoskwinie, ananas z puszki, smażone jabłka lub inne. Mogą być również dżemy i przetwory.

Przygotowanie:

Do miseczki przesiać mąkę, cukry, proszek do pieczenia, dodać pokrojoną w kostkę margarynę ( dużo wcześniej wyciągnąć z lodówki) i zarobić jednolite ciasto, zawinąć szczelnie w folię lub włożyć do woreczka.

Ciasto na 30 minut wkładamy do zamrażarki. W tym czasie robimy budyń.

W szklance mleka rozrabiamy dwa budynie wraz z łyżką mąki ziemniaczanej( proszę o niej nie zapomnieć bo budyń może się później nie trzymać). Pozostałe mleko gotujemy i dodajemy cukier jeśli są to budynie bez cukru!

Do gotującego się mleka wlewamy budynie i mieszamy. Proste, budyń robimy jak piszę na opakowaniu tylko dodatkowo dajemy łyżkę mąki ziemniaczanej.

Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę dajemy 3/4 ciasta. Ja robię to palcami, można rozwałkować. Na ciasto wykładamy gotowy budyń, może być gorący, nic się nie stanie. Następnie na budyniu układamy przygotowane owoce i ścieramy resztę ciasta robiąc kruszonkę.

Pieczemy w temp. 160 stopni przez 45 minut. Kroimy gdy ciasto będzie zimne. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:-)

 I kilka dodatkowych informacji:

  • Blacha na której piekę z tych proporcji to 25×38, czasem na większej.
  • Piekę w piekarniku góra-dół, środkowa półka.
  • Dotychczas do ciasta używałam brzoskwiń z puszki i ananasów, truskawek oraz własnych smażonych jabłek słoika.

Autor: Agnieszka

Partnerem akcji jest

Nagrody:

5 x zestaw smakołyków, składający się z:

  • Ciasto drożdżowe DB
  • Babeczki z płatkami czekolady
  • Beza
  • Ciasto Leśny mech
  • Komplet cukrów smakowych (6 smaków)
  • Komplet pisaków
  • Posypki Decorada (3 rodzaje)
  • 2 polewy
  • Budyń wanilinowy i śmietankowy
  • Krem Karpatka
  • Mix do śmietany
  • Mix do mascarpino
  • Proszek do pieczenia
  • Aromat migdał & cytryna
  • 2 x galaretka

 


Lifestyle

Nie błagaj go, żeby został. To rozstanie to najlepsze, co mogło ci się przytrafić

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
2 kwietnia 2019
Fot. iStock/AntonioGuillem
 

Nie błagaj. Cokolwiek do niego czujesz, nie błagaj go nigdy, żeby został. Nie błagaj go, ze względu na siebie. Pomyśl, umiałabyś funkcjonować w tym związku wiedząc, że on został z tobą z litości? Poza tym, ile to jeszcze potrwa? Kiedy rozpadnie się definitywnie? Ani ty, ani on nie wytrzymacie tej presji. Szczęście nie zawsze jest po twojej stronie. Bywa, że się mylimy – w miłości również. Odpuść – i jemu, i sobie.

Związki się rozpadają, miłość czasem gaśnie. Tak, „po prostu”. Może uczucie nie było zbyt silne, a może pokonały was życiowe przeszkody. I mimo, że on był dla ciebie (lub nadal jest) całym światem, mimo, że ty byłaś najlepsza (lub przynajmniej tak ci się wydaje), nic już się nie da zrobić. Przyjmij to do wiadomości, jak wiadro zimnej wody wylanej na głowę. Otrząśnij się. Może w ogóle nie powinniśmy pozwalać nikomu, by został naszym „całym światem”? Nie warto, po każdym zakończonym związku, zostawać „z niczym”…

Nie zmusisz nikogo do uczucia. Nie sprawisz żadnym czarem, żeby cię znów pokochał, by znów zapragnął z tobą być. Nie daj się nabrać żadnej wróżce na magiczne rytuały, nie wydawaj pieniędzy na SMS-owe horoskopy, które dadzą ci złudne wrażenie, że nad tą relacją masz jakąś kontrolę. Nie, jedyną kontrolę, jaką powinnaś mieć to ta, nad twoją reakcją, nad własnymi emocjami. Wiem, to piekielnie trudne. Zwłaszcza, gdy za każdym razem kochasz byt mocno. Zawsze przypomnij sobie siebie „sprzed was”. Przecież żyłaś, oddychałaś, bywałaś szczęśliwa, samowystarczalna. To wróci.

