Lifestyle

Koronawirus w końcu stanie się historią, nie nakręcajmy spirali strachu. Nauczmy się żyć inaczej, dbajmy o siebie i o najbliższych

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
19 października 2020
Fot. iStock/eclipse_images
 

Zaczęło się szaleństwo. Kanały informacyjne prześcigają się w podawaniu informacji na temat liczby chorych, liczby zajętych łóżek w szpitalach, liczby respiratorów. Kolejny rekord zakażeń”, Tak źle jeszcze nie było”, Dramat w szpitalu” – krzyczą na czerwono paski u dołu ekranu i tytuły artykułów największych portali internetowych. Żyjemy w samonapędzającej się spirali strachu. Wydaje się, że jedyne co nam zostało, to poddać się jej, na bieżąco śledzić informacje i magazynować papier toaletowy czy makaron. Jednak nie. Możemy i powinniśmy żyć teraz inaczej.

Po pierwsze, nie śledźmy codziennie danych z Ministerstwa Zdrowia, nie włączajmy telewizora tylko po to, by słuchać ile osób umarło z powodu COVID -19, albo że szpitale są w dramatycznej sytuacji, a Stadion Narodowy w Warszawie zapełnią łóżka dla chorych. Te informacje po prostu nie są nam aż tak potrzebne, a nie wpływają pozytywnie na nasze samopoczucie. Wprowadzają jeszcze większy niepokój, lęk. Niektórzy z nas z czasem zupełnie na nie zobojętnieją, inni popadną w paranoję. Media nie sprzyjają zachowaniu przez nas równowagi psychicznej serwując nam coraz więcej dramatu, a coraz mniej zdrowego rozsądku w postaci opinii ekspertów.

Po drugie, nośmy maseczki i zachowujmy dystans społeczny. Zdarzyło się nam żyć w czasach pandemii, nie mamy na to wpływu. Mamy za to wpływ na własne decyzje, na życie naszych dzieci. Czy naprawdę musimy spędzać sobotę w galerii handlowej? Czy musimy spotykać się ze znajomymi, którzy dawno już nie pamiętają jak ma na imię nasz mąż albo partner?…Wykorzystajmy ten czas na to, by być bliżej tych, z którymi żyjemy na co dzień. I choć pewnie niektórym  z nas wydaje się, że już bliżej być się nie da, to nie o bliskość fizyczną tu chodzi… Po za tym – zajmijmy się w końcu sobą… Joga, medytacja, choćby codzienne ćwiczenia fizyczne albo od dawna obiecywany sobie kurs językowy online. Jest tyle rzeczy, które pomogą nam zrobić porządek w głowie, przywrócić równowagę emocjonalną, wrócić do ważnych dla nas wartości i spraw.

Po trzecie, słuchajmy lekarzy i wirusologów, naukowców, a nie jasnowidzów i tych, którzy popadają ze skrajności skrajność. Nie przyswajajmy pustych sloganów tylko dlatego, że są głośne. Zaprzeczanie istnieniu wirusa to bez wątpienia objaw nie tylko ignorancji, ale przede wszystkim bezradności, zmęczenia psychicznego i chęci powrotu do życia sprzed pandemii. Cóż, któż z nas by nie chciał, by okazała się ona jedynie złym snem lub choćby oszustwem na wielką skalę?… Zaufajmy jednak tym, którzy z wirusem obcują na codzień, którzy go badają i próbują zwalczyć.

Po czwarte, bądźmy dla siebie dobrzy i bardziej wyrozumiali. Żyjemy w ciągłej niepewności, nie wiemy przez ile czasu będziemy zmuszani pracować zdalnie, nie wiemy kiedy nasze życie wróci do normalności, kiedy będziemy mogli podróżować bez strachu. Ale w tej samej sytuacji są nasi bliscy, nasze dzieci, przyjaciele, sąsiedzi i osoby, które spotykamy przypadkowo. Wszyscy są zmęczeni tą sytuacją, wszyscy mają jej dosyć. Wszyscy potrzebują wsparcia i wyrozumiałości. Wszyscy potrzebują usłyszeć, że za kilka miesięcy będziemy mogli pójść do restauracji z większą grupą znajomych, wyjechać na wymarzone wakacje lub po prostu żyć spokojnie, bez tego psychicznego obciążenia jakim jest pandemia.

