Książki

Choć walczę tak mocno, nie umiem zapomnieć twojej zdrady. Wybacz, jeśli odejdę

Listy do redakcji
Listy do redakcji
8 października 2020
Fot. istock/pecaphoto77
 

To nie tak miałoby być. To Ty miałeś prosić mnie o wybaczenie. Miałeś błagać i przyznawać na każdym kroku, że to był najgorszy błąd twojego życia. Że nie powinieneś był go nigdy popełnić. Że Twoje życie beze mnie nie miałoby sensu. Że gdybyś mógł cofnąć czas… Ale było inaczej. Od momentu, w którym wiem toczę ze sobą nieustanną walkę, by zapomnieć i zacząć żyć na nowo. A Ty jedynie czekasz, aż to się stanie.

O tym, że zdradziłeś dowiedziałam się od Ciebie. Powiedziałeś mi o tym w niedzielne popołudnie, przy deserze. Wybieraliśmy się właśnie na spacer i może do kina. Rzuciłeś lekko, jakby to była informacja o tym, że wychodzisz do sklepu po pieczywo:

„Przespałem się z Karoliną, wtedy na wyjezdzie służbowym w Poznaniu. Nie powinnaś być zła, nie kontrolowałem tego. Wszyscy byliśmy po kilku drinkach. Nic się nie stało, nie rozwodzimy się przecież. To dla mnie nic nie znaczyło.”

Zamarłam. Gorączkowo analizowałam te pięć zdań próbując zrozumieć, czy oznaczają naprawdę to, co wynikało z ich treści. Nie tyle zdradę, co fakt, że uważasz ją jedynie za wypadek przy pracy. A może nawet nie tyle? Niewierność – wiesz co to znaczy? Czy rozumiesz, co się właściwie stało?

Pamiętam ten wyjazd i pamiętam wieczór, kiedy z niego wróciłeś. Czekałam na Ciebie z kolacją, z naszym ulubionym serialem na Netflixie. I pamiętam najlepszy seks, jaki kiedykolwiek mieliśmy. Właśnie tej nocy. Czy to były twoje wyrzuty sumienia, czy tęsknota za moim ciałem?

Minęły 4 tygodnie odkąd mi powiedziałeś. Oddaliłam się od Ciebie, śpimy osobno. Nie jestem w stanie zdobyć się na rozmowę z tobą, głównie milczę. Milczę i zadręczam się pytaniem: dlaczego?

Nie, nic nie jest jak dawniej. W mojej głowie zmieniła się nawet twoja twarz, jej obraz. Jest tam teraz mnóstwo natrętnych, trudnych myśli. Wydawało mi się, że cię znam. Pamiętam jak wielokrotnie komentowałeś perypetie naszych wspólnych znajomych, którzy rozstali się właśnie przez zdradę. „ Trzeba wiedzieć, co się robi” – grzmiałeś. Wydawało mi się, że mamy takie same wartości… Wydawało mi się, że oboje chcemy w związku pewności. Wierności.

Jestem rozdarta.

Chcę cię uderzyć, zadać ci ból, zemścić się. Chcę się przytulić, zapomnieć, wrócić do tego, co było przed zdradą. Chcę odejść. Chcę uwierzyć, że to się już nigdy nie powtórzy. Chcę żebyś mnie błagał o wybaczenie. Chcę żebyś zniknął z mojego życia. Chcę być spokojna. Chcę wyrzucić z mojej głowy te natrętne myśli, te wyobrażenia o was. Chcę zacząć wszystko od nowa. Chcę żebyś zmienił pracę, zerwał z nią wszystkie kontakty. Chcę być wolna. Chcę być z Tobą. Nie chcę być z Tobą.

Nie błagasz, nie prosisz. Czekasz. Nie narzucasz się. Snujesz się po domu jak cień, żeby mi nie przeszkadzać w przeżywaniu twojej zdrady. Wiesz, że cierpię, ale nie masz żadnego pomysłu na to, jak rozwiązać nasz problem. Myślisz, że mi przejdzie, że trzeba czasu. Że skoro dla ciebie to „ nic nie znaczyło”, powinnam czuć to samo. Powinno mi wystarczyć zapewnienie, że nic się nie stało. Na Boże Narodzenie znów będzie jak dawniej.

A ja walczę ze sobą każdego dnia, zastanawiając się, czy związek po zdradzie ma jeszcze jakiś sens. Czy my mamy jeszcze jakiś sens.

 


Książki

Eskalopki – z kurczaka, indyka, wieprzowe i cielęce. Przepisy na pyszny obiad

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
7 października 2020
eskalopki z kurczaka, indyka, wieprzowe, cielęce
Fot. iStock

Eskalopki to cienkie plastry mięsa, serwowane jako kotlety smażone, przygotowywane bez wcześniejszego panierowania. Znakomicie nadają się jako element sycącego posiłku, w dodatku jest wiele ciekawych przepisów na eskalopki z kurczaka, indyka, wieprzowe i cielęce. Za każdym razem danie może smakować nieco inaczej, więc warto sięgnąć po tę smaczną różnorodność.

Eskalopki przyrządzone na różne sposoby znakomicie pasują do purée z ziemniaków, ryżu na sypko, gotowanej marchewki, groszku, czy też świeżych warzywnych surówek. Ich przygotowanie nie nastręcza specjalnych trudności.

