Dom i wnętrze Inspiracje

Home Sanctuary. Niech twój dom koi zmysły

Redakcja
Redakcja
22 kwietnia 2020
Fot. Materiały prasowe / Westwing
 

Kojący zmysły trend pełen naturalności przygotowany specjalnie z okazji Światowego Dnia Ziemi.

Dzień Ziemi w Twoim domu

22 kwietnia to Światowy Dzień Ziemi, którego celem jest promowanie ekologicznej świadomości wśród społeczeństwa. Na Westwing również zwracamy uwagę na to, z czego są wykonane produkty, które polecamy naszym klientom.

Fot. Materiały prasowe / Westwing

Naturalna aranżacja jest zgodna z najmodniejszym trendem: Home Sanctuary. Wnętrza, utrzymane w stonowanej kolorystyce i prostym stylu, koją zmysły i sprzyjają odpoczynkowi. Taką przyjazną domownikom atmosferę tworzą naturalne materiały, neutralne barwy, bezpretensjonalne formy mebli i nastrojowe światło latarenek.

Naturalnie piękne

W zebranej kolekcji, uwagę zwracają elementy wykonane z drewna, które wygląda, jakby nie zostało poddane obróbce. Materiał, inspirowany otaczającą nas naturą, sprawia, że dostrzegamy piękno w niedoskonałości.

Fot. Materiały prasowe / Westwing

Przyjazne materiały

Dodatki z najwyższej jakości materiałów, które sprzyjają środowisku to podstawa. Kaszmirowe pledy, pościel z dodatkiem lnu, kamionkowe naczynia czy dywany z juty. Zachwycają swoim naturalnym wyglądem, ocieplają wnętrze i będą nam dobrze służyć długie lata.

Fot. Materiały prasowe / Westwing

Go green!

Wszyscy możemy zadbać o naszą planetę. Wybierając produkty najlepszej jakości i wykonane z naturalnych materiałów, możemy mieć pewność, że nasz wybór ucieszy nie tylko nasz dom, ale i środowisko w którym żyjemy. Dlatego na Westwing prezentujemy również meble stworzone z drewna z certyfikatem zrównoważonego rozwoju, co jest gwarancją ich ekologicznego pochodzenia.

Fot. Materiały prasowe / Westwing

Fot. Materiały prasowe / Westwing

Fot. Materiały prasowe / Westwing


Artykuł powstał we współpracy z Westwing


Dom i wnętrze Inspiracje

Cytryna – odchudzi, wzmocni odporność i zadba o urodę. Przy niewielkim wysiłku można uprawiać ją w domu

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
22 kwietnia 2020
Cytryna - właściwości, drzewko z pestki, skierniewicka
Fot. iStock
 

Cytryna to owoc, bez którego trudno sobie wyobrazić różne napoje, czy domowe specyfiki na przeziębienie. Cytryna to owoc, którego cena nie jest wygórowana, w dodatku właściwości ma wiele, zarówno dla zdrowia, jak i urody. Co więcej, cytrynę można uprawiać w domu, ciesząc się jej kwiatami, a często także owocami.

Cytryna przybyła z Chin do Europy, gdzie uprawiana jest od wieków z sukcesami. Nawet w domu można ją uprawiać z powodzeniem, oczekując kwiatów i owoców.

Ten owalny, żółty owoc, z charakterystycznym, bardzo kwaśnym miąższem nie nadaje się raczej do bezpośredniego spożywania po obraniu ze skórki, ale trudno sobie bez niej wyobrazić herbatę, czy lemoniadę. To także aromatyczny dodatek do ciast i tortów, wspaniale podkreśla także smak ryb czy sałatek. Ale poza zastosowaniem kulinarnym, cytryna ma wiele właściwości dla zdrowia, dla których cenimy ją szczególnie.

