Okres jesienno-zimowy większości kojarzy się z chłodem, a co za tym idzie? Jemy więcej i bardziej tłusto. Tym razem nie musi tak być! Sałatki mogą być wartościowe, pożywne i sycące, a przy tym smaczne i nietuczące. Specyficznego smaku tej sałatce nadaje wędzona pierś z kurczaka. Potrawę można jeść w domu na obiad lub kolację, ale można także zabrać ją w pojemniku do pracy, szkoły czy na uczelnię.
Składniki:
– Ryż 2 torebki
– Papryka czerwona konserwowa 4 kawałki
– Kalafior 700 gram
– Pierś z kurczaka wędzona 300 gram
– Kukurydza konserwowa 1/2 puszki
– Szczypiorek 1/2 pęczka
– Jogurt naturalny 150 gram
– Sól
– Pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy go i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Kalafior dzielimy na różyczki, myjemy je i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy go i odstawiamy do ostygnięcia.
3. Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę i wrzucamy go do dużej miski. Paprykę konserwową kroimy w średniej wielkości kostkę i przekładamy ją do miski z kurczakiem. Do miski wsypujemy wcześniej ugotowany ryż i kalafior, kukurydzę oraz drobno posiekany szczypiorek.
4. Do miski z sałatką dokładamy jogurt naturalny, doprawiamy całość solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.