Lifestyle

Dołączamy do akcji #9milionówserc dla Bartusia!

Redakcja
Redakcja
20 kwietnia 2021
#9milionówserc dla Bartusia
 

Trwa wielki wyścig z czasem, którego celem jest uratowanie życia Bartusia Przychodzkiego z Sandomierza. Chłopiec cierpi na rdzeniowy zanim mięśni, a jedyną szansą na wyzdrowienie jest nowoczesna terapia genowa, której koszt to ponad 9 mln zł! W zbiórkę funduszy zaangażowały się tysiące osób, my również chcemy pomóc! Dołączamy do akcji #9milionówserc dla Bartusia!

„Właśnie się dowiedzieliśmy, że nasze dziecko choruje na śmiertelnie niebezpieczną
chorobę, a najlepszym lekarstwem dla niego jest terapia genowa za wiele milionów złotych.
Musimy w ciągu najbliższych miesięcy poruszyć niebo i ziemię, żeby dać mu tę szansę, z
której w Polsce dzięki Siepomaga skorzystało już kilkanaścioro dzieci. Wierzymy, że nasz
Bartuś będzie kolejnym z nich.” – mówią Agnieszka i Łukasz Przychodzcy, rodzice Bartusia.

Jak grom z jasnego nieba

Bartuś przyszedł na świat 22 października ubiegłego roku. Urodził się jako wcześniak z powodu cukrzycy ciążowej i od początku jego życie było zagrożone. Później stwierdzono hipoglikemię z koniecznością podawania wlewów dożylnych. W końcu chłopiec szczęśliwie wrócił do domu, a rodzice odetchnęli z ulgą, mając nadzieję, że najgorsze za nimi. Niestety, nic bardziej mylnego.

W pewnym momencie rodzice Bartusia zauważyli, że nie podnosi nóżek i główki. Wizyta u lekarza, później skierowanie do szpitala na dalszą diagnostykę. Wynik badania, który otrzymali 8 lutego 2021 r. złamał ich serca. Łzy same zaczęły napływać do oczu. „Nie wykryto obecności eksonów 7 i 8 kopii genu SMN 1. Brak kopii genu SMN1 potwierdza rozpoznanie rdzeniowego zaniku mięśni”. W ich głowie pojawiła się pustka.

„Już po 3 dniach nasz syn otrzymał pierwszą dawkę refundowanego w Polsce leku, który ma powstrzymać niszczycielski pochód choroby. Niestety, wg dzisiejszej wiedzy trzeba go przyjmować do końca życia, a podawany jest zastrzykami do rdzenia kręgowego. Dlatego tak ważne jest, żeby Bartuś mógł skorzystać z terapii genowej, która jest jego największą szansą.” – dodają rodzice

Terapia genowa jedyną szansa dla Bartusia

Ogromną zaletą terapii genowej jest szybkie rozpoczęcie działania. Dzięki niej znacznie wzrasta poziom białka SMN w ciągu kilkudziesięciu godzin od podania – do tego stopnia, że jest porównywalny z poziomem u osoby zdrowej. To też oznacza, że terapia genowa jest wyjątkowo przydatna do leczenia niemowląt i małych dzieci (takich jak Bartuś), u których objawy SMA jeszcze się nie pojawiły albo pojawiły się bardzo niedawno – czyli dzieci, które są na etapie, gdy utrata neuronów postępuje najszybciej, a zapotrzebowanie na białko SMN jest najwyższe. Dodatkowo terapię tę stosuje się jednorazowo. a nie przez resztę życia. Niestety, koszt terapii wynosi 9 mln złotych!

Zbiórka pieniędzy dla małego Bartusia z Sandomierza trwa na portalu siepomaga.pl.
Zawalczmy razem o życie chłopca. Pokażmy, że damy radę!


Lifestyle

Dobry materac w Legnicy – jak dobrać odpowiedni?