Eskalopki z kurczaka klasyczne — przepis

eskalopki z kurczaka, indyka, wieprzowe, cielęce

Fot. iStock

Eskalopki z kurczaka klasyczne. Składniki: 

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 4 duże pieczarki
  • ½ szklanka śmietanki słodkiej 18 %,
  • ½ szklanki wody
  • szczypta soli
  • mąka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • szczypta papryki mielonej
  • szczypta pieprzu mielonego
  • przyprawa ziołowa
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie: 

  • Filety z piersi lekko roztłucz, przypraw solą, pieprzem i papryką, oprósz mąką (strząśnij jej nadmiar).
  • Na patelni rozgrzej olej i obsmaż piersi, by były rumiane z obu stron. Zdejmij je z patelni, a na tłuszczu po nich usmaż pokrojone w plastry pieczarki. Dodaj do nich eskalopki z kurczaka, wlej wodę i śmietankę, dodaj masło i zamieszaj. Duś na niewielkim ogniu 10 minut.
  • Powstały sos dopraw solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz ulubionymi ziołami. Trzymaj na ogniu do chwili, aż sos nieco odparuje i zgęstnieje.

Eskalopki drobiowe inaczej — przepis

Fot. iStock

Eskalopki drobiowe. Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 10 średnich pieczarek
  • 25 dag żółtego sera
  • jajko
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj pieczarki i podsmaż razem aż do wyparowania wody. Dopraw solą i pieprzem. Wystudź, przełóż do miski.
  3. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, dodaj do wystudzonych pieczarek. Dorzuć starty na grubych oczkach ser, jajko, mąkę i przyprawy. Wymieszaj masę — nie powinna kleić się do rąk.
  4.  Z masy formuj kotlety wielkości dłoni i smaż na patelni przez około 3-4 minuty z obu stron — powinny być zrumienione z obu stron.

Eskalopki z indyka — przepis

eskalopki z kurczaka, indyka, wieprzowe, cielęce

Fot. iStock

Eskalopki z indyka. Składniki: 

  • 6 plastrów z piersi indyka
  • 250 ml słodkiej śmietanki
  • 8 pieczarek
  • pół szklanki bulionu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • tymianek świeży lub suszony
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz biały
  • sól

Przygotowanie:

  1. Filety rozbij delikatnie tłuczkiem, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż obrane ząbki czosnku, zdejmij go z patelni i od razu obsmaż z dwóch stron każdy filet na złoty kolor, mięso zdejmij na talerz.
  3. Na tej samej patelni obsmaż pieczarki pokrojone w plastry, zalej bulionem i śmietanką, dołóż obsmażone wcześniej filety.
  4. Trzymaj na ogniu do chwili, aż sos nieco odparuje i zgęstnieje.

Eskalopki wieprzowe z sosem grzybowym — przepis

eskalopki z kurczaka, indyka, wieprzowe, cielęce

Fot. iStock

Eskalopki wieprzowe. Składniki: 

  • 0,5 kg polędwicy wieprzowej
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz

Sos grzybowy:

  • 400 g świeżych grzybów leśnych
  • 2 cebule
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • ziarenka pieprzu
  • tymianek suszony
  • natka pietruszki
  • olej

Przygotowanie: 

Eskalopki:

  1. Polędwicę pokrój na cienkie plastry, posyp solą, pieprzem i odrobiną tymianku. Obtocz w jajku, a następnie w mące. Strząśnij nadmiar mąki i obsmaż mięso z obu stron na złoty kolor.

Sos grzybowy:

  1. Cebule posiekaj w drobną kostkę, grzyby pokrój w cienkie plasterki.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebule, dodaj grzyby i duś razem ok. 10 min. Doprawić solą i pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim oraz tymiankiem.
  3. Do grzybów wlej bulion i zagotuj. Trzymaj na ogniu, aż grzyby będą miękkie. Następnie mąkę wymieszaj ze śmietaną, rozprowadź gorącym sosem i wlej do grzybów. Mieszając, by nie powstały grudki, zagotuj. Gęsty sos dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp poszatkowaną natką pietruszki.

Podawaj polane sosem grzybowym do ziemniaków.

Eskalopki cielęce — przepis

Fot. iStock

Eskalopki cielęce. Składniki:

  • 500 g polędwicy cielęcej
  • 300 ml bulionu wołowego
  • 100 ml słodkiego białego wina
  • 100 ml śmietanki 30%
  • cebula
  • 10 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu
  • sól
  • pieprz biały mielony
  • tymianek,
  • rozmaryn,
  • słodka papryka mielona

Przygotowanie: 

  1. Cebulę posiekaj, zeszklij na łyżce masła, zalej winem i bulionem. Przelej do rondelka, dodaj liście laurowe i goździki, odrobinę soli. Gotuj ok. 20 min na małym ogniu.
  2. Po upływie czasu sos wymieszaj ze śmietanką, dodaj zielony pieprz, i trzymaj na ogniu, aż sos odparuje do połowy objętości.
  3. Mięso cielęce pokrój na kawałki, porozbijaj je tłuczkiem na grubość 5 mm. Obsyp solą, odrobiną tymianku, rozmarynu i papryki. Obtocz w mące, strząśnij jej nadmiar i na drugiej patelni smaż na maśle z obu stron ok. 2 minut.
  4. Do gorącego sosu  przełóż eskalopki i duś razem ok. 3 minut. Gotowe mięso podawaj z sosem.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl ,www.mojegotowanie.pl 

Zobacz także

Baku, Moskwa, Warszawa

„Arzu, znaczy marzenie… była moją fantazją i niezaspokojonym dotąd snem”. Fragmenty powieści Baku, Moskwa, Warszawa

10 kobiet literatury, których książki warto znać

23 sygnały, że twoje wewnętrzne dziecko cierpi