Jak się okazuje, by utrzymać zdrowie okolic intymnych, potrzebna jest nie tylko codzienna higiena. Poza podmywaniem płynami do higieny intymnej, częstej zmianie wkładek higienicznych i podpasek czy tamponów podczas menstruacji, możesz zrobić jeszcze więcej, by chronić delikatne obszary.
Jedząc odpowiednie produkty (nie licząc przyjmowania specjalnych preparatów), pozytywnie wpływasz na zdrowie okolic intymnych. Jeśli chcesz je wzmocnić, koniecznie sprawdź, czy w twojej diecie nie brakuje następujących rzeczy:
1. Jogurt naturalny
Spożywanie fermentowanych przetworów mlecznych, ogranicza ilość nawracających infekcji okolic intymnych. Obniżają odczyn pH, który znajduje się w jelitach, dzięki czemu z układu pokarmowego lepiej wchłania się żelazo i wapń. Kwaśne środowisko wytwarzane przez bakterie probiotyczne utrudnia namnażanie się szkodliwych drobnoustrojów. Niestety, mimo ich pozytywnego wpływu, jogurty nie pomogą na istniejącą już infekcję intymną.
2. Kiszone warzywa
Kiszonki oraz powstały podczas ich fermentacji sok, to kolejne cenne źródło kwasu mlekowego i bakterii probiotycznych, o których zaletach wspomnianych powyżej. Ponadto, dostarczają wiele witamin, np. A, B1, B2, B3, C, K i minerałów: magnezu, wapnia, fosforu i potasu.
3. Woda
Jej regularne picie w odpowiednich ilościach, wpływa pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu. Również nie pozostaje bez znaczenia dla kondycji okolic intymnych. Śluzówka pochwy, musi mieć odpowiedni poziom nawilżenia. Jeśli o to nie zadbamy, jej podatność na podrażnienia, zakażenia i infekcje wzrośnie.
4. Produkty z witaminą E
Wszelkie owoce i warzywa zawierające tę witaminę, są istotne w utrzymaniu zdrowia okolic intymnych. Witamina E wspomaga proces regeneracji naskórka, łagodzi stany zapalne, ma właściwości łagodzące m.in. objaw suchości pochwy. Pomaga zachować poziom nawilżenia organizmu, w tym śluzówki pochwy. Najwięcej jej znajdziecie w olejach słonecznikowym i rzepakowym, orzechach laskowych, migdałach, kiwi, jagodach, nasionach słonecznika, rzepa, szpinaku, pietruszce, kapuście, papaji, brukselce, pomidorach, warzywach liściastych, brokułach, papryce, oliwkach.
źródło: kobiecosc.info