Redakcja
Redakcja
20 kwietnia 2021
Dobry materac w Legnicy - jak dobrać odpowiedni?
 

Na co należy zwracać uwagę podczas wyboru materaca? Z całą pewnością na jego jakość, staranność wykończeń, wysokiej jakości materiały, czy walory higieniczne. Z drugiej strony niezwykle ważna jest wygodna materaca, co do której każdy może mieć nieco inne oczekiwania. Oto krótki poradnik na temat tego, jak wybrać idealny materac dla siebie.

Dobry materac to wysokiej jakości produkt dobrany indywidualnie

Żeby cieszyć się wygodnym materacem, spokojnym snem i zdrowym kręgosłupem, tego rodzaju produkty zawsze należy dobierać indywidualnie. Nie sposób znaleźć materac, który będzie rozwiązaniem uniwersalnym. Parametry materaca, które należy dobierać pod siebie, to:

  • twardość określana za pomocą czterostopniowej skali od H1 do H4;
  • rozmiar, w tym zarówno długość materaca, która powinna wynosić o co najmniej 15 cm więcej, niż wzrost jego użytkowników, jak i jego szerokość, wybierana pod kątem ilości osób, budowy ciała, preferencji i oczywiście ilości miejsca w sypialni;
  • materiały, które zastosowano w materacu. Podczas gdy jedne z nich cechują się niezwykłą elastycznością i trwałością, inne gromadzą ciepło i przyjemnie otulają ciało, a jeszcze następne mają świetną wentylację i certyfikaty zapewniające bezpieczeństwo alergikom.

    Dobry materac to wysokiej jakości produkt dobrany indywidualnie

Oczywiście przy wyborze materaca ważna jest także jego jakość, tylko jak właściwie ją ocenić? Najczęstszym wyborem są materace pochodzące od renomowanych polskich producentów takich jak Hilding Anders i dzieje się tak nie bez powodu – taki model to bezpieczny zakup, szczególnie dla kogoś, kto niezbyt dobrze orientuje się w nowoczesnych technologicznie rozwiązaniach i materiałach. Co sprawia, że materace Hilding są tak chętnie wybierane?

  • Wieloletnia gwarancja producenta daje pewność, że w razie wystąpienia jakichkolwiek problemów z materacem, można liczyć na jego wymianę. Materace Hilding objęte są kilkuletnią albo, w przypadku bardziej zaawansowanych modeli, kilkunastoletnią gwarancją.
  • Materiały, z których korzysta marka przy produkcji materacy, są bezpieczne i higieniczne. Ich bezpieczny skład potwierdza certyfikat Oeko-Tex, przez co są one często wybierane przez alergików lub osoby cierpiące na choroby układu oddechowego i skóry. Za higienę materiałów odpowiada ich wentylacja, odprowadzanie wilgoci i zgromadzonego ciepła, co uniemożliwia rozwój pleśni, grzybów, albo drobnoustrojów w wewnętrznych warstwach materaca.

Jak wybrać właściwą twardość materaca?

Twardość materaca to najważniejszy parametr, który należy dobierać pod własne potrzeby. Pod uwagę bierze się głównie własną wagę ciała.

  • H1 to materace miękkie, polecane głównie dla dzieci i osób starszych o wadze sięgającej maksymalnie lekko ponad 50 kg.
  • H2 to materace średnio miękkie, które powinny być wybierane przez osoby ważące pomiędzy 50 a 80 kg. Jeśli waga zbliża się do górnej granicy, H2 to dobry wybór, jeżeli preferuje się miękkie podłoże snu.
  • H3 to materace średnio twarde, których wybór zaleca się dla osób o wadze między 80 a 100 kg. To także dobry wybór dla osób o nieco niższej wadze, jednak preferujących twardy materac.
  • H4 to oznaczenie bardzo twardych materacy, z których korzystać powinny osoby o wadze powyżej 100 kg. Ci, którzy ważą mniej, nie powinni sięgać po te modele bez wyraźnego zalecenia ortopedy.

