Budyń z ryżu Białego marki Britta z jabłkiem to przykład smacznego i pełnowartościowego deseru.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu białego marki Britta
- 3 szklanki mleka
- sól
- 3 dag masła
- 2 jaja
- 0,5 szklanki cukru
- 4 duże winne jabłka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 10 dag rodzynków
- masło i tarta bułka do formy
- syrop owocowy lub śmietana do polania
Wykonanie:
Ryż z dodatkiem mleka, masła i szczyptą soli gotować ok. 15 min w szybkowarze. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać cukier waniliowy, rodzynki, wymieszać z ryżem i z oczyszczonymi, pokrojonymi w cienkie plasterki jabłkami. Z białek ubić sztywną pianę, ostrożnie wymieszać z masą. Formę budyniową wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką, napełnić masą, przykryć, wstawić do szybkowaru, do którego wlać 1-2 szklanki wody. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 12-15 minut od momentu „zagotowania”. Następnie szybkowar otworzyć, okroić nożem formę budyniową, masę wyłożyć na okrągły półmisek i polać syropem owocowym lub śmietaną.
Aby zapoznać się z pełnym asortymentem niezwykle smakowitych i wszechstronnych produktów marki Britta zapraszamy na stronę: www.britta.pl oraz na fanpage: www.facebook.com/HalinaiBrittaNaTropieDobregoSmaku.