Go to content

FIT CZEKOLADA DOMOWA – PRZEPIS

FIT CZEKOLADA DOMOWA - PRZEPIS
fot. www.blondbrunettes.pl

Czekolada jest jednym z najbardziej uwielbianych wyrobów cukierniczych. Dlaczego? Bo przecież to ona pomaga nam w trudnych chwilach, to ona zawsze jest, kiedy mamy zły dzień, humor, albo nie mamy komu się wyżalić! Tylko, czy czasami nie jest jej trochę za dużo?

Nikt nie oprze się pokusie sięgnięcia po kawałeczek czekolady, po nim zazwyczaj następuje chęć sięgnięcia po kolejny… i tak potrafi zniknąć cała tabliczka 😉 Nie jest to do końca zdrowe, choć o zdrowotnych właściwościach czekolady można mówić wiele. Magia w tym niezastąpionym smaku, kojarzonym już od dzieciństwa, związana jest z układem nagrody, który wyzwala w nas uczucie przyjemności. Podczas jedzenia czekolady poziom dopaminy w organizmie wzrasta o ok. 50%! I to dzięki dopaminie, czujemy się tak błooogo.

A co z umiarem? Hm… jeśli o czekoladę, to jest ciężko. Ale! Jest sposób na to, aby satysfakcja z jedzenia czekolady była jeszcze większa.  Po przejrzeniu wielu przepisów na domową czekoladę, stworzyłyśmy dla Was własny przepis, który jest prosty, zdrowy i pyszny. I postanowiłyśmy się z Wami nim podzielić. A co 😉

PRZEPIS NA FIT CZEKOLADĘ DOMOWĄ

CZAS PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI:

– 30 g oleju kokosowego (2 łyżki),

– 15 g wiórków kokosowych (1 łyżka),

– 30 g kakao naturalnego (2 łyżki),

– 120 g mleka migdałowego (pół szklanki),

– 15 g miodu (1 łyżka),

– laska wanilii.

PRZYGOTOWANIE: 

Do garnuszka dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego, 2 łyżki kakao (naturalnego) i pół szklanki mleka migdałowego (można dodać krowiego). Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy miodu i również mieszamy. Gotujemy przez chwile na małym ogniu.

Jak dodać aromat waniliowy? Aby wyciągnąć ziarna z laski wanilii, należy obciąć końcówki i naciąć nożem laskę wanilii, wzdłuż bocznej krawędzi. Następnie rozchylamy laskę wanilii, aby była w miarę prosta i wyciągamy, za pomocą łyżki, ziarenka. Dodajemy do garnuszka szczyptę, ponieważ aromat z całej laski byłby zbyt mocny!

Na koniec dosypujemy 1 łyżkę wiórków kokosowych i mieszamy. Gotową masę odstawiamy i czekamy aż wystygnie. Układamy czekoladową masę na blaszce i wkładamy do zamrażalnika na ok. 4h. Na wierzch możemy dodać ulubionych owoców lub orzechów. Smacznego!

Blonde & Brunette