Wiadomości

Już 28.03. II Festiwal taneczny „O cętkę Rysia” na Kocierzu!

Redakcja
Redakcja
5 marca 2020
Fot. iStock
 

Festiwal taneczny „O cętkę Rysia” na Kocierzu! To pierwszy festiwal taneczny przyjmujący zespoły w kategorii ZUMBA!

Dla kogo nasz festiwal?

Dla każdego! Zapraszamy dzieciaki od 4 roku życia. Granica górna? Nie istnieje!

W konkursie mogą brać udział podopieczni domów kultury, prywatnych szkół tanecznych i fitnessowych, stowarzyszeń, szkół podstawowych i ponadpodstawowych, niepublicznych szkół tanecznych.

Prezentacje będą oceniane przez jury w następujących kategoriach : Jazz i Taniec współczesny/Hip Hop/ Show Dance/Zumb

W jakich kategoriach wiekowych można wziąć udział?

SOLO

Solo 4-6 lat

Solo 7-9 lat

Solo 10-12 lat

Solo 13-15 lat

Solo Open 16lat i powyżej

DUET

Duet 4-6 lat

Duet 7-9 lat

Duet 10-12 lat

Duet 13-15 lat

Duet Open 16lat i powyżej

ZESPOŁY

Zespół 4-6 lat

Zespół 7-9 lat

Zespół 10-12 lat

Zespół 13-15 lat

Zespół Open 16lat i powyżej

Soliści, duety i zespoły w każdej kategorii prezentują jeden układ taneczny do 4,0 minut.

Warunki uczestnictwa

Warunkiem uczestnictwa w konkursie tanecznym jest wypełnienie i odesłanie karty zgłoszenia wraz z potwierdzeniem przelewu na adres mail: [email protected], wpłacenie akredytacji w terminie do 19 marca 2020, oraz przesłanie podkładów muzycznych, w terminie do 19.03.2020, w formacie pliku mp3, na adres: [email protected] W treści maila proszę podać: kat. taneczna – kat. wiekowa – nazwa szkoły – imię i nazwisko – tytuł prezentacji

Wpłata akredytacji, w wysokości:

solo: 40 zł

duet: 60 zł

zespół: 10 zł za osobę

Więcej informacji znajdziecie na stronie: www.kocierz.pl/festiwal-taneczny-o-cetke-rysia


Wiadomości

Kto nie kocha czekolady? A gdyby tak znaleźć jeszcze więcej powodów, by zjeść kosteczkę…?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
6 marca 2020
czekolada - gorzka, deserowa, do picia na gorąco
Fot. skynesher/iStock
 

Czekolada – dla wielu ludzi słodycz idealna. Tabliczka pachnącej czekolady, słodkiej lub gorzkiej, często z różnymi dodatkami, traktowana jest jako pierwsza pomoc podczas gorszego dnia, oraz zastrzyk szybkiej energii. Trudno opanować chęć na odrobinę słodyczy i rzadko kiedy kończy się na jednej kostce – jej miłośnicy potrafią zjeść na raz całą tabliczkę! Dlaczego tak bardzo kochamy czekoladę i nie potrafimy się jej oprzeć?

Czekolada gorzka, deserowa, czy mleczna?

Czekolada wytwarzana jest przede wszystkim z miazgi kakaowej oraz tłuszczu kakaowego. Dobrej jakości czekolady zawierają od 70% wzwyż kakao w swoim składzie, a mleczna i biała mają znacznie mniej kakao niż ciemna – najczęściej około 33%.

Gorzka czekolada – w jej składzie znajduje się przede wszystkim miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy i cukier. Zawiera co najmniej 70% miazgi kakaowej.
Czekolada deserowa – jest bardziej słodka od czekolady gorzkiej, ponieważ zawiera od 30 do 75% miazgi kakaowej, pozostałe składniki to tłuszcz kakaowy, cukier i dodatki.
Mleczna – łagodna i słodsza w smaku. Zawartość miazgi kakaowej w składzie mlecznej czekolady nie przekracza 50%.
Biała czekoladaw najlepszych białych czekoladach znajdziemy maksymalnie 33% masła kakaowego, ale zazwyczaj znacznie mniej,
Kuwerturazawiera nie mniej niż 35% suchej masy kakaowej, otrzymuje się ją z wyrobów kakaowych i cukrów. Nie jest traktowana ściśle jako czekolada, a raczej produkt wykorzystywany do przygotowania polewy czekoladowej.

Na to, czy dana słodycz jest czekoladą, czy raczej wyrobem czekoladopodobnym, wpływa nie jej smak, ale ilość kakao w składzie. A co do składu – najlepiej, by nie było w nim dodatków takich jak olej palmowy czy syrop glukozowo-fruktozowy.

czekolada - gorzka, deserowa, do picia gorąca

Fot. apomares/iStock

Czekolada gorzka – wartości odżywcze

Gorzkie czekolady, dzięki wysokiej zawartości kakao (70% i więcej), dostarczają wielu cennych składników odżywczych. Znajdziemy w ich składzie takie substancje jak: białko, magnez, żelazo, potas, cynk, miedź, mangan, niacyna, flawonoidy, teobromina, błonnik, antyoksydanty, fenylotylamina, witaminy A, E i z grupy B, kwasy omega-6. Gorzka czekolada nie jest tucząca – jedna kostka dostarcza około 30 kcal. Przy jej pozytywnym wpływie na zdrowie, zdecydowanie warto po nią sięgać. Im więcej kakao, tym większe zalety dla zdrowia i urody, jeśli więc najdzie nas ochota na czekoladę, warto wybierać właśnie gorzką.