Gdzie w Legnicy można przetestować materace Hilding?

Materace w sklepie online Materacelegnica.pl to spis adresów internetowych partnerów firmy Hilding Anders. Zamówienie materaca przez internet z pewnością jest szybkim i wygodnym rozwiązaniem. Produkty opisywane są jak najdokładniej, aby można było wybrać idealny model materaca dla siebie pod kątem wielu parametrów. Zakupy internetowe mają jednak swoje wady – w tym przypadku jest to brak możliwości osobistego przetestowania wybranego materaca, a przecież trudno sobie wyobrazić wygodę i elastyczność pianki, której nigdy się nie widziało.

Materace w sklepie online Materacekalisz.pl, podobnie jak te, które dostępne są w Legnicy, można przetestować w salonach stacjonarnych współpracujących z marką Hilding. Adresy wszystkich takich miejsc znaleźć można na wcześniej wymienionych stronach internetowych wraz z lokalizacją naniesioną na mapę miasta.

Materiał partnera


Lifestyle

Ocet winny – za co warto go docenić? Przepis na domowy ocet winny

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
20 kwietnia 2021
Ocet winny
Fot. iStock

Ocet winny jest często stosowanym w naszych kuchniach składnikiem sosów sałatkowych czy marynat. Posiada charakterystyczny, ostry smak i zapach, który trudno pomylić z czymś innym. W dodatku znany jest ze swoich właściwości dla zdrowia, więc warto mieć go pod ręką. Jak powstaje ocet winny (przepis) i za co warto go docenić?

Ocet winny — jak powstaje?

Ocet winny (biały lub czerwony) jest znany od czasów starożytnych. Wytwarza się go dzięki procesowi fermentacji octowej przy użyciu bakterii z rodziny Acetobacteriace. Można go wyprodukować zarówno ze świeżych winogron, jak i wina. Jego produkcja na szerszą skalę w Europie wynikała z konieczności znalezienia sposobu na wino, które się nie sprzedało.

Proces fermentacji przebiega w dwóch etapach. Podczas pierwszego, cukier obecny w winogronach ulega przekształceniu i wytwarza się alkohol. Etap drugi polega na przekształceniu alkoholu w kwas octowy (ocet). Im krócej trwa fermentacja, tym ocet winny będzie delikatniejszy i słodszy, a im dłużej, tym bardziej charakterystyczny kwaskowy smak się pojawi. Octy winne zawierają mniejsze stężenie octu, niż zwykłe octy spirytusowe. Co więcej, w przeciwieństwie do spirytusowych, octy winne są zdrowe, o ile są produkowane naturalnie, w procesie fermentacji alkoholowej i octowej winogron lub wina.

Ocet winny

Fot. iStock/ Ocet winny

Ocet winny — wartości odżywcze

Ocet winny, zarówno biały, jak i czerwony, jest wartościowym składnikiem diety. Należy przy tym nadmienić, że ocet czerwony jest nieco zdrowszy, ponieważ produkowany z czerwonych winogron zawiera więcej cennych dla zdrowia polifenoli. Jeśli chodzi o witaminy i minerały, ocet (biały i czerwony) nie zawiera ich zbyt dużo. W jego składzie znajdziemy niewiele witaminy C, obecne są niewielkie ilości fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, cynku i miedzi. Najwięcej tych składników zawierają octy niepoddawane wcześniej pasteryzacji. Znajdziemy w nim także nieco białka, ale żadnego cukru i tłuszczów, więc jest to produkt często polecany dostosowania podczas diet odchudzających.

W zależności od rodzaju octu jedna łyżka octu winnego może zawierać do 20 kcal w 100g.

