Lifestyle

5 ciekawostek o słodyczach dla dzieci

Redakcja
Redakcja
3 listopada 2017
Fot. iStock / sdominick
 

Łakocie to ogromna pokusa nie tylko dla najmłodszych. Według badań GUS przeciętny Polak zjada 4,6 kg wyrobów cukierniczych rocznie, a polski rynek słodyczy jest obecnie wart około 13 mld zł. Czego jeszcze nie wiemy o tych wyrobach?

Święta, urodziny czy spotkania rodzinne – wszystkie te chwile kojarzą się z ciastami i słodkimi wyrobami umilającymi czas. Właśnie przyzwyczajenie jest głównym powodem sięgania po słodycze. Mleko matki, które spożywało dziecko, też miało słodki smak. Podobnie jak wody płodowe, w których przebywało maleństwo do dnia narodzin.

Wyczulony smak

Przygotowując maluchom posiłek, wielu dorosłych odruchowo dosładza herbatę czy kaszkę. Warto jednak pamiętać, że dziecko ma bardziej wyczulone kubki smakowe niż dorośli. Często zdarza się, że przygotowany z naturalnie słodkich owoców dżem będzie dla niego wystarczająco dobry i nie trzeba dosypywać do niego cukru. Z tego względu lepiej dwa razy przemyśleć, do jakiego jadłospisu chcemy przyzwyczaić dziecko. Jeśli zdecydujemy się na słodzik, warto użyć mniejszej dawki niż dla dorosłej osoby.

Górskie pyszności

W północno-wschodniej części Włoch znajduje się pasmo górskie, które w pogodne dni można zobaczyć z oddalonej od nich o około 100 km Wenecji. Mowa o Dolomitach. Najwyższy szczyt tych gór, który wynosi 3342 m n.p.m., to Marmolada. Dla głodnych wiedzy dzieci może to być ciekawostka, która rozbudzi apetyt nie tylko na słodkie bułeczki zawierające przysmak o takiej samej nazwie.

Wskazane kakao

Każdy wie, że słodycze poprawiają humor, są wspaniałym deserem. Choć dzieci go uwielbiają, nie można przesadzać z ilością podawanego im cukru. Przed zakupem warto sprawdzić skład i obecność masy kakaowej. Najzdrowsza jest czekolada gorzka, która posiada dużą zawartość kakao, przeciwutleniaczy i magnezu. Wskazany jest wybór produktów ze starannie wyselekcjonowanych składników o wysokiej zawartości kakao lub belgijskiej czekolady.

Czekolada jako waluta

Czekolada, a konkretnie ziarna kakaowca, były na tyle cennym towarem w średniowieczu, że Aztekowie używali ich jako środka płatności w kontaktach z Majami. Podobno za jedno duże ziarno można było kupić… pomidora.

Dwa razy mniej kalorii

Okazuje się, że nawet osoby przebywające na diecie nie muszą sobie całkiem odmawiać słodkich przyjemności. Wystarczy, że kaloryczne batony zastąpią lodami. Śmietankowe zawierają dwa razy mniej kalorii niż biszkoptowa babka czy czekolada. – Organizm szybko je trawi, dzięki czemu zimne przysmaki długo w nim nie zalegają. Jedną porcję lodów spalimy, kosząc trawę przez około 20 minut czy jeżdżąc na rowerze przez kwadrans – dodaje Piotr Gąsiorowski, Dyrektor Marketingu PPL Koral.


 

źródło: infowire.pl


Lifestyle

Gastronomia w hotelu: na co zwracać uwagę?

Redakcja
Redakcja
3 listopada 2017
Fot. iStock/lolostock
 

W tym roku wyjazd na wakacje deklarowało 16,5 mln Polaków. Według badań co trzeci nasz rodak wydaje 300 – 400 zł na rozrywki podczas urlopu, z czego 16% budżetu przeznacza na jedzenie. Coraz większą wagę przykładamy do menu oferowanego w hotelach. Na co powinniśmy zwracać szczególną uwagę?

Wybierając się na urlop, chcemy choć na chwilę oderwać się od rzeczywistości, odpocząć od codziennych obowiązków, w tym przygotowywania posiłków i sprzątania. Decydując się na wybór pozycji z menu w należących do hoteli restauracjach, zaczynamy zwracać coraz większą uwagę na elementy wpływające na jakość posiłku. To ważny sygnał dla właścicieli lokali gastronomicznych, aby przyjrzeć się kilku, istotnym dla klientów szczegółom.

Niespotykana atmosfera

Kiedy możemy sobie pozwolić na aromatyczną kolację przy świecach czy obejrzenie pokazu przyrządzania sushi? W wielu przypadkach dopiero podczas wakacji. Wyjątkowa atmosfera jest tym, czego pragniemy, odpoczywając. W parze z długo wyczekiwanym urlopem idzie nie tylko zachwycający widok z okna, ale również smak i kulinarne atrakcje.

Pracownicy jak magnes

Wysoka jakość obsługi lokalu przekłada się na zysk, jaki później czerpie lokal gastronomiczny. Wielu klientów powraca do danego miejsca tylko dlatego, że szczególnie urzekła ich sumienność i dobre maniery pracowników. Kelner, który uprzejmie traktuje klienta, a przy tym schludnie wygląda to skarb każdej restauracji.

Styl wnętrza

Ogromną rolę podczas posiłków odgrywają dodatki, takie jak muzyka, atmosfera czy sposób podania potrawy dopasowany do grupy docelowej. Jeśli restauratorowi zależy na zwróceniu uwagi miłośników folkloru, w lokalu nie powinno brakować ludowych elementów, takich jak koronki czy wzory łowickie.