Czekolada – właściwości dla zdrowia

Nie wspominając już o smaku, wysoka zawartość kakao w czekoladzie ma wiele właściwości dla zdrowia, o których warto wiedzieć. Aby naprawdę służyła zdrowiu, dzienna porcja ciemnej czekolady (70% kakao) nie powinna przekraczać 2-3 kostek.

Czekolada hamuje kaszel

Teobromina obecna w kakao, wpływa na pracę nerwu błędnego, który odpowiada za odruch kaszlu. Naukowcy uważają, że ciemna czekolada hamuje kaszel, choć nie leczy jego przyczyny. Można ją jako doraźną pomoc, a leczenie uporczywego kaszlu skonsultować z lekarzem lub farmaceutą.

czekolada - gorzka, deserowa, do picia gorąca

Fot. wmaster890/iStock

Łagodzi nerwy

Ciemna czekolada obfituje w dobrej jakości węglowodany, żelazo, potas i magnez, dzięki którym nie tylko dodaje dobrej energii, ale wpływa na układ nerwowy. Magnez  koi nerwy i podnosi sprawność intelektualną, pobudza umysł do pracy. To naturalny „antydepresant”, który dzięki fenylotylaminie  podnosi produkcję serotoniny, odpowiedzialnej za dobry nastrój.

Gorzka czekolada na odchudzanie

Gorzka czekolada pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Nie tylko przyspiesza metabolizm, ale gwarantuje uczucie sytości, dzięki czemu po zjedzeniu kostki zdrowej, gorzkiej czekolady, mija nas ochota na podjadanie czegoś innego, znacznie mniej zdrowego. Wynika to z faktu, że gorzka czekolada ma dość niski indeks glikemiczny, więc po jej zjedzeniu poziom glukozy we krwi wzrasta powoli, ograniczając napady głodu. Warto przy tym jeszcze wspomnieć, że pozytywnie wpływa na nastrój, co podczas diety bywa dość trudny do utrzymania.

Chroni serce

Gorzka czekolada obniża ryzyko rozwoju chorób serca. Zdaniem włoskich naukowców, regularne sięganie po gorzką czekoladę może redukować stany zapalne łączone z chorobami serca. Flawonoidy w niej obecne działają przeciwzakrzepowo, chroniąc układ krwionośny oraz serce przed chorobami.

czekolada - gorzka, deserowa, do picia gorąca

Fot. Eva-Katalin/iStock

Gorzka czekolada wzmacnia zęby

Sięganie po gorzką czekoladę zmniejsza ryzyko próchnicy, dzięki zawartości teobrominy. Ten alkaloid obecny w kakao wzmacnia szkliwo, a tanina utrudnia bakteriom przyklejanie się do powierzchni zębów. Flawonoidy hamują powstawanie niebezpiecznych kwasów, a polifenole zapobiegają infekcjom dziąseł i powstawaniu próchnicy.

Poza tymi zaletami, naukowcy udowodnili również, że flawonoidy, których w gorzkiej czekoladzie nie brakuje,  wpływają na zahamowanie rozwoju komórek nowotworowych, ułatwiają przepływ krwi do mózgu, a także chronią skórę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym.

Gorąca czekolada do picia 

Gorąca czekolada do picia to napój, po który z chętnie sięgamy w chłodne dni. Cudownie rozgrzewa, a swoim zapachem szybko relaksuje i poprawia humor. Najczęściej do kubków trafia gorąca czekolada do picia z gotowych opakowań. Wystarczy zalać wodą lub mlekiem i gotowe. Jednak nie jest to najzdrowszy wybór. W gotowych produktach znajdziemy mnóstwo cukru, sztucznych aromatów i  barwników, w dodatku nie brakuje w nich niepotrzebnych kalorii. Samodzielne przygotowanie w domu kubka czekolady do picia nie jest bardzo czasochłonne, a  w efekcie uzyskamy napój nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Sięgnięcie po naturalne kakao lub gorzką czekoladę oraz mleko, da napój gęsty i kremowy, zawierający sporą dawkę dobrych dla zdrowia substancji. Zamiast cukru, napój można dosłodzić miodem, melasą, syropem klonowym. Głębię smaku i aromatu można uzyskać, dodając do napoju chili, cynamonu, kardamonu lub gałki muszkatołowej, wanilię lub imbir.

czekolada - gorzka, deserowa, do picia gorąca

Fot. burakkarademir/iStock

Gorąca czekolada do picia – prosty przepis

  • pół tabliczki gorzkiej czekolady,
  • pół szklanki mleka,
  • do smaku przyprawy i miód /cukier lub inny słodzik

Wystarczy mocno podgrzać mleko i dodać do niego połamaną czekoladę. Miksturę podgrzewa się aż do zagotowania i zdejmuje z ognia. Dopiero teraz przyszedł czas na dosłodzenie i dodanie odpowiednich przypraw, jeśli ktoś lubi takie rozwiązania.

Kto nie powinien sięgać po czekoladę?

Czekolada, mimo wielu niepodważalnych zalet, nie jest polecana każdemu. Zdecydowanie nie przysłuży się osobom o wrażliwym układzie trawiennym, ponieważ może wywoływać zgagę i zaparcia. Chorzy na cukrzycę, osoby z chorobami nerek i pęcherza moczowego, również powinny jej unikać. Wiadomo także, że czekolada może wywoływać ataki migreny oraz jest zaliczana do jednych z najczęstszych alergenów.


źródło:  www.healthline.com, www.medicalnewstoday.com 


Zobacz także

Rusza 9 edycja kampanii DOTYKAM=WYGRYWAM 2020

Ostrzeżenie meteorologiczne: upały w całej Polsce. Sprawdź, co robić (12.06.2019)

Zmieniajmy dziecięce szpitale na dobre – Fundacja K.I.D.S. chce wprowadzić pierwszy tak zaawansowany System Zdalnej Opieki w Polsce