Go to content

Nie kolorowym opakowaniem, a bezpiecznym składem produktu – czyli czym kierować się przy wyborze parówek dla dzieci

dzieci jedzenie kiełbaski parówki
fot. iStock

To żadna tajemnica, że nawet najbardziej wybredne dzieci przepadają za parówkami. Świadomi opiekunowie nie zawsze jednak podzielają ich entuzjazm. Teraz już żaden rodzic nie będzie musiał wybierać między zjedzonym, a zdrowym śniadaniem. Dolina Dobra wprowadziła do swojego asortymentu w pełni naturalne, pozbawione sztucznych dodatków Parówki Dobrusie 100% polskiej szynki, których produkcja oparta jest na strategii „od pola do stołu”. Nie znajdziesz w nich mięsa oddzielanego mechanicznie, wzmacniaczy smaku i glukozy, które często występują w produktach konkurencyjnych marek.

W ciągu 25 lat nawyki żywieniowe Polaków zmieniły się nie do poznania. Według badań rodacy coraz częściej sięgają po mięso i wyroby wędliniarskie, choć są wobec nich bardziej wymagający. W odpowiedzi na oczekiwania świadomych konsumentów powstały nowości od Doliny Dobra. Do grona lubianych przez Polaków produktów marki, takich jak Parówki Dobre i Parówki 100% polskiej szynki dołączyła nowa pozycja, przygotowana specjalnie dla najmłodszych.

Strategia „od pola do stołu” na talerzach małych konsumentów

Uwielbiany przez dzieci smak i doceniany przez ich opiekunów skład produktu sprawiają, że Parówki Dobrusie 100% polskiej szynki to idealny wybór bez konieczności pójścia na kompromis między jakością, a smakiem. Dolina Dobra realizuje wszystkie etapy produkcji samodzielnie, dzięki czemu może zapewnić klientom najwyższą jakość wyrobów. Począwszy od uprawy własnych zbóż, przez zbieranie plonów, przygotowywanie pasz, hodowlę zwierząt, aż po produkcję mięsa. Przy wyrobie parówek Doliny Dobra nie ma miejsca na konserwanty czy sztuczne dodatki jak: fosforany, barwniki czy glutaminian
monosodowy. Dodatkowo parówki Dobrusie 100% polskiej szynki dzięki całkowitemu wyeliminowaniu alergenów sprawdzą się nawet dla najbardziej wymagających maluchów.

Czasy, w których wybieraliśmy produkty dla dzieci na podstawie kolorowych opakowań muszą odejść w zapomnienie. Jakość i pochodzenie żywności to kluczowe kryteria, które powinien rozważyć każdy rodzic przed zakupem. Zarówno przy produkcji, jak i wyborze produktów musimy być zatem odpowiedzialni. Tę odpowiedzialność powinni czuć wszyscy producenci. Nasz nowy produkt Parówki Dobrusie został stworzony specjalnie z myślą o świadomych konsumentach, którzy stawiają zdrowie i rozwój organizmu swoich pociech na pierwszym miejscu. Szukając odpowiedniego produktu zawsze należy zwracać uwagę na skład – w naszym składzie dodatki są zredukowane do minimum. Parówki Dobrusie zostały stworzone w 100% z prawdziwego polskiego mięsa wieprzowego, a za ich wyjątkowy smak odpowiadają jedynie naturalne przyprawy i ekstrakty. – tłumaczy Artur Węgłowski, Dyrektor ds. Strategii i Rozwoju Sprzedaży Goodvalley, producenta marki Dolina Dobra.

Mimo rosnącej świadomości konsumenckiej i popularyzacji takich terminów, jak “czysta etykieta” rodzice często spotykają się z niechęcią dzieci do wybieranych przez nich produktów. W kwestii jedzenia należy jednak pamiętać, że producenci często stawiają na barwne, przyciągające wzrok opakowania, aby zamaskować niezdrowe składniki. Dlatego warto zwracać uwagę także na etykietę i tył opakowania, by być pewnym, że dajemy dziecku tylko sprawdzone produkty.

Prosty skład, prosty wybór

Nowy produkt marki Dolina Dobra przeznaczony dla dzieci składa się jedynie z lokalnych składników o najwyższej jakości. Starannie wyselekcjonowane mięso, mieszanka prawdziwych przypraw, ekstraktów i aromatów warzywno-owocowych oraz szczypta soli to składniki, które tworzą wyjątkową propozycję śniadaniową dla najmłodszych. Do wyprodukowania 100 g produktu wykorzystuje się 100 g polskiego mięsa wieprzowego. Parówki Dobrusie w przeciwieństwie do konkurencyjnych
wyrobów są pozbawione sztucznych konserwantów, dlatego tracą swoją przydatność w naturalnym tempie. Parówki z Przechlewa zachowują świeżość przez 21 dni od daty produkcji, natomiast inna popularna marka poprzez dodanie konserwantów, wydłuża okres przydatności swojego produktu aż do 50 dni.

Dla każdego coś zdrowego

Od momentu wejścia na rynek produkty Doliny Dobra cieszą się dużą popularnością wśród konsumentów. Marka Dolina Dobra pokazała Polakom, że wysoka jakość i czysty skład nie muszą wiązać się z wygórowanymi cenami. Parówki Dobre to świetny przykład, jak można połączyć dobry skład bez konserwantów czy wzmacniaczy smaku z atrakcyjną ceną. Sukces konsumencki i zdobyte zaufanie klientów zmotywowały producenta z Przechlewa do poszerzenia portfolio o kolejne, zdrowe alternatywy dla popularnych produktów spożywczych. Wśród najnowszych pozycji na koncie producenta pojawiły się
pierwsze Dziś Roślinne parówki warzywne z buraczkiem, które idealnie sprawdzą się zarówno dla wegetarian, jak i poszukujących nowych smaków zwolenników tradycyjnej diety. Dla osób aktywnych firma przygotowała wysokobiałkowe parówki Proteina+ o obniżonej zawartości tłuszczu. Parówki Dobrusie są już dostępne w supermarketach Stokrotka.