Koronawirus w końcu stanie się historią, nie nakręcajmy spirali strachu, ale też nie lekceważmy sytuacji. To nie jest moment na bunt i egoistyczne zachowania. Jeszcze chwilę musimy poczekać zanim nasz świat wróci do normy, nawet jeśli okaże się, że nic juz nie będzie takie jak dawniej, że musimy nauczyć się żyć na nowo, z nowymi nawykami, z większą uwagą i ostrożnością. Przecież wszystko, co złe kiedyś się kończy.

 


Lifestyle

Jesteś pewna, że wiesz, czego potrzebuje twoja skóra i czym ją karmić, by nabrała blasku? Zapytałyśmy ekspertkę

Klaudia Kierzkowska
Klaudia Kierzkowska
20 października 2020
Fot. iStock
 

O zdrowej i promiennej cerze marzy wiele kobiet. Co zrobić, by marzenie to się spełniło, zdradzi nam Agata Ziemnicka, jedna z siedmiu twórczyń Fundacji „Kobiety bez diety”, autorka książki „Zdrowa i promienna skóra”.

Klaudia Kierzkowska: Jak wiadomo sposób odżywiania wpływa na nasze zdrowie, samopoczucie, a także oczywiście na kondycję skóry. Co zatem powinno zagościć w naszym menu, abyśmy mogli cieszyć się zdrową i promienną cerą?

Agata Ziemnicka: Zanim skoncentrujemy się na sposobie odżywiania, musimy zdać sobie sprawę, że nasza skóra musi być z czegoś zbudowana, musi być nawodniona i odżywiona.

Skórę bardzo dobrze budują białka – kolagen i elastyna. Dlatego też musimy dbać, aby w naszej diecie oprócz oczywiście niezwykle wartościowych i cennych warzyw i owoców, pojawiły się dobre białka. Na produkcję kolagenu bardzo korzystnie wpływa witamina C, bo to właśnie dzięki niej produkcja kolagenu jest przyspieszona.

Zamiast kupować super drogie kremy, chociaż oczywiście możemy je kupować, zadbajmy aby nasza dieta była bogata w witaminę C. Dzięki temu nasza skóra twarzy stanie się napięta, nawilżona i będzie miała ładny owal.

Witamina C kojarzy nam się głównie z cytrusami, chociaż na pewno ukryta jest także w innych produktach. Gdzie powinniśmy jej szukać?

Może niektórych nieco zaskoczę, ale niezwykle bogatym źródłem witaminy C jest żurawina, a najlepiej taka bez cukru. Szukajmy jej także w pigwie, porzeczkach czy czerwonej papryce. A co ciekawe, witamina w czerwonej papryce się nie wytrąca, czyli po upieczeniu witamina C z czerwonej papryki nie ucieknie, a z żółtej i zielonej już tak.

A co z nawodnieniem?

Musimy po prostu pić, dużo pić, najlepiej wody mineralnej. Jeśli jednak będziemy pić wodę mineralną a komórka, która buduje skórę nie będzie dobrze zbudowana, to ta woda i tak ucieknie. Co ważne, do budowy błony komórkowej używane są tłuszcze i jeżeli otoczka jest zbudowana z tłuszczu to ten tłuszcz będzie pilnował, żeby woda nie uciekła, będzie kazał jej zostać w środku.

Dlatego tak ważne jest by spożywać posiłki z dobrymi tłuszczami, czyli tłuszczami nienasyconymi omega – 3. Mam na myśli ryby morskie, oliwę z oliwek, awokado, orzechy i zielone liście roślin – botwina, rukola, roszponka, sałata. Ogólnie wszystko co zielone będzie dobre dla naszej skóry. 

Przejdźmy teraz kolejnego etapu, czyli do odżywienia.

Komórkę i skórę trzeba teraz dobrze odżywić i tutaj z pomocą nadchodzą witaminy i minerały. Wspominałam już o witaminie C, która służy do budowy kolagenu. Na tym jednak nie koniec jej cennych właściwości. Witamina C jest też dobrym antyutleniaczem, bardzo dobrze wpływa na fotoprotekcję, czyli chroni skórę przed nadmiernym narażeniem na słońce. Ponadto chroni ją przed starzeniem się, przed nowotworzeniem się czyli przed rakiem. To oczywiście niezwykle ważne, ale także warto wspomnieć, że skóra po prostu ładniej wygląda, a komórki dłużej pozostają w dobrej formie. Jesteśmy zdrowsi, ładniejsi.