Cytryna - właściwości, drzewko z pestki, skierniewicka

Fot. iStock

Cytryna – witaminy i kalorie

Cytryna to skarbnica wielu cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Znajdziemy w niej witaminę A, witaminy z grupy B (B1,B2, B3, B5, B6, B9), E. Nie brakuje tu również kojarzonej z cytrynami witaminą C (53 mg/100 g), choć nie należą one wcale do jej najbogatszych źródeł. Poza witaminami, w składzie cytryn znajdziemy minerały takie jak: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo i sód. Jest tu również beta karoten oraz flawonoidy, które cenione są za swoje  właściwości antyoksydacyjne. Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to substancje zwalczające szkodliwe działanie wolnych rodników, przyspieszających proces starzenia oraz wpływających na powstawanie nowotworów.

Jeżeli chodzi o kalorie, cytryna jest łaskawa dla figury. W 100 g cytryny znajduje się jedynie 28 kcal, a indeks glikemiczny tego owocu wynosi 30. Ponieważ cytryna nie jest droga – cena a kilogram wynosi ok 7-8 zł, i jest powszechnie dostępna, warto mieć ją stale pod ręką.

Fot. iStock

Cytryna – właściwości dla zdrowia

Usuwa toksyny i wzmacnia odporność

Cytryna znana jest ze swoich własciwości oczyszczających organizm i przywracających równowagę, dzięki swojemu działaniu alkalizującemu. Zaleca się wypijać rano, na czczo sok z połowy cytryny wyciśnięty do szklanki wody. Taki napój poprawia procesy trawienne, poprawia rytm wypróżnień, przyspieszając usuwanie toksyn, i dodaje energii. Cytryna zawiera rutynę, która wykazuje działanie przeciwzapalne, uszczelnia naczynia krwionośne, wzmacnia i przedłuża działanie witaminy C.

Odchudza

Co prawda samo jedzenie cytryny, czy picie soku, jeszcze nikogo spektakularnie nie odchudziło, ale włączenie jej do diety odchudzającej ma zalety. Sok z cytryny pobudza wydzielanie śliny, poprawia trawienie i przyspiesza wypróżnianie, a obecność błonnika wpływa na hamowanie odczuwania głodu. Niewielka kaloryczność sprawia, że sok z cytryny z wodą wesprze szczupłą sylwetkę.

Łagodzi dnę moczanową

Cytryna w domowych kuracjach wykorzystywana jest jako środek m.in. na dnę moczanową. Terapię z sokiem z cytryny zaleca dr Tombak, który jest autorem diety cytrynowej. Dieta ma na celu zmusić nerki do wzmożonej pracy, by wraz moczem usunąć nadmiar kwasu moczowego z organizmu. Sok z cytryny mający działanie odtruwające i alkalizujące, zaleca się w domowych kuracjach pić także przy innych schorzeniach, takich jak: reumatyzm, kamienie nerkowe i żółciowe, osteoporoza, cukrzyca, anemia, nadciśnienie tętnicze.

Łagodzi wybroczyny na skórze

Rutyna ma właściwości przeciwwysiękowe, więc cytryna powinna znaleźć się w diecie osób z tendencją do tworzenia siniaków.

Cytryna na twarz

Cytryna stosowana na twarz ma wiele zalet. Witamina C wspiera na produkcję kolagenu, który odpowiada za wygląd skóry. Wspomniana już rutyna uszczelnia naczynia włosowate, dzięki czemu zapobiega powstawaniu nieestetycznych pajączków na twarzy i zmniejsza te istniejące. Sok z cytryny reguluje wydzielanie sebum, ściąga ją i zapobiega nadmiernemu przetłuszczaniu się skóry. Wykazuje również właściwości złuszczające zrogowaciały naskórek oraz działa wybielająco na przebarwienia. Należy uważać jednak na potencjalne ryzyko uczulenia, które może powodować cytryna stosowana na twarz. Najlepiej jest unikać słońca zaraz po zastosowaniu kosmetyków z sokiem z cytryny w składzie.

Cytryna - właściwości, drzewko z pestki, skierniewicka

Fot. iStock

Cytrynowa maseczka na blizny potrądzikowe i przebarwienia na twarzy

Korzystne działanie dla skóry tej maseczki można zauważyć już po tygodniu stosowania.

