Lifestyle

Jakie są Jolanty? 10 ich cech charakterystycznych

Redakcja
Redakcja
14 czerwca 2021
Fot. istock/CoffeeAndMilk
 

Imię Jolanta pochodzi z języka greckiego, od słów ion (fiołek) i anthos (kwiat), a jego znaczenie to skromna i delikatna. Jolanta imieniny obchodzi 15, 17 czerwca, 4 lipca, 15 września, 17 grudnia.

W 2019 r. imię Jolanta nosiło 24 3913 Polek.

Jaka jest Jolanta? 10 charakterystycznych cech:

  1. Realistka o wzniosłych ideałach
  2. Potrafi być brutalnie szczera
  3. Potrafi uważnie i cierpliwie słuchać
  4. Skryta i zamknięta w sobie
  5. Ceni sobie spokój i rodzinne ciepło
  6. Lubi dbać o swój wygląd
  7. Potrafi przejrzeć na wylot, nie ma co jej okłamywać
  8. Ostrożnie podejmuje decyzje
  9. Jest wierna
  10. Ceni sobie dobrobyt

Imię Jolanta to numerologiczna jedynka. Jolanta ma cechy przywódcze, jest pionierką przecierającą innym szlaki.


Lifestyle

Ogórki małosolne – jak przygotować je w wersji tradycyjnej i na sucho (bez wody)?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
14 czerwca 2021
Ogórki małosolne tradycyjnie i na sucho, bez wody - przepis, właściwości
Fot. iStock
 

Ogórki małosolne przygotowane ze świeżych, sezonowych ogórków gruntowych, to jeden z najbardziej lubianych smaków lata. Pasują solo, do kanapek, sałatek i różnych mięs. Ich przygotowanie nie sprawia żadnego problemu, za to zapewnia źródło wielu cennych dla zdrowia substancji. Jak zrobić ogórki małosolne tradycyjnie i na sucho (bez wody)?

Ogórki małosolne a kiszone — co się w nich kryje?

Ogórki małosolne, jak i kiszone, uzyskuje się w wyniku procesu fermentacji. Polega on na  zamianie zmianie cukrów zawartych w ogórkach na kwas mlekowy, co wpływa jednocześnie na zmianę barwy i smaku ogórków. Krótka fermentacja (2-3 dni) pozwala uzyskać ogórki małosolne, które są bliższe świeżym ogórkom, natomiast pozostawienie ogórków na ok. tydzień w zalewie powoduje, że staną się  ukiszone. Szczepy bakterii kwasu mlekowego, które biorą udział w fermentacji, zarówno ogórkom małosolnym, jak i kiszonym, nadają cenne właściwości dla zdrowia.

Ogórki małosolne tradycyjnie i na sucho, bez wody - przepis, właściwości

Fot. iStock 

Oba rodzaje ogórków zawierają witaminy z grupy B, niezbędne dla prawidłowej pracy układu nerwowego, witaminę C i A, oraz minerały takie jak: fosfor, potas, wapń, sód, żelazo, magnez, cynk, miedź, a także błonnik. Bogactwo probiotyków doskonale wpływa na zdrowie. Probiotyki wzmacniają odporność i uszczelniają nabłonek jelit, dzięki czemu hamują przedostawanie się szkodliwych substancji do krwi. Ułatwiają pracę układu pokarmowego, zapobiegają zaparciom i wzdęciom. Ich obecność wpływa na lepsze przyswajanie mikroelementów oraz wytwarzanie witamin takich jak: witaminy B1, B2, B6, B9. Probiotyki łagodzą skutki nietolerancji laktozy, redukują ryzyko rozwinięcia się różnych alergii.

Ogórki małosolne i kiszone są niskokaloryczne — w 100 gramach dostarczają jedynie 11 kcal.

Jakie ogórki wybrać?

Najlepiej wybrać ogórki o średniej wielkości, o nieco wydłużonym kształcie, niezbyt zaokrąglone. Najzdrowsze są ogórki pochodzące ze sprawdzonego źródła, ekologicznych upraw, nieprzenawożone. Warzywa przeazotowane łatwiej ulegają zakażeniom bakteriami gnilnymi, które powodują szybkie psucie i odrzucający zapach.

Ogórki małosolne tradycyjne — przepis 

Ogórki małosolne wymagają znacznie mniej czasu, niż ogórki kiszone. Wystarczy przygotować w odpowiedni sposób słój z ogórkami i odczekać kilka dni (2-3), by cieszyć się ich smakiem.

Ogórki małosolne tradycyjnie i na sucho, bez wody - przepis, właściwości

Fot. iStock 

Ogórki małosolne tradycyjne  — składniki, zalewa:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 2 l wody
  • 2,5 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • główka czosnku
  • koper z łodygą i baldachami
  • kawałek korzenia chrzanu lub liść

Przygotowanie:

  1. Słoik lub kamionkowe naczynie umyj, a najlepiej wyparz.
  2. Ogórki umyj, ułóż w słoikach. Czosnek oraz chrzan obierz i włóż do słoja, dodaj gałązkę kopru z łodygą.
  3. Przygotuj zalewę: zagotuj wodę i rozpuść w niej sól.
  4. Przestudzoną zalewą zalej ogórki tak, by nie wystawały z zalewy. Przykryj naczynie czystą ściereczką (przytrzymaj ją recepturką), lub niewielkim talerzykiem.