Dodatkowo witamina E, która zwana jest witaminą młodości i piękna, jest niezwykle istotna w dobrym metabolizowaniu się. Sprawia, że skóra staje się promienna i pełna blasku. Witamina E, którą znajdziemy w nasionach słonecznika, migdałach, czy orzechach ziemnych jest bardzo silnym antyoksydantem, walczy z wolnymi rodnikami, które codziennie atakują nasz organizm.

Oprócz tego wszystkie antyoksydanty czyli wszystkie barwniki np. betakaroten, który wzmacnia kolor i chroni przed słońcem, utrzymuje dłużej opaleniznę. Ponadto likopen, czyli wszystko co zawarte w podgrzanych pomidorach – zupa pomidorowa, sosy pomidorowe. Cokolwiek z pomidorów, ale na ciepło, wówczas tego likopenu jest jeszcze więcej.

A co z minerałami?

Wapń, to dzięki niemu skóra czyli komórki są dobrze zbudowane. Nie zapominajmy jednak o naczyniach krwionośnych czyli małych i cienkich kapilarach. To ich stan i wygląd wpływa na kondycję skóry i cery. Ważne jest nie tylko to, co „wlejemy” do krwi, ale także to jak te naczynka funkcjonują. Jeśli mamy cerę naczynkową to oczywiste jest, że musimy te naczynka wzmocnić. Bardzo dobrze działa rutyna, którą znajdziemy np. w gryce czyli w kaszy gryczanej. Wzmocnienie naczyń krwionośnych spowoduje, że staną się bardziej elastyczne, więcej krwi przez nie przepłynie, a tym samym będziemy mieć mniej problemów z zaczerwienieniami. Naczynka będą lepiej dotlenione i odżywione. Nie zapominajmy, że  im bardziej będziemy inwestować w naczynka, tym dłużej będą zdrowe. Ważny jest również selen i cynk, które znajdziemy w owocach morza i orzechach brazylijskich.

Skórę mamy już nawodnioną, odżywioną, czy to wystarczy?

Bardzo ważny oprócz jedzenia jest sen, dotlenienie organizmu i nawet minimalna aktywność fizyczna. Jesienią czy zimą nie zamykajmy się w nagrzanych domach, mieszkaniach. Dajmy skórze pooddychać. Istotna jest także codzienna pielęgnacja skóry. To nie muszą być super drogie kremy, wystarczą małe kroki, codzienna, zwykła, ale troskliwa pielęgnacja. Nasza skóra potrzebuje wsparcia zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz. Chrońmy ją przed słońcem, stosujmy faktory, produkty tonizujące, micelarne, oleje.

Ważna jest również flora bakteryjna, to co mamy w jelitach ma wpływ na wygląd naszej skóry. Poza tym flora bakteryjna skóry jest niezwykle istotna. Warto zadbać aby jeść kiszonki, kombuche, ogólnie wszystko co fermentowane.

Wiemy już co jeść, a jest coś z czego powinniśmy zrezygnować?

Unikanie, rezygnowanie z czegoś jest kwestią bardzo indywidualną. Są osoby, których skóra źle reaguje na nabiał, ale większość osób kompletnie nie obserwuje u siebie takiej reakcji. Jednak bezwzględnie dla wszystkich na skórę źle, niekorzystnie działają produkty będące dalekie od natury czyli coś co w swoim składzie zawiera dużo barwników, sztucznych konserwantów, słodzików. Coś co jest po prostu tylko wytworzone przez koncerny, aby móc dłużej przechowywać żywność. Nasza skóra tego nie ogarnia.

Czyli nie musimy się niczego obawiać?

Musimy. Jest pewien produkt, którego powinniśmy unikać, wystrzegać się go. To cukier, który w dużych ilościach powoduje, że rusztowania, które budują skórę ulegają podpaleniu, poszarzeniu, zniszczeniu. Zniszczenia te trudno zniwelować, to takie zniszczenia na stałe. Cukier bardzo niszczy skórę, możemy go porównać do 2-godzinnego wejścia do solarium. Nasza skóra też pali się od środka, co powoduje nieodwracalne zmiany w szkielecie. Dlatego cukru należy mądrze używać, jeśli możemy starajmy się go unikać, minimalizujmy jego spożywanie. Nie dotyczy to cukru owocowego, ten cukier zupełnie inaczej wędruje. Owoców nie musimy się obawiać, ten cukier jest jak najbardziej ok.

Zdradzisz nam przepis na swoją ulubioną sałatkę? Taką, która jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa?