Składniki:

1 łyżka miodu
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
łyżka świeżej mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżka sproszkowanego cynamonu

Przygotowanie:

W miseczce wymieszaj wszystkie składniki, aż utworzą gęstą pastę, która będzie przylegać do twojej skóry. Jeśli mieszanka jest zbyt gęsta, dodaj więcej soku z cytryny.

Tak przygotowaną maseczkę nałóż na miejsca, w których masz blizny lub plamy i pozostaw na 20 minut. Po tym czasie zmyj twarz wodą, osusz i posmaruj kremem nawilżającym. Używaj pasty 2-3 razy w tygodniu, aż blizny zaczną blaknąć (po około tygodniu). Ta maseczka zrobiona z naturalnych składników naprawdę może pomóc skórze, a na pewno jej nie zaszkodzi!

Cytryna i herbata – szkodliwe połączenie 

Cytryna i herbata wielu osobom jawią się jako nierozerwalne połączenie. Tymczasem nie jest to wcale takie dobre dla zdrowia, ze względu na reakcję chemiczną, jaka zachodzi po dorzuceniu cytryny do herbaty. Pokrótce można wyjaśnić, że w liściach herbaty znajduje się glin, a w cytrynie kwas cytrynowy. W chwili połączenia cytryny i herbaty, tworzy się cytrynian glinu, który podejrzewany jest o przyspieszanie rozwoju choroby Alzheimera.

Cytryna w domu – skierniewicka, czy drzewko z pestki?

Z powodzeniem można uprawiać w domu drzewko takie jak cytryna. Najprościej jest kupić odpowiedni okaz w kwiaciarni lub sklepie ogrodniczym, by cieszyć się pięknem rośliny. Często polecana jest cytryna skierniewicka. To drzewko co prawda wyhodowano w USA, ale spopularyzowano je w Skierniewicach, stąd pochodzi nazwa. Cytryna skierniewicka w domu rośnie szybko – roczny przyrost gałązek to nawet 15 cm, więc trzeba ją przycinać. Zazwyczaj osiąga wysokość 1 metra. Odpowiednio pielęgnowana roślina może wydawać dużo białych kwiatów, intensywnie pachnących, więc nie jest to dobra roślina do sypialni. Po kwitnieniu pojawiają się także duże, kwaśne owoce. Cytryna może wyrosnąć także z pestki, choć to wymaga wielkiej cierpliwości. O ile pestka kiełkuje dość szybko, tempo jej wzrostu nie jest zbyt intensywne. W tym przypadku na kwiaty trzeba czekać kilka/kilkanaście lat, a owoce pojawiają się rzadko na takim własnym drzewku.

Cytryna - właściwości, drzewko z pestki, skierniewicka

Fot. iStock

Cytryna z pestki krok po kroku:

  1. Wyjmij ze środka cytryny pestkę i opłucz ją dokładnie.
  2. Lekko natnij ją, by lepiej wchłaniała składniki odżywcze i włóż  na głębokość ok 1,5 cm do doniczki z ziemią i warstwą keramzytu na dnie.
  3. Na doniczkę nałóż folię spożywczą i zrób w niej niewielkie otwory, by zapewnić odpowiednią wilgotność i cyrkulację powietrza.
  4. Doniczkę ustaw na ciepłym parapecie.
  5. Zadbaj o regularne podlewanie, by podłoże było stale wilgotna, ale nie przemoczona. Po kilku tygodniach na powierzchnię powinna wyjść młoda roślina, wtedy można już usunąć folię.

źródło:  zdrowie.gazeta.pl ,www.poradnikzdrowie.pl 

Dom i wnętrze Inspiracje

Festiwale kulinarne – atrakcje dla smakoszy

Redakcja travelduck.pl
Redakcja travelduck.pl
22 kwietnia 2020
Fot. Materiały prasowe

Podróżując po świecie, warto odwiedzać festiwale kulinarne. Festiwal piwa, pierogów, serów czy miodu to tylko niektóre wspaniałe wydarzenia. Gdzie wyruszyć w podróż kulinarną? Zobacz, jakie festiwale warto odwiedzić na wakacjach.