Ocet winny zastosowanie dla zdrowia

Wspomaga trawienie

Ocet winny stymuluje wydzielanie soków żołądkowych, co wspomaga proces trawienia. Warto dodawać łyżkę octu winnego do ciężkostrawnych mięsnych dań. Jego zaletą jest także kwaśny odczyn, który niszczy szkodliwe bakterie w układzie pokarmowym.

Ocet winny wspiera układ krwionośny

Obecność flawonoidów w czerwonym occie winnym wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a obecność potasu reguluje ciśnienie krwi. To zmniejsza ryzyko rozwinięcia się miażdżycy oraz chorób serca.

Może być wsparciem przy cukrzycy typu II

Wstępne badania wykazały, że ocet winny może do pewnego stopnia spowalniać wchłanianie glukozy u osób z cukrzycą typu 2. Dzięki temu łatwiej jest uniknąć szkodliwych skoków cukru we krwi.

Ocet winny

Fot. iStock

Ocet winny chroni komórki 

Obecność resweratrolu, silnego antyoksydantu, chroni komórki organizmu przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Tym samym spowalnia proces starzenia się ich.

Pomaga w odchudzaniu

Jest on wartościowym dodatkiem do sałatek, ponieważ nie zawiera tłuszczu, natomiast kalorii ma bardzo niewiele. Jest on polecany także ze względu na pozytywny wpływ na przemianę materii i hamowanie apetytu.

Ocet winny działa bakteriobójczo

Kwas octowy działa bakteriobójczo na różne bakterie, dzięki czemu octy winne wykorzystywane były do leczenia różnych grzybic, i innych infekcji skórnych. Z tego powodu stosowany jest nadal do pielęgnacji skóry, szczególnie tej problemowej, z trądzikiem.

Przeciwwskazania do stosowania octu winnego

Umiarkowane stosowanie octu winnego ma pozytywny wpływ na zdrowie, ale już wdrażanie w życie diet opartych na occie, może szkodzić. Nadmiar octu może podrażniać błony śluzowe układu pokarmowego. W efekcie może pojawić się zgaga, refluks i problemy z nadkwasotą, a w dłuższej perspektywie także choroba wrzodowa. Zdecydowanie po niego nie mogą sięgać osoby z chorobą refluksową przełyku, zgagą i cierpiącym na choroby żołądka, gdyż ocet może zaostrzać przykre objawy.

Ocet winny — przepis

Fot. iStock

Ocet winny z winogron — przepis

Składniki:
  • 1 kg winogron
  • 0,5 l wody
  • 25 dag cukru

Winogrona umyj i przełóż do wyparzonego słoja lub ceramicznego naczynia. Przegotowaną wodę wymieszaj z  cukrem i zalej tym roztworem winogrona. Naczynie przykryj gazą i odstaw w temperaturze pokojowej na ok. 3 tygodnie. Po tym czasie zlej ocet z do butelek i szczelnie zamknij.

Ocet winny z wina — przepis

Składniki: 

  • 1 l białego lub czerwonego wina
  • starter octu z bakteriami octowymi lub ocet niepasteryzowany

Wino wymieszaj w wyparzonym szklanym lub ceramicznym naczyniu ze starterem octu (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) lub z octem niepasteryzowanym (3 łyżki octu niepasteryzowanego na 1 kubek wina). Naczynie przykryj gazą i odstaw w temperaturze pokojowej na ok. 2-3 miesiące. Po tym czasie ocet powinien być gotowy do zlania do butelek. Przed tą czynnością możesz sprawdzić smak octu — poczujesz, kiedy będzie gotowy.


źródło:  www.ekologia.pl, www.poradnikzdrowie.pl, beszamel.se.pl

 


Zobacz także

Rany leczy czas, nieobliczalny z niego doktor – nigdy nie wiadomo, co przyniesie… Błękitne lato

Mercure Fashion Night by Dorota Goldpoit

Nie obwiniaj innych za to, jak wygląda twoje życie. Weź odpowiedzialność za własne wybory