Jasne, chętnie podzielę się przepisem na sałatkę, którą zajadam się nie tylko ja, ale także i moi najbliżsi. Będziemy potrzebować:

  • 1 ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżeczka nasion siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki jarmużu
  • 2 łyżki kolendry
  • Tahini albo dressing cytrynowy

Kaszę jaglaną musimy opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Marchewkę dokładnie myjemy i kroimy w plastry, a natkę pietruszki i kolendrę drobno siekamy. Nasiona słonecznika i pestki dyni podprażamy na suchej patelni. Tak przygotowane składniki układamy warstwami: najpierw kasza, potem marchewka, następnie pestki i nasiona, a jako ostatnie liście jarmużu i natka pietruszki. Na koniec całość polewamy dressingiem.

Powiedz nam, czy Twoim zdaniem stosowanie konkretnej, restrykcyjnej diety ma sens?

Wszyscy wiemy, że diety szkodzą naszemu ciału, naszemu organizmowi. Jednak nawet mimo tej wiedzy, większość osób je stosuje. Mówienie  żeby ktoś nie szedł na dietę jest trochę bez sensu bo i tak wszyscy to robią.

Jak więc powinniśmy ustalić sobie priorytety żywieniowe, by znowu wiosną nie popadać w panikę i nie stosować „diety cud” – 4 kg w 2 tygodnie?

Warto powiedzieć, że kilogramy zbierają się od września do lutego czyli około 6 miesięcy. Nawet jeśli w te pół roku przytyjemy 2-3 kilogramy, dajmy sobie 4 miesiące czyli od lutego do czerwca, aby ten nasz jesienno-zimowy dobytek zrzucić. Taki układ będzie idealny dla naszego organizmu. Jeśli organizm będzie oddawał kilogramy w tak wolnym tempie,  to on się potem o te kilogramy nie upomni. Nadmiar tkanki tłuszczowej zostanie oddany w ramach dobrego jedzenia, co na pewno nam nie zaszkodzi i nie wpłynie niekorzystnie na nasze samopoczucie.


Lifestyle

Biała herbata – królowa wśród herbat. Dlaczego warto po nią sięgać?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
19 października 2020
Biała herbata - właściwości, w ciąży, parzenie
Fot. iStock

Biała herbata gości u nas znacznie rzadziej, niż herbata czarna, zielona czy czerwona, ale jej smak cieszy się powodzeniem wśród miłośników herbat. Odpowiedni proces przetwarzania liści sprawia, że zyskuje ona delikatny smak, ale także pobudzające działanie. Jakie inne właściwości ma biała herbata i czy w ciąży można po nią bezpiecznie sięgać? 

Biała herbata — jak powstaje?

Biała herbata jest najmniej przetworzonym gatunkiem herbaty, co powoduje, że zawiera więcej cennych dla zdrowia składników, w porównaniu do innych herbat. Powstaje ona ze zbioru najdelikatniejszych i najmłodszych listków krzewu herbacianego (Camelia Sinensis), pokrytych jeszcze białawym meszkiem. Listki zbierane są wczesną wiosną, a następnie tradycyjnie suszy się je w słońcu lub nad ogniem, lub nowocześnie w elektrycznych suszarkach. Ten sposób zbioru i suszenia sprawia, że herbata ma białe lub nawet nieco srebrne listki, z których uzyskuje się delikatny smak i jasnożółty kolor. Smakosze chwalą ją za wyczuwalne kwiatowe lub owocowe nuty smakowe. To także wpływa na cenę, która jest wyższa, niż w przypadku innego rodzaju herbat. W dawnych czasach biała herbata była wytwarzana wyłącznie na potrzeby cesarza, z krzewów rosnących tylko w cesarskich ogrodach herbacianych.

Biała herbata - właściwości, w ciąży, parzenie

Fot. iStock/Biała herbata

Biała herbata — właściwości 

W białej herbacie nie brakuje minerałów, mikroelementów i witamin, antyoksydantów, aminokwasów, alkaloidów purynowych. Biała herbata zawiera właściwości dla zdrowia, o których warto wspomnieć.

Chroni komórki organizmu

Biała herbata zawiera aż trzy razy więcej antyoksydantów, w porównaniu do innych herbat, co zawdzięcza młodym listkom i minimalnemu przetworzeniu. Antyoksydanty są niezastąpioną bronią przeciw wolnym rodnikom, które wpływają na starzenie się i uszkodzenie komórek ciała. Dzięki temu napar z białej herbaty może być stosowany jako jeden z elementów diety antynowotworowej.

