Go to content

5 przepisów dla osób insulinoopornych i z chorobami tarczycy

Insulinooporność i choroby tarczycy dotykają coraz więcej osób. W temat promowania wiedzy na temat diety, która wspomaga leczenie wyżej wymienionych schorzeń włącza się wiele gwiazd, osób medialnych. Niektóre z nich wydają nawet książki na ten temat. Propozycji menu jest wiele, ale nie wszystkie są tak ciekawe, proste w przygotowaniu i ciekawe jak te, które stworzył szef kuchni warszawskiej restauracji PINK LOBSTER Jarek Walczyk.

Czytelniczki portalu miały już okazję zapoznać się z pierwszymi propozycjami mistrza kulinariów. Miejmy nadzieję, że też je wykorzystały i posmakowały we własnym wydaniu. Dziś kolejny zestaw dań dla tych, którzy muszą trzymać dietę, a mają zamiłowanie do znakomitego jedzenia.

Sprawdź pozostałe przepisy tutaj.

Przepisy

Grillowany tuńczyk z palonym ziemniakiem, musem z selera z jabłkiem i fasolką szparagową

Krem z groszku i szpinaku

Omlet z pieczarkami i papryką

Pieczona pierś z kurczaka z ziemniakami augratin i selera na musie kukurydzianym, skorzonerą i warzywami w cieście filo

Rukola z wędzonym łososiem, pomarańczą, grapefruit, awokado, jabłko, kukurydza, czerwona cebula, dresing z czerwonych pomarańczy, sweet chili

Czytaj dalej na następnej stronie

Fot. Materiały prasowe / Pink Lobster

1/5 Grillowany tuńczyk z palonym ziemniakiem, musem z selera z jabłkiem i fasolką szparagową

Stek z tuńczyka doprawiamy pieprzem, smarujemy olejem i pozostawiamy poza lodówką, by osiągnął temp. pokojową i grillujemy z obu stron tak, by w środku mięso było różowe. Seler gotujemy z jabłkiem w małej ilości mleka. Przecedzamy, miksujemy i przecieramy przez sito. Doprawiamy do smaku cytryną i solą. Ziemniaki młode gotujemy w wodzie, po ugotowaniu przecedzamy, układamy na papierze pergaminowym i zapiekamy w piekarniku przez kilka minut, a następnie opalarką opalamy tak, by skórka była czarna. Warzywa gotujemy w małej ilości wody, aby były chrupiące.

160 g stek z tuńczyka

1 szt. – seler średniej wielkości

½ szt. – jabłka

½ szt. kwiatu brokułu dzikiego

1 garść fasoli szparagowej

3 szt. – młodego ziemniaka

Do smaku – sól, pieprz

Krem z groszku i szpinaku Fot. Materiały prasowe / Pink Lobster

2/5 Krem z groszku i szpinaku

Groszek zielony gotujemy w wywarze warzywnym, a jak już jest miękki dodajemy szpinak, miętę. Miksujemy i dodajemy śmietanę.  Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy odrobinę oliwy szczypiorkowej.

Szczypior myjemy i osuszamy, przekładamy do Thermomix, zalewamy olejem 3 zboża i miksujemy na najwyższych obrotach 15 sekund. Następnie zmniejszmy na 3 poziom obrotów i ustawiamy temperaturę 60 *C. Po uzyskaniu tej temperatury przecedzamy przez gazę.

1 szklanka – zielonego groszku

1 duża garść szpinaku

1 szklanka – wywaru warzywnego

1/3 szklanki – śmietany 12%

Mięta do smaku

1 łyżeczka oliwy szczypiorkowej

Do smaku – sól, pieprz

Omlet z pieczarkami i papryką Fot. Materiały prasowe / Pink Lobster

3/5 Omlet z pieczarkami i papryką

Jajka rozbijamy na puszystą pianę, doprawiamy do smaku. Pieczarkę myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju 3 zboża, następnie dodajemy część pieczarek i paprykę pokrojoną w kostkę (jeżeli chcemy usunąć skórkę z papryki, paprykę pieczemy w piekarniku na najwyższej temp., a następnie ściągamy skórkę). Wlewamy do warzyw masę jajeczną i podważamy łyżką naszą masę jajeczną z warzywami, by jej płynna część podpłynęła pod ścięte jajka. Możemy omlet odwrócić lub wstawić na chwilę do piekarnika na opcję grillowania. Na końcu dodajemy kilka świeżych plastrów pieczarki, która na surowo jest dobra do zjedzenia.

