Z pewnością znasz hasło „migrena”, jeśli cierpisz na intensywne bóle głowy, którym może towarzyszyć wiele innych, nieprzyjemnych objawów. Ból okolicy skroniowej wraz z nudnościami, nadwrażliwością na światło, zaburzeniami widzenia, wrażliwością na dźwięki, dotyka nawet miliard ludzi na całym świecie!
Szukając ratunku w trakcie napadów, osoby cierpiące na migreny chwytają się różnych sposobów na załagodzenie bólu i przetrwanie ataku. Zwykłe tabletki na ból głowy egzaminu w tym wypadku nie zdają, ale jest inny, zaskakujący sposób na osiągnięcie ulgi w bólu.
Sok z cytryny i sól himalajska
Kwaśne i słone — wbrew pozorom połączenie tych ekstremalnych składników, może przynieść znaczącą ulgę podczas migrenowego bólu głowy. Recepta na specyfik jest prosta — woda, sok z jednej cytryny i dwie łyżeczki soli himalajskiej.
Należy połączyć składniki i wypić, najlepiej duszkiem, ze względu na specyficzny smak. Osoby stosujące ten eliksir chwalą sobie jego skuteczność, choć nie ma badań, które w sposób naukowy dowiodłyby jego skuteczności. Czas, w jakim powinna nastąpić ulga w bólu wynosi podobno od 3 do 5 minut!
Sekret zachwalanej skuteczności tłumaczy się zawartością w tej krystalicznej soli 84 przyswajalnych pierwiastków niezbędnych dla organizmu. Sól himalajska szybko podnosi poziom serotoniny, co pomaga stłumić ból, przywraca odpowiedni poziom alkaliczności i elektrolitów w organizmie. A ponieważ jedną z przyczyn migren mogą być odwodnienie i zaburzenia elektrolitowe oraz niedobory witamin i minerałów, mikstura z cytryny i soli himalajskiej wydaje się kluczem do sukcesu.
Tej domowej metody nie powinny stosować osoby z wysokim ciśnieniem krwi.
źródło: www.lifehack.org, sekrety-zdrowia.org