Magia szczegółów

Zwracanie uwagi na dobór zastawy nie powinno obowiązywać tylko od święta, lecz na co dzień. Ciepła zieleń i soczysta pomarańcza pobudzą apetyt. Hamulcem dla niego będą z kolei szary i niebieski, które nie występują w palecie naturalnych kolorów jedzenia, w wyniku czego ograniczają apetyt. Równie istotny jak kolor jest dobór wielkości talerza. Danie umieszczone na dużym talerzu będzie wyglądało na mniejszą porcję niż taka sama dawka podana na talerzu o niewielkich wymiarach. Z kolei małe sztućce wpływają na spowolnienie procesu jedzenia, dzięki czemu mózg zyskuje więcej czasu na przyjęcie sygnału o sytości żołądka.

Wysokiej jakości składniki

Naturalne, pozyskiwane od lokalnych dostawców produkty oraz zdrowe dania są tym, co często jest najważniejsze dla gości restauracji. – Urlop pozwala bowiem, aby z większą uważnością podejść do spożywanych pokarmów. Mamy czas, by na spokojnie zjeść posiłek i pochylić się nad jakością jedzenia. Codzienny pośpiech sprawia, że często jemy niekompletne obiady przy komputerze, zapominając o celebrowaniu posiłku. Tylko starannie wyselekcjonowane składniki są w stanie zyskać zaufanie konsumentów. Z tego względu, tworząc nasze produkty, postawiliśmy na najlepszej jakości kakao, belgijską czekoladę oraz świeże, soczyste owoce – mówi Piotr Gąsiorowski, Dyrektor Marketingu PPL Koral, właściciela marki Bracia Koral – Lody Jak Dawniej.


 

źródło: https://infowire.pl/generic/release/370863/gastronomia-w-hotelu-na-co-zwracac-uwage/


Lifestyle

Słodka jesień: pomysły na proste i efektowne desery

Redakcja
Redakcja
3 listopada 2017
Słodka jesień
Fot. iStock / Nikolay_Donetsk

Kiedy wieczory stają się dłuższe, za oknem szaro i zimno, a samopoczucie spada, pora na przygotowanie słodkości, które rozgrzeją każdy zmysł, szczególnie jesienią.

Uginające się pod ciężarem jesiennych smakołyków stragany są inspiracją do stworzenia prawdziwych kulinarnych cudów. Miód, sezonowe owoce i aromatyczne korzenne przyprawy to niektóre z naturalnych skarbów, po które chętnie sięgamy podczas obniżonych temperatur.

Gruszki w cieście

Pieczone, soczyste gruszki to prawdziwy hit jesiennego sezonu. Nadziane orzechami włoskimi i rodzynkami dodadzą witamin i poprawią koncentrację. Prawdziwie elegancką kompozycję pozwoli uzyskać otoczenie owoców ciastem francuskim. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Dyniowy mus

Dynia może być nie tylko ozdobą, która ozdobi nasz jesienny parapet. Przygotowana na słodko z dodatkiem czekolady rozgoni wszystkie smutki. Pokrojoną na mniejsze części dynię zapiekamy w piekarniku, następnie miksujemy blenderem. Dodajemy deserową czekoladę, banana, odrobinę cynamonu i mielonego imbiru.

Karmel i jabłka

Prosty deser jabłkowo-karmelowy jest idealnym smakołykiem na jesienne wieczory. Do pokrojonych w kostkę owoców dodajemy cynamon, cukier i odrobinę masła. Całość mieszamy i smażymy przez kilka minut, aż zmiękną jabłka. Kiedy deser ostygnie, dodajemy karmel, bitą śmietanę oraz granolę.

Nastrojowe donuty

Słodka jesień

Fot. iStock / bhofack2

Drożdżowe i mięciutkie donuty z pewnością przypadną do gustu każdemu łasuchowi. Do klasycznego ciasta z użyciem drożdży, mleka, masła, mąki i jajek, dodajemy kojący ekstrakt z wanilii, a także kakao. Po usmażeniu, ciasto ozdabiamy płynną czekoladą i obsypujemy je posiekanymi orzechami.

Niebo pod kruszonką

Prosty i smaczny deser można zrobić już w kilkanaście minut. Sezonowe przysmaki przydadzą się do przygotowania crumble, czyli zapiekanych pod kruszonką owoców. Klasyczny przepis na kruszonkę z wykorzystaniem mąki i cukru wzbogacimy, dodając migdały. Umyte, z usuniętymi pestkami śliwki posypujemy cukrem i cynamonem. Po ułożeniu w naczyniu żaroodpornym wkładamy do piekarnika o temperaturze ok 190 stopni. – Doskonałym dodatkiem do tego deseru będą lody – szczególnie waniliowe lub śmietankowe, które uzupełnią smak dorzuconych do kruszonki migdałów. Lody nadadzą ciastu charakteru, a także wzmocnią organizm na jesień – mówi Piotr Gąsiorowski, Dyrektor Marketingu PPL Koral, właściciela marki Bracia Koral – Lody Jak Dawniej. – Regularne spożywanie lodów przyczynia się do hartowania organizmu, dzięki czemu stajemy się bardziej odporni na zmiany temperatur – dodaje.


źródło: infowire.pl


Zobacz także

Jak pożegnać to, co kochasz. Nie myśl, że coś ci zabrano, pomyśl o tym, ile dostałeś

Radość życia

5 żelaznych depozytów radości każdej mamy!

Mówią, że przyjaźń miedzy kobietą a mężczyzną to fikcja...

Mówią, że przyjaźń miedzy kobietą a mężczyzną to fikcja…