Kuchnia Lifestyle

Jeśli grill, to tylko de luxe! Najlepsze przepisy na grillowane mięso i warzywa oraz sosy

Redakcja
Redakcja
20 czerwca 2017
grill w nowoczesnym wydaniu
Fot. iStock / gilaxia
 

Czerwiec to miesiąc, w którym część z nas wydobywa przykurzonego nieco grilla, dzwoni po przyjaciół i robi grillową ucztę poza miastem. Dla niektórych jest to niemal tradycja i rodzaj święta spędzanego wśród najbliższych. Żeby jednak nieco urozmaicić tę tradycję wspólnego grillowania i zaskoczyć przyjaciół – zdradzimy Wam kilka świetnych przepisów na potrawy i dodatki, które będą śniły się waszym gościom do kolejnego grillowego spotkania.

Bakalie to nietuzinkowy dodatek do grillowanych mięs i warzyw. Są świetnym urozmaiceniem tradycyjnych dań, ale także wartościowym urozmaiceniem. Zawierają cenne substancje odżywcze, potrzebne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, a także błonnik – pożądany składnik dla naszych jelit podczas tego typu uczty.

Daktylowy chutney z żurawinowym twistem –  idealny do mięs

Podczas grillowania królują mięsa, zwłaszcza karkówka. Podawana jest zazwyczaj w towarzystwie, ketchupu i musztardy. Gdyby jednak nadać spotkaniu nowego, intrygującego smaku? Świetnym rozwiązaniem będzie tu chutney z daktyli i żurawiny, który możemy dodać do grillowanych mięs, ale także do pieczonych na grillu warzyw, czy chrupiącego pieczywa prosto z grilla.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Składniki na chutney:

  • 400 g Daktyli suszonych Bakalland
  • 100 g Żurawiny całych owoców Bakalland
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • ½ szklanki wody
  • 20 ml octu balsamicznego
  • 10 g imbiru (najlepiej świeżo startego)
  • Szczypta chilli
  • Szczypta kardamonu

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię dodajemy olej sezamowy, następnie smażymy na niej cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy drobno pokrojone daktyle i żurawinę. Całość mieszamy i stopniowo dolewamy wodę. Kiedy daktyle zmiękną, dodajemy ocet balsamiczny, chilli, sól, imbir i kardamon. Wszystkie składniki ponownie mieszamy i gotujemy do osiągnięcia gęstej konsystencji. Następnie studzimy chutney i blendujemy na gładką masę.

Burgery z sosem żurawinowym

Moda na burgery utrzymuje się od dłuższego czasu. Formuła tego dania jest tak elastyczna, że zawsze możesz zadziwić swoich przyjaciół jego nową odsłoną. Dlatego zaserwuj im burgery w wiosennym i nietuzinkowym stylu. Proponujemy  sięgnąć po soczyste mięso z indyka i żurawinowy sos.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Przepis na żurawinowy sos

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • 400 g Żurawiny Całe Owoce Bakalland
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Szczypta chilli

Do rondelka wlewamy sok pomarańczowy i cytrynowy, dodajemy żurawinę. Zawartość podgotowujemy. Przyprawiamy chilli i blendujemy zawartość, następnie redukujemy sos, do osiągnięcia gęstej konsystencji.

Przepis na burgery (4 porcje)

  • 4 duże bułki burgerowe
  • 400 g szpinaku baby
  • 500 g mięsa z piersi z indyka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 gruszki
  • 2 okrągłe sery pleśniowe typu brie
  • 1 łyżka kolorowego pieprzu

Pierś z indyka dzielimy na 4 porcje, rozbijamy mięso tłuczkiem, następnie nacieramy je kolorowym pieprzem i wykładamy na grilla. Na 5 minut przed wyłożeniem mięsa, sięgamy po pleśniowe sery. Kroimy je wzdłuż i wykładamy na tackę do grillowania. Następnie kroimy bułki, które przez chwilę również grillujemy aby były ciepłe i chrupiące. Kiedy wszystkie podane składniki będą już gotowe, przystępujemy do formowania burgerów. Spody bułek smarujemy żurawinowym sosem, następnie wykładamy liście szpinaku oraz lekko rozpływający się ser pleśniowy. Gruszki kroimy w cienkie plasterki, usuwając wcześniej gniazda nasienne, układamy je na serze i smarujemy je sosem żurawinowym. Następnie dodajemy mięso z indyka i krążek czerwonej cebuli. Wszystko przykrywamy górnymi częściami bułek. Tak przygotowane burgery serwujemy naszym gościom.

Pieczone bakłażany z bakaliową nutą

Bakłażany to jedne z najczęściej goszczących na grillu warzyw, obok cukinii i papryki. Danie to możecie zaserwować tym z gości, którzy stronią od mięsnych grillowych specjałów.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • 400 g serka mascarpone
  • 75 g orzechów pinii Bakalland
  • 100 g Słonecznego Trio Bakalland
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plasterki, następnie posypujemy solą i zostawiamy na 20 minut, plastry smarujemy oliwą z oliwek. Orzeszki pinii i Słoneczne trio mieszamy z serkiem mascarpone. Plastry bakłażana zawijamy, w środek wkładamy serek z bakaliami. Żeby przystawka utrzymała swój kształt, przekłuwamy ją wykałaczką. Tak przygotowanego bakłażana, wykładamy na grilla. Grillujemy ok. 5-6 minut.


