Lifestyle

Różowa kawa? Kobiety ją pokochały! Sprawdźcie, jak ją przygotować

Redakcja
Redakcja
8 marca 2017
Fot. Screen Instagram / vvnightingale
 

Jedni zabraniają pić kawę, bo szkodzi naszemu zdrowiu i źle wpływa na nasz organizm, inni wręcz przeciwnie – zalecają, by pić nawet cztery filiżanki dziennie, bo zawiera wiele antyoksydantów oraz chroni przed depresją. My kochamy zapach i smak świeżo zaparzonej kawy! Nie wyobrażamy sobie poranka bez filiżanki ulubionego rodzaju, który stał się już codziennym rytuałem. Dlatego zakochałyśmy się w nowym trendzie #roselatte. Nie dość, że różowy kolor kawy wygląda fantastycznie, to jeszcze pysznie smakuje! Koniecznie wypróbuj.

 

Pink to make the boys wink 💕 #roselatte #pink

Post udostępniony przez George (@georginalettice)

Na pierwszy rzut oka myślisz, że różowy kolor powstaje przy użyciu sztucznych barwników. Nic z tych rzeczy. To zasługa buraka. Co, brzmi mało atrakcyjnie? Spokojnie. Jego smak nie jest w ogóle wyczuwalny. Zobacz, jak ją przygotować.  

Aby zrobić różową latte, potrzebujesz: 2 łyżek soku z buraka, 2 łyżek wrzątku, 1/4 łyżeczki pasty waniliowej (możesz ją przygotować także w domu), 150 ml mleka migdałowego, 1 łyżki oleju kokosowego, 1 i 1/2 łyżki wody różanej.

Wymieszaj wszystkie składniki poza mlekiem. Zaparz ulubioną kawę i wymieszaj z powstałym napojem. Spień mleko i dodaj je na samym końcu. Dla jeszcze bardziej spektakularnego efektu możesz udekorować np. jadalnymi płatkami róży.

 

Rose latte from AIDA Shoreditch #aida #aidashoreditch #roselatte #london #shoreditch

Post udostępniony przez MelanieeeOrvis (@melanieeeorvis)

Przepis na pastę waniliową:

Potrzebujesz 3 lasek wanilii, 200 ml wody i 100 g cukru trzcinowego.

Wodę z cukrem gotuj w rondelku na małym ogniu przez ok. 10 minut, doprowadzając do wrzenia. Dodaj drobno pokrojoną wanilię i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Po tym czasie zblenduj i przelej do słoiczka.


 

Źródło: gotujwstylueko.pl, joy.pl


Lifestyle

12 cytatów o rodzicielstwie, autorstwa wybitnych pisarzy

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
8 marca 2017
Fot. iStock/Nadezhda1906
Następny

O byciu rodzicem powiedziano już chyba wszystko. W księgarni znajdziecie mnóstwo poradników dotyczących wychowywania dzieci, w Internecie powstało tysiące blogów parentingowych. W sprawie dzieci (zwłaszcza cudzych), każdy ma swoje zdanie, pomysły i metody

Czemu zatem nie sięgnąć po kilka myśli o rodzicielstwie autorstwa uznanych pisarzy? Przed wami 12 cytatów dotyczących wychowania dzieci i relacji dziecko – rodzic.

Lifestyle

Tych wegańskich produktów powinien spróbować każdy mięsożerca

Hanna Szczygieł
Hanna Szczygieł
8 marca 2017
Fot. iStock / ehaurylik

Jeśli dotychczas na hasło „wegański” uśmiechałeś się tylko pod nosem, to pora, żebyś spróbował kilku wegańskich przysmaków. Może nie rzucisz nagle schabowym i o grillowanych filetach z kurczaka nie zapomnisz od razu, ale nie zamierzamy cię do tego namawiać. Jedno jest pewne, choć często wydaje się nam, że „wege” to przysłowiowa zupa z kapusty, w rzeczywistości smakołyki przeznaczone dla wegan, potrafią zaskoczyć… i mile połechtać podniebienie.

Wege dla mięsoluba

WEGE SMAKI

Przede wszystkim warto podkreślić, że niektóre wegańskie przysmaki i produkty doskonale sprawdzą się, jako zamienniki w tradycyjnej kuchni. Znajdziecie wśród nich majonez, który świetnie smakuje, ale jest mniej kaloryczny, produkty genialne dla osób wrażliwych i ze skłonnościami do alergii, produkty i przetwory bez glutenu, laktozy, jajek, soi. Zobaczcie sami.

WEGE SMAKI (1)sery

Sery Verys

Dla kogo?

Pozbawiony jakichkolwiek alergenów wegańskie sery Verys nadają się dla wszystkich –  dorosłych i dzieci, którzy dbają o zdrową, lekką dietę. Świetne zastąpią nabiał osobom z nietolerancją laktozy.

