Wstajesz rano i pierwsze o czym myślisz, to aby zaparzyć kawę/herbatę i na szybkiego wrzucić coś do żołądka. To co zjesz z samego rana jest bardzo istotne, nie tylko ze względu na podaż energii której tak bardzo w ciągu dnia potrzebujesz. Chodzi również o dobre samopoczucie, którego nie zmącą problemy z układem trawiennym. Istnieją bowiem produkty, których lepiej nie jest na pusty żołądek, i to nie tylko z samego rana. Przecież zdarza się nam w ciągu dnia nie mieć czasu na obiad, tylko złapać coś na szybko – mniej lub bardziej zdrowego – gdy zaczyna nam głośno burczeć w żołądku. Nawet wtedy dobrze mieć w pamięci, czego pusty żołądek może nie znieść.
Lista produktów, których lepiej nie jeść przy pustym żołądku
Zapoznaj się listą i przekonaj się, co możesz zmienić na lepsze w swoich posiłkach.
1. Owoce cytrusowe
Dobrze popijać nimi pożywienie w trakcie posiłków, ale nie przed nimi. W cytrusach jest dużo kwasu owocowego, który podrażnia śluzówkę żołądka, czego skutkiem może być zgaga. Ale nie tylko, picie na czczo soku pomarańczowego u wrażliwych na działanie kwasów osób, może spowodować początek zapalenia błony śluzowej żołądka. Owoce cytrusowe wywołują często alergie, a spożywanie ich na pusty żołądek może potęgować przykre konsekwencje. Osoby przyjmujące leki na alergię oraz serce, powinny absolutnie wystrzegać się popijania leków sokiem z grejpfrutów, ponieważ zaburza on ich metabolizm i może dojść do zatrucia.
2. Banany
Banany znane są z wysokiej zawartości magnezu, który poprawia pracę serca, ale w nadmiarze może zaburzyć równowagę magnezowo- wapniową. Poza tym, te owoce są ciężkostrawne z powodu zawartości dużej ilości pektyn (podobnie jak gruszki).
3. Czosnek
Co prawda chyba tylko wybitni miłośnicy smaku i aromatu czosnku mają odwagę jeść go z samego rana na surowo, choć to nie jest najlepszy pomysł. Czosnek może wywoływać reakcje alergiczne o różnym natężeniu, a jedzenie go na pusty żołądek może skutkować podrażnieniem, niestrawnością, problemami ze zgagą, mdłościami i wymiotami. Surowy czosnek wzmaga również skurcze żołądka i działa wzdymająco, oraz powoduje specyficzny zapach nie tylko z ust, ale całego ciała.
4. Surowe warzywa
Mimo, że warzywa są bardzo zdrowymi produktami, których nie może zabraknąć w codziennym jadłospisie, jedzenie ich na czczo w postaci surowej nie jest zalecane. Surowe warzywa są ciężkostrawne a wydzielane przez nie kwasy mogą podrażniać żołądek. Żołądek trawi je powoli co stwarza korzystną sytuację dla wystąpienia zgagi. W dodatku jeszcze mniej sympatyczne konsekwencje może mieć skórka warzywa, która może zalegać w pustym żołądku i powodować mdłości.
5. Jogurt
Jedzenie jogurtu na pusty żołądek nie jest szkodliwe, ale pożyteczne bakterie nie mają szans na podróż po układzie trawiennym. W zetknięciu z dużą ilością agresywnego kwasu w pustym żołądku, bakterie po prostu zginą i nie będzie z nich żadnego pożytku. Jogurt dobrze jest spożywać jako zwieńczenie posiłku, aby bakterie miały szansę zadomowić się w jelitach.
6. Kawa
Co prawda nie da się jej zjeść – nie licząc formy cukierków kawowych- ale wlewanie jej na pusty żołądek może mieć przykre skutki. Zapewne wiele z nas popełnia ten grzech i kawę pije bez posiłku, a raczej w jego zastępstwie, na szybkiego. Picie kawy, szczególnie mocnego naparu, na czczo może działać drażniąco na żołądek, obciążać wątrobę i trzustkę. Notoryczne picie kawy w taki sposób, przyczynia się do stanu zapalnego błony śluzowej żołądka. Kawę pijcie, ale po posiłku.
7. Cukier i słodycze
Spożywanie dużych ilości słodkich rzeczy i obfite słodzenie kawy czy herbaty, powoduje nie tylko dostarczenie organizmowi pustych kalorii. Cukier jest szybko przyswajany przez organizm i działa na trzustkę, która nie jest w stanie wyprodukować wystarczającej ilości insuliny wcześnie rano. W efekcie wzmaga pracę, produkuje więcej insuliny a poziom cukru we krwi spada, przez co czujemy apatię i zmęczenie.
8. Zimne napoje
Woda z cytryną do dobry pomysł na rozruch z samego rana. Tyle że powinna mieć temperaturę przynajmniej pokojową. Sięgając po napoje zimne z lodówki, można zahamować proces trawienia przez obkurczenie naczyń krwionośnych, przez co pokarm będzie zalegał dłużej w żołądku.
źródło: Medical