Europejski Festiwal Smaku w Lublinie

Europejski Festiwal Smaku odbywa się co roku we wrześniu, w Lublinie. Organizatorem wydarzenia jest Kresowa Akademia Smaku. To przedsięwzięcie realizowane z Miastem Lublin oraz Województwem Lubelskim. Festiwal ma wymiar artystyczno-kulinarny.

Podziwiać można nie tylko wystawy fotograficzne czy obrazów, brać udział w koncertach, ale również smakować wiele produktów (zarówno regionalnych, jak i zagranicznych). Krótko mówiąc, Europejski Festiwal Smaku to wydarzenie kulinarne połączone z muzyką, sztuką wizualną, a nawet modą. Podczas wydarzenia organizowane są różnego rodzaju konkursy kulinarne, warsztaty gotowania oraz spotkania z najlepszymi szefami kuchni.

Fot. Materiały prasowe

Biorąc udział w konferencji, można poprzez stół poznać filozofię gotowania, kulturę jedzenia oraz nowe smaki. Organizatorzy dbają, aby coroczne atrakcje nie powtarzały się. Np. w 2016 r. zbudowano Stół Spotkania Kultur, czyli multiartystyczną instalację z owoców, warzyw i kwiatów, a w 2019 r. wprowadzono strefę wege, gdzie można było skosztować dzikich roślin jadalnych.

Na Festiwalu przedstawiane są smaki nie tylko z Polski, ale też z Armenii, Litwy, Białorusi czy Ukrainy, dzięki czemu możemy poznać obce kultury, kuchnię i obyczajowość naszych sąsiadów. Podczas Europejskiego Festiwalu Smaków wybrane lubelskie restauracje proponują gościom specjalne menu.

Fot. Materiały prasowe

Dodatkową atrakcją dla smakoszy są stoiska, gdzie można spróbować regionalnych przetworów, nalewek, piwa, miodu, serów, chleba czy innych produktów. Oprócz tego jest możliwość zobaczenia pokazów gotowania dań starożytnych i renesansowych. W 2019 r. odbył się pokaz kulinarny “W renesansowej KUCHNI Księżnej BONY”. Europejski Festiwal Smaku to prawdziwa gratka dla pasjonatów historii, ale i szefów kuchni!

Jeżeli uwielbiasz wschodnie smaki, ten festiwal będzie idealny. W Lublinie możesz spróbować nie tylko cebularza. To miasto pełne ciekawej historii, romantycznych miejsc i urokliwych uliczek. Dzięki festiwalowi poznasz zarówno miasto, całą Lubelszczyznę, jak i inne kraje od strony kuchni.

Festiwal Smaków Food Trucków

Festiwal Smaków Food Trucków to ogólnopolskie wydarzenie kulinarne organizowane w ponad 30 miastach w Polsce, m.in. w Gdańsku, Poznaniu, Lublinie, Szczecinie. Jest jednym z największych zlotów food truckowych w kraju. Organizatorem tego wydarzenia kulinarnego jest firma, która w ciągu 5 lat działalności zorganizowała ponad 100 eventów w różnych miastach Polski (w Trójmieście odbyła się już XII edycja).

Fot. Materiały prasowe

Celem festiwalu jest promowanie street foodu oraz jedzenia w duchu “slow”, czyli posiłków przygotowanych ze świeżych i starannie dobranych produktów na oczach klienta. Slow food to także kultura celebrowania posiłków oraz jedzenia bez pośpiechu. W wydarzeniu  biorą udział food trucki z całej Polski, które wybierane są pod kątem jakości oferowanych dań oraz bogactwem menu.

Dania podawane są zza samochodowej lady, przyrządzane na miejscu, tak, aby każdy mógł obserwować cały proces przygotowywania. Festiwal trwa dwa dni i oferuje najróżniejsze dania: soczyste burgery, domowe zapiekanki z własnoręcznie przygotowanymi sosami, kiełbasę ze swojskim chrzanem i piklami, specjały kuchni meksykańskiej, arabskiej, włoskiej czy azjatyckiej.

Nie brakuje kubańskich kanapek, hiszpańskich pączków oraz naturalnych lodów. Nawet wegetarianie i weganie znajdą coś dla siebie! Ponadto jest okazja do wzięcia udziału w konkursach kulinarnych. Festiwal Smaków Food Trucków to smakowita podróż przed kuchnie świata. Nawet wybredni smakosze znajdą tutaj coś dla siebie.