Nie błagaj go, żeby został, bo poczujesz się mniej wartościowa. Nie „wygrałaś” To przyjdzie samo, stopniowo. Jeśli zostanie, wyczujesz fałsz w każdym jego geście, spojrzeniu. Lub też będzie dawał ci do zrozumienia, na każdym kroku, że cię nie kocha, nie chce.

Nie błagaj go, bo zablokujesz sobie drogę do szczęścia. Nie zrobisz przestrzeni dla osoby, która mogłaby zająć jego miejsce – dla ciebie samej. Tego najbardziej ci teraz trzeba, a nie nowej miłości. Musisz nauczyć się znów siebie kochać.

Nie błagaj go, bo to rozstanie jest dla ciebie najlepszym, co mogło się wydarzyć. Oto osoba, którą kochasz odchodzi z twojego życia, oddając ci je. Zobacz, masz znów przed sobą milion możliwości, możesz w końcu skupić się na swoim rozwoju, choć przez moment wsłuchać się w siebie i w swoje emocje.

Jeśli nie radzisz sobie ze swoją  miłością, pamiętaj, że medytacja jest najlepszym sposobem na odprężenie się, na odpoczynek od całego smutku, który jest wokół ciebie. Medytacja pomaga uświadomić sobie, że jesteś daleko ponad wszystkimi rzeczami, które dzieją się wokół ciebie. Sprawia, że ​​pozostajesz w kontakcie ze swoją duszą i uświadamiasz sobie, że masz większy cel w życiu niż bycie z nim w związku.

Nie błagaj go, by został, bo zapomnisz o tym, co naprawdę ważne.


Lifestyle

Jajka faszerowane z tuńczykiem. Wasze przepisy wielkanocne

Listy do redakcji
Listy do redakcji
2 kwietnia 2019
Jajka faszerowane z tuńczykiem
Fot. iStock / LianeM

Ten przepis bierze udział w konkursie na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną. 
Weź udział w zabawie , prześlij swój przepis i wygrywaj nagrody 🙂 Dowiedz się więcej.

Jajka faszerowane z tuńczykiem

  • 8 jajek
  • 1 puszka tuńczyka (w oleju, w wodzie, sosie własnym)
  • Pęczek koperku
  • Pół cebuli
  • 2-3 łyżki majonezu
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, 5 jajek przekrawamy na pół, wyciągamy żółtka które razem z trzema pozostałymi jajkami ścieramy lub rozdrabniamy. Do jajek dodajemy odsączony z wody tuńczyk, drobno pokrojoną cebulkę i troszkę koperku. Wszystko razem mieszamy z majonezem i doprawiamy. Gotowym farszem dekorujemy jajka i posypujemy koperkiem. Smacznego:-)

Autor: Agnieszka

Partnerem akcji jest

Nagrody:

5 x zestaw smakołyków, składający się z:

  • Ciasto drożdżowe DB
  • Babeczki z płatkami czekolady
  • Beza
  • Ciasto Leśny mech
  • Komplet cukrów smakowych (6 smaków)
  • Komplet pisaków
  • Posypki Decorada (3 rodzaje)
  • 2 polewy
  • Budyń wanilinowy i śmietankowy
  • Krem Karpatka
  • Mix do śmietany
  • Mix do mascarpino
  • Proszek do pieczenia
  • Aromat migdał & cytryna
  • 2 x galaretka

 


Zobacz także

Ciepło… blisko… miłość! Wieczór czułości. 💗 Akcja „Pokaż, jak kochasz”

Regulamin akcji „Mama, znaczy piękna”

5 sposobów na odwrócenie złej karmy

5 sposobów na odwrócenie złej karmy