Lifestyle

Jak zrobić szydełkową podkładkę ze sznurka? Pomysł na dekorację wielkanocnego stołu

Redakcja
Redakcja
15 marca 2021
Fot. iStock
 

Szydełkowa podkładka ze sznurka ozdobi stół nie tylko od święta. Jak w prosty sposób wykonać podkładkę ze sznurka, pokazuje Agnieszka Gaczkowska, promotorka rękodzieła i założycielka inicjatywy Oplotki.

Jeśli należysz do grona osób, które nigdy w życiu nie trzymały w ręku szydełka, a samodzielne wykonanie podkładki wydaje Ci się czystą abstrakcją, krótka instrukcja jak ją zrobić samodzielnie, pokaże Ci jak łatwo możesz wejść do świata rękodzieła.

„W rękodziele nie chodzi o efekt. Celem jest proces twórczy, który pozwala zanurzyć się
w innym świecie. Dodatkowo tworzysz własnoręcznie, wysokiej jakości dekoracje, które będą cieszyć oko i służyć na lata” – opowiada Agnieszka Gaczkowska.

Co przygotować?

  • 40 m bawełnianego sznurka o grubości 5 mm – tyle potrzeba na 1 szt.
  • szydełko grubości 8-10 mm
  • nożyczki
  • ewentualnie igła i nitka w kolorze sznurka

Podana ilość jest orientacyjna, ponieważ w zależności od sznurka, szydełka, których użyjesz, ale również indywidualnych preferencji czy nawyków, ilość zużytego sznurka może być mniejsza bądź większa.

Instrukcja krok po kroku

Zacznij od magic ring.

Fot. Materiały prasowe

Pierwszy rząd: w magic ring zrób 3 oczka łańcuszka oraz 12 słupków, zakończ oczkiem ścisłym.

Fot. Materiały prasowe

Drugi rząd: zacznij od 3 oczek łańcuszka. Następnie w każdym oczku poprzedniego rzędu zrób 2 słupki. Zakończ rząd oczkiem ścisłym (24s) .

Fot. Materiały prasowe

Trzeci rząd: wykonaj 3 oczka łańcuszka. W następnym oczku zrób 2 słupki (2w1). Wykonaj pojedynczy słupek w kolejnym oczku, powtórz to jeszcze 11 razy pracując dookoła (powtarzaj sekwencję 2w1 – 1, 2w1-1, itd.) Zakończ rząd oczkiem ścisłym (36s).

Fot. Materiały prasowe

Czwarty rząd: zacznij od 3 oczek łańcuszka. W następnym oczku zrób 2 słupki (2w1). Wykonaj po jednym słupku w dwóch kolejnych oczkach, powtarzając sekwencję 2w1 – 1 -1 pracuj do końca okręgu. Zakończ rząd oczkiem ścisłym (48s).

Fot. Materiały prasowe

Po zrobieniu 4 rzędów podkładka powinna mieć ok 25-27 cm średnicy.

Jeżeli uznasz, że rozmiar jest za mały, możesz dorobić 5 rząd, analogicznie do poprzedniego wykonując sekwencję 2 słupki w jedno oczko oraz pojedyncze słupki w 3 kolejne oczka (2w1-1-1-1).

Więcej informacji:

Strona www: https://oplotki.pl/
Facebook: https://www.facebook.com/oplotki
Instagram:  https://www.instagram.com/oplotki/
Pinterest: https://pl.pinterest.com/oplotki/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCOxoZqHf8vKnPu5ze-IMxzg

 


Lifestyle

Ziemniaki – za co warto je docenić? Właściwości dla zdrowia i przepisy

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
15 marca 2021
Ziemniaki - właściwości, kcal, ziemniaki z piekarnika
Fot. iStock

Ziemniaki są tak powszechnie wykorzystywane w naszych kuchniach, że wręcz nie zwracamy na nie większej uwagi. Po prostu są i tyle. Najczęściej mowa jest o owocach i innych warzywach pod kątem ich właściwości dla zdrowia. Tymczasem ziemniaki traktowane są nieco po macoszemu, nieco niesprawiedliwie. A istnieje kilka zalet, dla których warto je pokochać.

Ziemniaki, choć dziś nie wyobrażamy sobie bez nich obiadów, nie od razu zawojowały polską kuchnię. Pojawiły się w drugiej połowie XVI w Europie, dokąd sprowadzono je z Ameryki. Najpierw służyły wyłącznie jako rośliny ozdobne i dopiero w kolejnym wieku zaczęto wykorzystywać kulinarnie bulwy rośliny. W Polsce pojawiły się z inicjatywy Jana III Sobieskiego i tu również nie od razu doceniono ich walory. Ziemniaki uprawiane były na wielką skalę dopiero później, z powodu głodu najbiedniejszych warstw społeczeństwa.

Ziemniaki kalorie (kcal)

Ziemniak kojarzy się z tuczącym dodatkiem, którego lepiej unikać. Na szczęście nie jest tak źle — wystarczy wspomnieć, że w 100 g ugotowane ziemniaki dostarczają 80 kcal. Oczywiście jeżeli znajdzie się w nich dodatek śmietany, mleka, masła w przypadku purée, ich kaloryczność będzie odpowiednio wyższa. Jeszcze bardziej kaloryczne są ziemniaki smażone na tłuszczu. Natomiast te z wody lub pieczone bez dodatków, jedzone w rozsądnych ilościach, nie zrujnują sylwetki nawet u osób stosujących dietę.

