Piernik z bakaliami i jabłkiem w polewie czekoladowej
Składniki:
Ciasto:
1 opakowanie Piernika Delecta
2 jabłka
3 jaja
175 ml wody
250 g oleju
Dekoracje:
1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta
50 g orzechów laskowych Bakalland
Czy może być lepszy wypiek na zimę niż piernik? Doskonały na Święta i na inne okazje, pełny aromatu i bakalii. Po prostu w te święta trzeba go przygotować!
Na początku nagrzewamy piernik do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Ciasto przyrządzamy według przepisu z opakowania. Do wysokiej miski wbijamy jaja, dodajemy wodę i olej, wsypujemy zawartość torebki, po czym miksujemy na najwyższych obrotach przez 4 minuty. Umyte i obrane jabłka kroimy na cieniutkie plasterki. ¾ jabłek dodajemy do ciasta, a ¼ zostawiamy do wyłożenia na wierzchu ciasta. Gotową masę przekładamy do keksówki, wykładamy pozostałymi plasterkami jabłka i pieczemy około 45-50 minut w nagrzanym piekarniku. Upieczone ciasto polewamy polewą i obsypujemy prażonymi na suchej patelni orzechami laskowymi.
Taki piernik można piec nie tylko od święta. Zawsze będzie znakomicie smakował z kubkiem kakao! 😉
Więcej świątecznych przepisów do znalezienia na https://delektujemy.pl/przepisy-na/boze-narodzenie/
Artykuł powstał we współpracy z Bakalland