Kulinarne zastosowanie

To klasyczne sery o kremowym delikatnym smaku nadające się do spożywania na zimno, jak i na ciepło, a także do zapiekania. Występują w kilku wersjach: alternatywa dla mozzarelli klasycznej, mozzarelli z kurkumą, kremowych serów do smarowania oraz serów pleśniowych z algami nori i ulva. Dostępne są również w plastrach: z bazylią i typu cheddar.

Receptura

Podstawą jest „mleko” z pełnoziarnistego kiełkującego ryżu „Biosurice” – ziarna ryżu są poddane procesowi kiełkowania w wodzie pochodzącej z parku krajobrazowego Lessina w północnych Włoszech . W ten sposób uzyskuje się substancję o właściwościach odżywczych (białka, witaminy, aminokwasy) zbliżonych do mleka matki.
Ryż pochodzi z certyfikowanych upraw biologicznych w Piemoncie, bez OGM.

Verde etykieta PL_2 Fume etykieta PL_2 Chicca etykieta PL_2

Alternatywa dla serów wędzonych z kurkumą z brązowego ryżu marki Verys

Alternatywa roślinna dla mozzarelli wędzonej, z kurkumą – włoski ser wegański typu mozzarella, z dodatkiem kurkumy, na bazie kiełkującego pełnoziarnistego ryżu marki Verys.

Alternatywa dla mozzarelli z brązowego ryżu marki Verys, czyli Roślinny ser wegański typu mozzarella

Alternatywa roślinna dla mozzarelli klasycznej – włoski ser wegański typu mozzarella na bazie kiełkującego pełnoziarnistego ryżu marki Verys.

100% składniki roślinne – bez laktozy – bez jajek – bez OMG – bez soi – bez glutenu – bez cholesterolu – bez konserwantów – bez barwników – ryżtylko z upraw włoskich.

Ser typu mozzarella, świetnie nadaje się do jedzenia na surowo, np. do klasycznej włoskiej sałatki Caprese, do kanapek, a także na ciepło, do zapiekania, do pizzy, itp. Receptura jest opatentowana przez producenta.

Pozbawiony alergenów wegański ser marki Verys jest propozycją dla wszystkich, dorosłych i dzieci.

Alternatywa dla serów pleśniowych z brązowego ryżu marki Verys – Roślinny ser wegański typu pleśniowego.

Ser wegański kremowy z dodatkiem alg świetnie nadaje się do smarowania, np. do kanapek, przekąsek, zarówno w wersji surowej, jak i na ciepło, do zapiekania, itp. Receptura jest opatentowana przez producenta.

 

WEGE-SLODYCZE

Czekolady Amedei

Są słodkości, których po prostu trzeba w życiu spróbować. Amedei, to prawdziwa wirtuozeria w świecie słodkości dla wegan. Czekolady Amedei posiadają certyfikat koszerności, są bezglutenowe.

Cały proces wytwarzania odbywa się w cyklu zamkniętym – czyli od ziarna do tabliczki czekolady. Słodzone cukrem trzcinowym, bez dodatków lecytyny sojowej, bezglutenowe, nie zawierają barwników ani sztucznych aromatów.

 big_TOSCANO_BLACK_63_  big_FONDENTE_MANDORLE  big_VENEZUELA
Toscano Black 63%- czekolada gorzka 63% Czekolada Gorzka z Migdałami CRU Venezuela – czekolada gorzka 70%

 

Dodatki

WEGEDODATKI

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Majonez wegański ryżowy marka Natura e’ Piacere

Kremowy, delikatny i pyszny.
Nie zawiera jaj, glutenu, świetny dla osób na diecie ze względu na fakt, że posiada 30% mniej tłuszczów niż majonez klasyczny.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Keczup wegański bez cukru marki Natura e’ Piacere

Keczup BIO bez cukru, z octem jabłkowym, wege, bezglutenowy.

* Produkty z certyfikowanych upraw ekologicznych.

Wartości odżywcze na 100g
Kalorie: 78 Kcal/329 kJ, Tłuszcze: 0,1 g, w tym tłuszcze nasycone: 0 g, Węglowodany: 18g, w tym cukry: 5g, Białka: 1,7g, Sól: 1,3g

Jedyny taki keczup, smak podkreśla dodatek octu balsamicznego.

Pesto wegańskie marki Natura e’ Piacere

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Nie zawiera sera, pesto to klasyczny sos na bazie bazylii do makaronu, ale i do kanapek, sałatek, czy innych dań.

Wypróbujcie koniecznie. Naprawdę nie musicie od razu zmieniać swoich preferencji, ale jeśli można jeść smaczniej, zdrowiej… to dlaczego nie?

Najlepsze wege-smaki znajdziecie w delikatesachapi food logo

sklep.kuchnia-wloska.com.pl

 


Zobacz także

Być wystarczająco dobrym – tylko tyle musimy. Nie warto gonić za perfekcjonizmem

„Nic nie jest czarno – białe, a gdy jest zbyt łatwo, to jednocześnie jest zbyt nudno”. Akcja „Mama, znaczy piękna”

W naszym małżeństwie jest nas troje: ja, on i jego DDA. Czego nauczyłam się o mężczyźnie, którego matka piła