Fot. Materiały prasowe

Jeżeli szukasz nowych i klasycznych smaków, nie możesz ominąć tego wydarzenia. Okazji do wzięcia udziału w tego rodzaju festiwalach jest coraz więcej, ponieważ karmiące ciężarówki pojawiają się w wielu miastach w Polsce, tworząc wyjątkowe, mobilne festiwale smaku.

Slow Fish Festival (Włochy)

Jeżeli jesteś smakoszem ryb i owoców morza, Slow Fish Festival będzie wydarzeniem idealnym. Impreza ma rangę międzynarodową i odbywa się co dwa lata w Genui we Włoszech. Całość przedsięwzięcia zlokalizowana jest w dawnym porcie rybackim. Organizatorem wydarzenia jest Slow Food.

Głównym celem kulinarnego festiwalu jest edukacja oraz promowanie zróżnicowanej diety bogatej w ryby. Slow Fish przedstawia produkty morskie w wielu wariantach kulinarnych, np. anchois w oliwie z oliwek czy wędzonego śledzia. Najpopularniejszym daniem serwowanym podczas festiwalu są paella sycylijska oraz rybny kuskus. Oczywiśnie, nie może zabraknąć lokalnego piwa i wina z najlepszych włoskich winnic.

Fot. Materiały prasowe

Będzie okazja do spróbowania chleba Altamura wypiekanego z semoliny i posiadającego unijny certyfikat jakości Denominazione d’Origine Protetta, czyli DOP. Rozmaitość straganów z owocami morza, możliwość rozmowy z rybakami i szefami kuchni oraz sesje informacyjne na temat zrównoważonych posiłków bogatych w owoce morza to tylko niektóre atrakcje Slow Fish Festival.

Co więcej, na imprezie dowiesz się co nieco o  “zdrowym oceanie” i przemyśle rybnym. W porcie rybackim będą odbywać się również pokazy gotowania, podczas których nauczysz się m.in. filetować rybę. To jedyna szansa, aby spróbować pysznych ulicznych potraw z całych Włoch w jednym miejscu, odkryć “podróżujące” restauracje i napić się najlepszego włoskiego piwa rzemieślniczego i innych trunków.

Jeżeli chcesz wzbogacić swoją podróż do Italii o Slow Fish, proponujemy również kulinarną wycieczkę po Genui. Wybierz się do tamtejszych restauracji i tawern, gdzie można zjeść lokalne dania i cieszyć się włoską atmosferą miasta. W Da Pippo spróbuj frisceu, w La Forchetta Curiosa – dań liguryjskich, w tym sałatki z ośmiornicą, boczkiem i oliwkami, a w Mangiabuono – smażonych ravioli.

Fot. Materiały prasowe

Wzorując się na Slow Fish Festival, organizatorzy nie tylko w Polsce, wyprawiają “morskie” wydarzenia kulinarne. Jedno z nich odbywa się co roku w Sopocie, gdzie kucharze, ramię w ramię, prezentują swoje umiejętności, a goście mogą spróbować wielu dań degustacyjnych.

Gouda Cheese Market (Holandia)

Holandia to nie tylko wiatraki i tulipany, ale również ser! Wszystkim smakoszom sera polecamy podróż do niewielkiego miasteczka w Holandii. Mowa o Gouda, od którego nazwę wziął jeden z najsłynniejszych rodzajów sera. To właśnie w tym miejscu, w każdy czwartek od kwietnia do sierpnia, już od ponad 300 lat odbywa się kaasmarkt, czyli targ serów.

Impreza odbywa się pomiędzy centrum handlowym Fairy Tale a budynkiem De Waag (zbudowanym w 1668 roku). To tradycyjne holenderskie wydarzenie organizowane jest z myślą o turystach, który mogą zobaczyć, jak dawniej Holendrzy handlowali serami. Podczas kaasmarktu odbywają się licytacje, w czasie których zarówno kupujący, jak i oferujący klaszczą wzajemnie w swoje dłonie i wykrzykują ceny, aby dobić targu.