Chroni serce

W białej herbacie nie brakuje katechin, które wykazują działanie ochronne na układ sercowo-naczyniowy. Wpływają one na utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu, obniżając poziom tzw. złego cholesterolu LDL. Biała herbata może również wpływać na obniżenie ciśnienia krwi.

Fot. iStock

Wzmacnia zęby i kości

Regularne picie białej herbaty wzmacnia kości, ze względu na zawartość fluoru, który jest niezbędny w prawidłowej mineralizacji zębów i kości. Z tego powodu biała herbata powinna znaleźć się w diecie osób cierpiących na zapalenie stawów i osteoporozę. Ponadto wypijana bez cukru i innych dodatków zapobiega rozwojowi bakterii odpowiedzialnych za próchnicę, oraz hamuje rozwój kamienia nazębnego.

Przyspiesza odchudzanie

Również osoby, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy, powinny sięgać po napar z białej herbaty. Wpływa on na proces spalania tłuszczów i przyspieszania działanie metabolizmu. Nie bez znaczenia jest fakt, że biała herbata wspiera pracę wątroby, usprawnia działanie jelit, a co za tym idzie, pomaga usunąć z organizmu toksyny. To działanie, w połączeniu z dietą i aktywnością fizyczną, przyspieszy starania o szczupłą sylwetkę.

Biała herbata - właściwości, w ciąży, parzenie

Fot. iStock

Pobudza

Biała herbata zawiera duże ilości teiny, a więc ma działanie pobudzające. Poprawia także koncentrację, łagodzi stres i poprawia nastrój. Dobrze sprawdzi się jako zamiennik dla kawy, lub jako ożywczy napój w trakcie pracy czy nauki. Z tego względu nie należy sięgać po nią wieczorem, przed pójściem spać.

Korzystnie wpływa na skórę

Dzięki dużej ilości antyoksydantów napar z białej herbaty ma zbawienny wpływ na skórę. Regularne picie naparu nawilży skórę od środka i ochroni jej komórki przed przedwczesnym starzeniem się oraz szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. Ponadto oczyszczające organizm działanie tej herbaty przez usuwanie toksyn, wpływa pozytywnie na wygląd skóry. Biała herbata jest również wykorzystywana w produkcji kosmetyków, więc pielęgnację przy jej pomocy można stosować od wewnątrz, jak i zewnątrz.

Biała herbata - właściwości, w ciąży, parzenie

Fot. iStock

Biała herbata w ciąży

Sięganie po napar z białej herbaty w ciąży nie jest zakazane, ale przyszłe mamy powinny zachować umiar. Napar z białej herbaty ma zbawienny wpływ na zdrowie, ale także i pewne minusy. Jednym z nich jest duża ilość teiny oraz obecność kwasu szczawiowego, który jest związkiem „antyodżywczym”. Drugi to duża ilość garbników, które mogą drażnić błonę śluzową przewodu pokarmowego i ograniczać przyswajanie ważnych składników odżywczych (np. żelaza lub witaminy B1). Dlatego nie należy przesadzać z ilością wypijanych filiżanek białej herbaty w ciągu dnia.

Biała herbata — parzenie

Aby wydobyć z białej herbaty delikatny smak i moc cennych substancji, należy zaparzyć ją we właściwy sposób. Łyżeczkę suszu wsyp do filiżanki i zalej go przegotowaną, ale nie wrzącą wodą. Odpowiednia temperatura do parzenia białej herbaty powinna wynosić  ok. 80-90º C. Zaparzacze, w których listki są ciasno upchnięte, nie są najlepsze do parzenia tego rodzaju herbaty. Warto je parzyć luzem w filiżance i przecedzić lub przelać przez małe sitko. Proces parzenia powinien trwać od 3 do 5 minut, nie dłużej. Podobnie jak w przypadku zielonej herbaty, białą również można parzyć 2-3 razy, a z każdym kolejnym parzeniem napar stanie się łagodniejszy w smaku.


źródło:  kursnaherbate.pl , dietetycy.org.pl

Zobacz także

Marta Dyks

Marta Dyks: „Gdy dopada mnie kryzys to, staram się nie nakręcać, odciąć, zdystansować”

Ja tu jestem i czekam na ciebie… List do mojej miłości

Być jak Julia Roberts. 15 rzeczy, których o aktorce nie wiecie

Być jak Julia Roberts. 15 rzeczy, których o aktorce nie wiecie