Jedni zabraniają pić kawę, bo szkodzi naszemu zdrowiu i źle wpływa na nasz organizm, inni wręcz przeciwnie – zalecają, by pić nawet cztery filiżanki dziennie, bo zawiera wiele antyoksydantów oraz chroni przed depresją. My kochamy zapach i smak świeżo zaparzonej kawy! Nie wyobrażamy sobie poranka bez filiżanki ulubionego rodzaju, który stał się już codziennym rytuałem. Dlatego zakochałyśmy się w nowym trendzie #roselatte. Nie dość, że różowy kolor kawy wygląda fantastycznie, to jeszcze pysznie smakuje! Koniecznie wypróbuj.
Na pierwszy rzut oka myślisz, że różowy kolor powstaje przy użyciu sztucznych barwników. Nic z tych rzeczy. To zasługa buraka. Co, brzmi mało atrakcyjnie? Spokojnie. Jego smak nie jest w ogóle wyczuwalny. Zobacz, jak ją przygotować.
Aby zrobić różową latte, potrzebujesz: 2 łyżek soku z buraka, 2 łyżek wrzątku, 1/4 łyżeczki pasty waniliowej (możesz ją przygotować także w domu), 150 ml mleka migdałowego, 1 łyżki oleju kokosowego, 1 i 1/2 łyżki wody różanej.
Wymieszaj wszystkie składniki poza mlekiem. Zaparz ulubioną kawę i wymieszaj z powstałym napojem. Spień mleko i dodaj je na samym końcu. Dla jeszcze bardziej spektakularnego efektu możesz udekorować np. jadalnymi płatkami róży.
Post udostępniony przez MelanieeeOrvis (@melanieeeorvis)
Przepis na pastę waniliową:
Potrzebujesz 3 lasek wanilii, 200 ml wody i 100 g cukru trzcinowego.
Wodę z cukrem gotuj w rondelku na małym ogniu przez ok. 10 minut, doprowadzając do wrzenia. Dodaj drobno pokrojoną wanilię i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Po tym czasie zblenduj i przelej do słoiczka.
O byciu rodzicem powiedziano już chyba wszystko. W księgarni znajdziecie mnóstwo poradników dotyczących wychowywania dzieci, w Internecie powstało tysiące blogów parentingowych. W sprawie dzieci (zwłaszcza cudzych), każdy ma swoje zdanie, pomysły i metody
Czemu zatem nie sięgnąć po kilka myśli o rodzicielstwie autorstwa uznanych pisarzy? Przed wami 12 cytatów dotyczących wychowania dzieci i relacji dziecko – rodzic.
Jeśli dotychczas na hasło „wegański” uśmiechałeś się tylko pod nosem, to pora, żebyś spróbował kilku wegańskich przysmaków. Może nie rzucisz nagle schabowym i o grillowanych filetach z kurczaka nie zapomnisz od razu, ale nie zamierzamy cię do tego namawiać. Jedno jest pewne, choć często wydaje się nam, że „wege” to przysłowiowa zupa z kapusty, w rzeczywistości smakołyki przeznaczone dla wegan, potrafią zaskoczyć… i mile połechtać podniebienie.
Wege dla mięsoluba
Przede wszystkim warto podkreślić, że niektóre wegańskie przysmaki i produkty doskonale sprawdzą się, jako zamienniki w tradycyjnej kuchni. Znajdziecie wśród nich majonez, który świetnie smakuje, ale jest mniej kaloryczny, produkty genialne dla osób wrażliwych i ze skłonnościami do alergii, produkty i przetwory bez glutenu, laktozy, jajek, soi. Zobaczcie sami.
Sery Verys
Dla kogo?
Pozbawiony jakichkolwiek alergenów wegańskie sery Verys nadają się dla wszystkich – dorosłych i dzieci, którzy dbają o zdrową, lekką dietę. Świetne zastąpią nabiał osobom z nietolerancją laktozy.
Kulinarne zastosowanie
To klasyczne sery o kremowym delikatnym smaku nadające się do spożywania na zimno, jak i na ciepło, a także do zapiekania. Występują w kilku wersjach: alternatywa dla mozzarelli klasycznej, mozzarelli z kurkumą, kremowych serów do smarowania oraz serów pleśniowych z algami nori i ulva. Dostępne są również w plastrach: z bazylią i typu cheddar.
Receptura
Podstawą jest „mleko” z pełnoziarnistego kiełkującego ryżu „Biosurice” – ziarna ryżu są poddane procesowi kiełkowania w wodzie pochodzącej z parku krajobrazowego Lessina w północnych Włoszech . W ten sposób uzyskuje się substancję o właściwościach odżywczych (białka, witaminy, aminokwasy) zbliżonych do mleka matki.
Ryż pochodzi z certyfikowanych upraw biologicznych w Piemoncie, bez OGM.
Alternatywa roślinna dla mozzarelli wędzonej, z kurkumą – włoski ser wegański typu mozzarella, z dodatkiem kurkumy, na bazie kiełkującego pełnoziarnistego ryżu marki Verys.
Alternatywa roślinna dla mozzarelli klasycznej – włoski ser wegański typu mozzarella na bazie kiełkującego pełnoziarnistego ryżu marki Verys.
100% składniki roślinne – bez laktozy – bez jajek – bez OMG – bez soi – bez glutenu – bez cholesterolu – bez konserwantów – bez barwników – ryżtylko z upraw włoskich.
Ser typu mozzarella, świetnie nadaje się do jedzenia na surowo, np. do klasycznej włoskiej sałatki Caprese, do kanapek, a także na ciepło, do zapiekania, do pizzy, itp. Receptura jest opatentowana przez producenta.
Pozbawiony alergenów wegański ser marki Verys jest propozycją dla wszystkich, dorosłych i dzieci.
Ser wegański kremowy z dodatkiem alg świetnie nadaje się do smarowania, np. do kanapek, przekąsek, zarówno w wersji surowej, jak i na ciepło, do zapiekania, itp. Receptura jest opatentowana przez producenta.
Czekolady Amedei
Są słodkości, których po prostu trzeba w życiu spróbować. Amedei, to prawdziwa wirtuozeria w świecie słodkości dla wegan. Czekolady Amedei posiadają certyfikat koszerności, są bezglutenowe.
Cały proces wytwarzania odbywa się w cyklu zamkniętym – czyli od ziarna do tabliczki czekolady. Słodzone cukrem trzcinowym, bez dodatków lecytyny sojowej, bezglutenowe, nie zawierają barwników ani sztucznych aromatów.
Kremowy, delikatny i pyszny.
Nie zawiera jaj, glutenu, świetny dla osób na diecie ze względu na fakt, że posiada 30% mniej tłuszczów niż majonez klasyczny.
Keczup BIO bez cukru, z octem jabłkowym, wege, bezglutenowy.
* Produkty z certyfikowanych upraw ekologicznych.
Wartości odżywcze na 100g
Kalorie: 78 Kcal/329 kJ, Tłuszcze: 0,1 g, w tym tłuszcze nasycone: 0 g, Węglowodany: 18g, w tym cukry: 5g, Białka: 1,7g, Sól: 1,3g
Jedyny taki keczup, smak podkreśla dodatek octu balsamicznego.