Aby ogórki się za mocno nie ukisiły, gdy osiągną pożądany smak, naczynie odstaw do lodówki.

Ogórki małosolne na sucho (bez wody) — przepis

Ten przepis umożliwia naprawdę szybkie przygotowanie wartościowych ogórków. Wystarczą 24-48 godzin, aby otrzymać ogórki małosolne w wersji „na sucho”.

Ogórki małosolne tradycyjnie i na sucho, bez wody - przepis, właściwości

Fot. iStock 

Ogórki małosolne na sucho (bez wody) — składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
  • korzeń chrzanu
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 gałązki kopru z baldaszkami (ew. pęczek koperku)
  • opcjonalnie liść wiśni, porzeczki lub chrzanu

 Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj, odetnij końcówki i wrzuć do woreczka z zamknięciem strunowym.
  2. Korzeń chrzanu pokrój na małe kawałki, a ząbki czosnku na plasterki, a także liść chrzanu wiśni lub porzeczki, jeśli są przygotowane. Wymienione składniki i gorczycę wrzuć do ogórków i równo oprósz wszystko solą. Usuń dłonią nadmiar powietrza z woreczka i go zamknij. Potrząśnij ogórkami, tak, by sól i składniki równomiernie się rozłożyły.
  3. Włóż woreczek z ogórkami na 4 godziny do lodówki, a przez kolejne 20-48 godzin wyjmij i trzymaj w temperaturze pokojowej.
  4. Po otwarciu woreczka ogórki należy trzymać w lodówce.

źródło: kuron.com.pl, beszamel.se.plzdrowie.wprost.pl

Lifestyle

Nowe technologie na lato

Redakcja
Redakcja
14 czerwca 2021
Photo by DESIGNECOLOGIST on Unsplash

Przyszło słońce, rząd poluzował pandemiczne obostrzenia, znów możemy się spotykać z przyjaciółmi i wyjeżdżać, choć nie bez mniejszych czy większych przeszkód, za granicę. Część z nas podczas wypoczynku chętniej sięga po wszelkiego rodzaju używki, ale dla innych ten czas staje się okazją, by zadbać o zdrowie. Naprzeciw temu oczekiwaniu wychodzi rozwój technologii, który pozwala na dostarczanie przyjemności, ale z dużo mniej szkodliwymi konsekwencjami.

Na przykład w branży tytoniowej palacze przez wiele lat musieli ograniczyć się do tradycyjnych, bardzo szkodliwych dla zdrowia papierosów. Potem na rynku pojawiły się alternatywy w postaci produktów z grupy tzw. nikotynowej terapii zastępczej, czyli plastry nikotynowe, tabletki lub specjalne gumy do żucia. Dopiero w ostatnich latach palący zyskali więcej możliwości – najpierw pojawiły się papierosy elektroniczne, a potem podgrzewacze tytoniu. Zdaniem kilkudziesięciu instytucji zdrowia publicznego na świecie, e-papierosy redukują o 90-95 proc. szkodliwy wpływ palenia na zdrowie, bo nie wydzielają dymu. A jak wiadomo, to dym jest odpowiedzialny za znakomitą większość chorób odtytoniowych.

Konsumenci w poszukiwaniu podobnych doznań, jak w przypadku tradycyjnych papierosów, rozglądają się za produktami potencjalnie jeszcze mniej szkodliwymi, niż e-papierosy, czy podgrzewacze. Do takich należą np. saszetki nikotynowe. Umieszczone zostały na opracowanej przez naukowców tzw. skali obniżania ryzyka (przedstawiającej poziom ekspozycji konkretnych produktów na toksyny) jako mniej szkodliwe od wszystkich alternatyw dla tradycyjnych papierosów poza nikotynową terapią zastępczą, czyli wspomnianymi gumami i plastrami.

Saszetki nikotynowe są dużo mniej szkodliwe od standardowego papierosa nie tylko dlatego, że nie wytwarzają dymu, ale nie zawierają też tytoniu, a tylko nikotynę. Konsumenci od niedawna mają dostęp do nowego produktu na rynku – doustnych saszetek nikotynowych. Na polskim rynku od początku czerwca można spotkać kompletną nowość – saszetki VELO, które umożliwiają dostarczenie nikotyny w różnych stężeniach, ale bez wytwarzania substancji smolistych, a także bez żadnych zapachów. Jest to rozwiązanie prawie w 100 proc. mniej szkodliwe od klasycznych papierosów, o czym powinni pamiętać palacze, którzy szukają drogi rozstania z nałogiem. Wiadomo – najlepiej porzucić wszelkie używki, ale jeżeli wydaje się to zbyt trudne, warto postawić na potencjalnie mniej
toksyczne rozwiązania – tym bardziej, że saszetek nikotynowych można używać dyskretnie, właściwie w każdym miejscu, bez szkody i dyskomfortu dla innych.

 


Zobacz także

Jak schudnąć i zdrowo żyć? Psycholog radzi, jak zrealizować postanowienia

Jedno pytanie, a tak wiele może w naszym życiu zmienić. Spytaj siebie, co czujesz

Perfumy, które powinnaś „założyć” do łóżka. On się od ciebie nie odklei