Sprzedawcy często ubrani są w tradycyjne stroje holenderskie, co dodaje całemu wydarzeniu klimatu. Do Goudy na targi zjeżdzają producenci i sprzedawcy serów z całego kraju. Przywożą ze sobą różne rodzaje serów, a każdy krąg prezentowanego sera waży minimum 15 kilogramów.

Fot. Materiały prasowe

Wielkie, złote serowe krążki ułożone są na charakterystycznych drewnianych taczkach, dzięki czemu tragarze mogą przemieszczać się z punktu A do punktu B. Sery są ważone, krojone, próbowane i porównywane. Taka degustacja nie może nikogo ominąć! To doskonała okazja do spróbowania innych dań na bazie sera, np. zupy serowej, krokietów serowych czy serowego fondue. Tego typu targi serów organizowane są nie tylko w Goudzie.

Na kulinarną wycieczkę zapraszamy do Alkmaar oraz Edam, gdzie znajduje się m.in. muzeum serów. To właśnie tam można odkryć historię holenderskich serów, a nawet zobaczyć proces produkcji tego produktu. Muzeum mieści się w zabytkowym budynku de Kaaswaag Edam, czyli wagi serowej, z XVII wieku. Sery w Holandii wytwarzane są od czasów średniowiecza i to właśnie tam znajdziesz oryginalny, tradycyjny smak.

Austrian Honey Festival (Austria)

Co roku miasto powiatowe w Hermagor w dolinie Gailtal w Austrii zmienia się w miejsce spotkań dla osób interesujących się pszczołami, produktami miodowymi i pszczelarstwem. To właśnie tam odbywa się dwudniowy Festiwal Miodu – wielkie święto miodu i pszczół. W wydarzeniu bierze udział ponad 100 wystawców, którzy serwują przysmaki rafinowane miodem, a stowarzyszenia pszczelarzy udzielają informacji o pszczołach i wymieniają się doświadczeniami z innymi pszczelarzami.

Odwiedzający mają możliwość spróbowania różnych produktów na bazie miodu, dowiedzieć się co nieco o pszczołach, a nawet potrzymać pszczołę! Podczas festiwalu można kupić takie produkty, jak miód, szampon z miodem, kremy i wiele innych, mających w składzie miód, a także spróbować jedną z ponad 30 lokalnych potraw na bazie miodu.

Fot. Materiały prasowe

Prawdziwą atrakcją tego kulinarnego święta w Austrii jest ekstrakcja żywego miodu, pobieranie próbek miodu, pokaz ula oraz szklana pasieka pokazowa, gdzie pszczelarze demonstrują pracę z pszczołami w ulu i strukturze plastra miodu. Ponadto, dowiesz się, jakie właściwości ma miód, jak pielęgnuje skórę i włosy, jak kształtować ogród lub sadzić rośliny ozdobne, aby przyczynić się do ochrony pszczół i ich siedlisk.

Na Australian Honey Festiwal organizowane są różnego rodzaju pokazy, dzięki którym nauczysz się również piec zdrowe ciasteczka lub inne przekąski. Podczas festiwalu odbywa się konkurs, w którym zostaje wybrany najlepszy miód Karyntii. Nie czekaj, doświadcz pszczelarstwa i zachwyć się cudownym smakiem austriackiego miodu.

Wstęp na festiwale jest darmowy, dzięki czemu bez dodatkowych opłat możesz zasmakować kuchni świata. Turystyka kulinarna z roku na rok zyskuje coraz więcej zwolenników. Dzięki tego rodzaju gastronomicznym wydarzeniom poznasz regionalne smaki, wyjątkowe produkty oraz zagraniczną tradycję.

Materiał prasowy Travelduck


Zobacz także

Wiosenne trendy 2019 we wnętrzach. Pokochacie te pomysły!

Mszyce - jak je rozpoznać, domowe sposoby na mszyce

Mszyce – jak rozpoznać te małe szkodniki i jakie domowe sposoby zastosować w walce z nimi?

Jak urządzić własny taras lub ogród, by poczuć się niczym na wakacjach?