Go to content

Kalejdoskop smaków. Co mają wspólnego paluszki surimi z krabem?

Fot. iStock/MilaK

Japonia to kraj, w którym ludzie żyją najdłużej. Gdzie tkwi sekret? Być może w tym, że każdego dnia Japończycy jedzą ryby i owoce morza. Wiele wieków temu japońscy rybacy zaczęli mielić białe mięso ryb u przygotowywać z nich surimi, które jednak bardziej znane są na świecie jako paluszki krabowe.

Dlaczego ten produkt tak się nazywa? Cała tajemnica tkwi w wyglądzie samego kraba, a dokładnie w jego kolorze – jest czerwony, a jego mięso białe. Surimi swoim kolorem na myśl przwodzą kraba – stąd ich myląca nazwa. Jednak uwaga – w niektórych surimi znajduje się faktycznie naturalne krabie mięso, wystarczy dobrze poszukać na sklepowych półkach czy w lodówkach.

Jak wybrać najlepsze surimi?

Ważne jest, aby znać podstawowe cechy decydujące o jakości tego produktu. Paluszek surimi powinien być elastyczny i nie pękać, mieć naturalny biały kolor. Elastyczna struktura jest otrzymywana z mielonej ryby (surimi).

Poszukaj paluszków krabowych, w których opisie składu surimi wynosi 35% albo i więcej. Zwróć także uwagę na zawartość białka, która odzwierciedla jakość mielonego surimi, powinna ona wynosić co najmniej 7% (7g na 100g produktu).

Czym tak naprawdę jest surimi?

Surimi to skoncentrowane białko rybne, doskonale wchłaniane przez człowieka. Najwyższej jakości surimi jest produkowany z gadoidów ryb oceanicznych: mintaja, morszczuka. W produkcji surimi filety rybne nie są poddawane obróbce termicznej, dzięki czemu przechowywane są w nich wszystkie witaminy, w które bogate są w owoce morza.

Czy paluszki surimi są dobre dla naszego zdrowia?

Oczywiście. Surimi to użyteczny produkt białkowy, a przecież białko jest podstawą naszego organizmu. Paluszki surimi można jeść codzienne. Mają one wiele kulinarnych zastosowań, są idealne do sałatek, kanapek, a nawet zupy czy chleba (zobaczcie przepisy na naszym blogu SURIMI). Włącz paluszki VIČI paluszki surimi do swojej diety, do diety swojej rodziny, bo mogą je jeść także dzieci.

Jakie paluszki warto kupować?

Punktem odniesienia dla jakości są producenci z Japonii, Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych. Dlatego polecamy paluszki firmy VICI, która oferuje nam szeroką gamę produktów z surimi, nawet te zawierające krabowe mięso.

Paluszki surimi, ale UWAGA – dobrej jakości, którą warto sprawdzić w opisie na opakowaniu możemy spokojnie włączyć do naszej codziennej, rodzinnej diety. To naprawdę smaczna i zdrowa żywność.


UWAGA KONKURS

Kochani, proponujemy wam dalszą zabawę z przepisami. Tym razem – skoro VIČI paluszki surimi, to danie z ryby, chcielibyśmy, abyście przesłali nam wasze ulubione przepisy z… rybą. a także z VIČI paluszkami surimi.  Te najciekawsze będziemy publikować na blogu SURIMI.

NAGRODY

Mamy dla was kolejne trzy wyjątkowe nagrody – tym razem to ufundowana przez VIČI:

3x bon o wartości 250 złotych do sklepu BENTOMANIA  (www.bentomania.pl)

Przepisy przesyłajcie na adres kontakt@ohme.pl z dopiskiem „SURIMI” oraz informacją, jak chcecie zostać podpisani.

Prosimy o dołączenie w treści wiadomości poniższego oświadczenia:
Oświadczam, że jestem autorem nadesłanej pracy konkursowej oraz wyrażam zgodę na jej publikację przez portal Oh!me.
Wyrażam zgodę na wykorzystanie i przetwarzanie przez Organizatora swoich danych osobowych uzyskanych w związku z organizacją Konkursu, wyłącznie na potrzeby organizowanego Konkursu, zgodnie z przepisami Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r., Nr 101, poz. 926 z późn. zm.).

1. Aby wziąć udział w Konkursie, należy wykonać zadanie konkursowe.

2. Czas trwania akcji: 27.08. 2018 – 27.09.2018 roku.

3. Za moment dokonania zgłoszenia Konkursowego w sposób określony w ust. 1 uważa się moment, w którym zgłoszenie zostanie zapisane na serwerze pocztowym Organizatora.

4. Jedna osoba, może wygrać jedną nagrodę.


Artykuł powstał przy współpracy z marką VICI