Ziemniaki - właściwości, kcal, ziemniaki z piekarnika

Fot. iStock

Ziemniaki — właściwości

Ziemniaki są świetnym źródłem błonnika, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego. Najlepiej ziemniaki przygotowywać w mundurkach, ponieważ właśnie pod skórką znajduje się najwięcej błonnika. Poza skrobią zawierają także węglowodany oraz białko, które jakościowo może być porównywane do białka obecnego w soi. Ponadto w ziemniakach kryją się zasoby witaminy C. Szczególnie dużo jest jej w młodych ziemniakach, ale im dłużej przechowywane są bulwy, tym większy ubytek witaminy C. W miąższu ziemniaków znajdują się również witaminy z grupy B, istotne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a także  minerały takie jak: magnez, fosfor, potas, wapń, żelazo, sód i cynk.

Wiadomo, że ziemniaki stanowią podstawę polskiej kuchni i jesteśmy w stanie wyczarować z nich dziesiątki różnych potraw, nie każdy jednak wie, że są także znanym w medycynie ludowej sposobem na łagodzenie oparzeń i odmrożeń. Wystarczy ziemniaka pokroić na plastry i przyłożyć na bolesne miejsce. Schłodzone surowe ziemniaki pokrojone w plasterki poradzą sobie jako sposób na łagodzenie bólu głowy. Miłośnicy medycyny ludowej stosują je także jako okłady na zbicie gorączki, a ugotowane, jeszcze ciepłe do rozgrzewających i kojących okładów na chore gardło podczas stanów przeziębień, czy leczenia świnki.

Ziemniaki - właściwości, kcal, ziemniaki z piekarnika

Fot. iStock

Typy ziemniaków — które wybrać?

Okazuje się, że nie tak łatwo jest wybrać ziemniaki do kuchni. Wybór jest sprawą istotną, ponieważ różne gatunki ziemniaków różnią się nieznacznie od siebie składem oraz przeznaczeniem w kuchni. Do ich rozróżnienia stosowane są trzy typy oznaczeń:

  • typ A — oznaczy się w ten sposób ziemniaki twarde, o niskiej zawartości skrobi. To tak zwane ziemniaki sałatkowe, idealne do sałatek, do pieczenia i gotowania w mundurkach, oraz na grill. Zaliczają się do nich odmiany takie jak: Ditta, Denar, Lord Sante Velux, Vineta ;
  • typ B — określa ziemniaki o średniej twardości i nieco wyższej zawartości skrobi, które nie rozpadają się w trakcie obróbki termicznej. Można z nich przyrządzać dania pieczone, duszone, smażone, jak i gotowane. Należą do nich odmiany takie jak: Irga, Irys, Flaming, Orlik, Sante;
  • typ C — określa ziemniaki, które zawierają największą ilość skrobi i należą do mączystych bulw. Można je rozpoznać po jasnym i delikatnym, bardzo sypkim środkiem po ugotowaniu. Świetnie nadają się do dań takich jak: kluski śląskie, kopytka, pyzy czy knedle. Można z nich przygotować także placki ziemniaczane albo delikatne purée do obiadu. Należą do nich odmiany takie jak: Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun, Gustaw.

Przepisy na ziemniaczki do obiadu

Zazwyczaj na nasze talerze trafiają ziemniaczki gotowane — tłuczone lub w kawałkach. Równie dużym powodzeniem cieszą się ziemniaki pieczone w piekarniku oraz Hasselback (zwane także szwedzkimi), które są idealnym dodatkiem do obiadu.

Ziemniaki pieczone w piekarniku — przepis

Ziemniaki - właściwości, kcal, ziemniaki z piekarnika

Fot. iStock

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • gotowa przyprawa do ziemniaków lub dowolne przyprawy i zioła do smaku (sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, majeranek, tymianek, rozmaryn)
  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj, obierz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Wrzuć je do miski, wlej olej i dosyp przyprawy wedle uznania. Wymieszaj, by przyprawy pokryły dokładnie ziemniaczki.
  3. Wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC z termoobiegiem. Piecz przez około 40 minut.

Ziemniaki Hasselback — przepis

Fot. iStock

  • 1 kg młodych ziemniaków o podobnej wielkości
  • 50 g klarowanego masła
  • przyprawa do ziemniaków
  • zioła prowansalskie
  • sól morska lub himalajska

Przygotowanie: 

  1. Młode ziemniaki umyj bez obierania pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym i natnij w cienkie paseczki, ale nie oddzielając ich od siebie do końca.
  2. Ziemniaczki przełóż do naczynia żaroodpornego nacięciem do góry. Posmaruj je rozpuszczonym klarowanym masłem, obsyp przyprawami i solą. Nakryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190ºC.
  3. Piecz 60-70 minut aż staną się miękkie. Jeśli mają być chrupiące, na kilka minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę lub folię i pozostaw ziemniaki do zrumienienia skórki.

źródło: akademiasmaku.pl ,bonavita.pl ,www.przyslijprzepis.pl 

Zobacz także

6 grzechów, które sprawiają, że cierpisz z powodu suchej skóry

365 zadań na każdy dzień tego roku. Żyj szczęśliwej, świadomiej i w zgodzie ze sobą

Wystarczy, że zmienisz jedną małą rzecz w swoim życiu, a już nigdy nie zabraknie ci motywacji do działania