3 szt. – jaja

2 szt. – pieczarka świeża

½ szt. – cebula biała

1/3 szt. – papryki (kolor dowolny)

1 łyżka oleju 3 zboża

Sól, pieprz do smaku

Pieczona pierś z kurczaka z ziemniakami augratin i selera na musie kukurydzianym, skorzonerą i warzywami w cieście filo Fot. Materiały prasowe / Pink Lobster

4/5 Pieczona pierś z kurczaka z ziemniakami augratin i selera na musie kukurydzianym, skorzonerą i warzywami w cieście filo

Pierś z kurczak oczyszczamy z błon, doprawiamy solą, pieprzem i skórką z limony. Obsmażamy kilka sekund z każdej strony i pieczemy w temp. 160*C do uzyskania w środku 72*C. Ziemniaki i seler kroimy na tarce w cienkie plastry, dodajemy sól, pieprz. Następnie dodajemy śmietanę i dobrze mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem pergaminowym i formujemy na grubość 3 cm –  po dociśnięciu dłonią ziemniaków z selerem powinna ukazać się śmietan. Pieczemy w temp. 140*C do miękkości (około 25 minut). Kukurydzę z puszki odcedzamy i gotujemy w mleku kokosowym ze skorzonerą (którą wyjmujemy, jak będzie chrupiąca), z dodatkiem świeżego chili. Po ugotowaniu kukurydzy, miksujemy i przecieramy przez sito.  Seler naciowy, marchew, seler korzeń oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Kroimy w paski, mieszamy z pokrojonym, świeżym szpinakiem, pietruszką posiekaną i zawijamy w ciasto filo. Smażymy w głębokim tłuszczu w temp. 170*C na złoty kolor. Następnie wyjmujemy, kładziemy na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Skorzonerę ugotowaną przekładamy do kurczaka i razem pieczemy. Prażoną kaszę gryczaną można łato przygotować, a mianowicie wrzucamy kaszę do oleju o temp. 170*C i smażymy kilka sekund. Wyciągamy sitkiem na ręcznik papierowy.

1 szt. – piersi z kurczaka (130 g)

1 szt. – limony

3 szt. – małe ziemniaka

1 szt.  – średni seler

½ szklanki – śmietany 18%

1 szklanka – kukurydzy

1/3 szklanki – mleka kokosowego

1 szt. – skorzonery

Ciasto filo

½ szt. selera korzennego

2 łodygi – selera naciowego

1 szt. – marchwi

Kilka gałązek pietruszki nać

Garść szpinaku baby

1 szklanka – oleju 3 zboża

1/3 szklanki – kaszy gryczanej

Do smaku – sól, pieprz

Rukola z wędzonym łososiem, pomarańczą, grapefruit, awokado, jabłko, kukurydza, czerwona cebula, dresing z czerwonych pomarańczy, sweet chili Fot. Materiały prasowe / Pink Lobster

5/5 Rukola z wędzonym łososiem, pomarańczą, grapefruit, awokado, jabłko, kukurydza, czerwona cebula, dresing z czerwonych pomarańczy, sweet chili

Rukolę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, pomarańcze i grejpfruta filetujemy (usuwamy skórę i wycinamy filety spomiędzy błon). Łososia kroimy w cienkie plastry. Awokado i cebulę obieramy i również kroimy w plastry. Do sałatki dodajemy kukurydzę i cząstki jabłek. Wszystkie składniki układamy na talerzu i dodajemy sos winegret z czerwoną pomarańczą i chili lub w misce delikatnie mieszamy wszystkie składni z dresingiem winegret z czerwoną pomarańczą.

Dresing winegret – do soku z ½ szt. cytryny dodajemy musztardę na czubku łyżeczki, odrobinę miodu, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy trzepaczką lub blenderem i powoli dodajemy oliwę z oliwek lub polski olej 3 zboża. Na koniec dodajemy miąższ z czerwonych pomarańczy i dobrze miksujemy.

2 garści sałaty rukoli

2 plastry wędzonego łososia na zimno

½ szt. – pomarańcza

½ szt. – grapefruit

¼ szt. – awokado Hass

1/3 szt. – jabłko

¼ szt. – cebuli czerwonej

Garść kukurydzy

50 ml – dresing winegret

½ szt. – czerwonego pomarańcza

Pietruszka nać do smaku