Artykuł powstał we współpracy z Bakalland


Kuchnia Lifestyle

Chcesz zresetować zegar biologiczny? Spróbuj jeść w innej porze dnia

Redakcja
Redakcja
20 czerwca 2017
Fot. iStock / SrdjanPav
 

Wg definicji, zegar biologiczny jest mechanizmem organizmów żywych, który generuje ich rytmy biologiczne, a także, co jest bardzo ważne, synchronizuje je do cyklicznie zmieniających się warunków środowiskowych. Rządzi on funkcjonowaniem każdego z nas dniem i nocą, reguluje m.in. cykle snu i czuwania, procesy metaboliczne i zachowania związane z jedzeniem.

Światło synchronizuje rytm zegara biologicznego do cyklu dnia i nocy, ale to nie jedyny wyznacznik pór naszego działania. Oprócz niego istnieją tzw. bodźce nieświetlne (nonphotic). Należą do nich między innymi: temperatura, wilgotność, pokarm, zapach, aktywność fizyczna. Wszelkie odchyły od normy odbijają się na nas — gdy zegar biologiczny jest opóźniony, nie można zasnąć aż do późnych godzin nocnych, gdy z kolei jest przyśpieszony, jesteśmy senni już po południu, zasypiamy wczesnym wieczorem i budzimy się w środku nocy. A to utrudnia codzienne życie i negatywnie wpływa na samopoczucie i wydajność a także zdrowie i tendencje do tycia.

Zegar biologiczny można regulować 

Zegar biologiczny organizmu jest kontrolowany przez „zegar nadrzędny”, umiejscowiony głęboko w mózgu. Ale inne zegary, zwane „zegarami peryferyjnymi”, znajdują się w całym organizmie.

Reagują one na sygnały zegara nadrzędnego i pomagają kontrolować pewne funkcje metaboliczne w obszarze ciała. Zegary z wątroby i trzustki są zaangażowane w kontrolowanie wzrostu i spadków poziomu cukru we krwi, co pozwala kontrolować uczucie głodu i sytości. Jeśli zegary obwodowe przestają idealnie współgrać z zegarem nadrzędnym, powoduje to problemy z metabolizmem człowieka.

Naukowcy odkryli, że u mężczyzn poddanych przesunięciom czasu posiłków i snu, w zamkniętym laboratorium przez 13 dni, poziom cukru we krwi uległ zmianie w stosunku do przesunięć posiłków. Poza zmianami w rytmie poziomu cukru we krwi, nie było zmian we wzrostach i spadkach poziomu melatoniny (hormonu snu) lub kortyzolu (hormonu stresu). To sugeruje, że zmiany były spowodowane zmianami zegarów obwodowych, a nie zegara nadrzędnego, który kontroluje uwalnianie hormonów.

Przesunięcie czasu posiłku nawet o 3 godziny, może przesunąć wewnętrzny zegar organizmu. Gdy posiłek jemy w czasie, który normalnie przypada w okresie odpoczynku, po skróceniu snu, powoduje zmianę wydzielania neuroprzekaźników regulujących apetyt, co sprzyja przybieraniu na wadze przy takiej dawce kalorii, która inaczej nie powodowałaby tycia.


 

źródło: www.livescience.comneuropedia.org.plwww.shape.pl

 


Kuchnia Lifestyle

„Wyciśnij z życia jak najwięcej”. Nowa reklama Allegro – jak zawsze mistrzowska!

Ewa Raczyńska
Ewa Raczyńska
20 czerwca 2017
Fot. Screen/You Tube

Oj ja wiem, że nic nie przebije dziadka uczącego się angielskiego, choć wzruszyła nas ostatnia reklama Allegro o dziewczynce, która chciała być jak jej mama. Tym razem Allegro celuje w wakacje i nie wiem, może cierpię na nadwrażliwość, ale oczywiście, że się popłakałam. Może dlatego, że sama mam dwóch synów i widzę ich biegnących z tymi kostkami lodu jak bohater spotu i tak bardzo się starających… 

Na pewno i to bez dwóch zdań Allegro po raz kolejny staje na wysokości zadania wyróżniając się pomysłem na reklamę. Świetna, przywołująca wspomnienia naszych wakacji w starych wczasowych domkach gdzieś w lesie. I te parówki na kolację i kanapki z sałatą i rzodkiewką… Trudno się nie uśmiechnąć, a kto wie, może i wzruszyć.

I cudowne przesłanie – żeby z życia wycisnąć jak najwięcej, niech wam towarzyszy przez całe wakacje… I nie tylko.

Obejrzyjcie koniecznie!


Zobacz także

Słowa robią różnicę

Słowa robią różnicę. Są takie, które umocnią twój związek, ale są i takie, które go osłabią

„Ona się na to nie umawiała. No ja chyba ku*wa śnię. Na hasło, że w Polsce nie ma pracy reaguję alergicznie”. List pracodawcy

Wybierz swoją miotłę i odkryj jaką jesteś czarownicą